jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dziś upieczemy ciasto, czyli jak kreatywnie spędzić czas z dzieckiem

Jak często podajesz swojemu dziecku słodycze ze sklepowej półki? Czy nie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie pysznej przekąski we własnym domu? Otwiera to nowe możliwości eksperymentowania w kuchni oraz dostosowywania przepisów do preferencji dziecka. 

Jak często podajesz swojemu dziecku słodycze ze sklepowej półki? Czy nie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie pysznej przekąski we własnym domu? Otwiera to nowe możliwości eksperymentowania w kuchni oraz dostosowywania przepisów do preferencji dziecka. Sezon na wypieki z owocami trwa w najlepsze. Skrzynki w osiedlowych warzywniakach są przepełnione świeżymi darami natury. To idealna okazja do tego, aby spędzić czas ze swoją pociechą i wprowadzić ją w słodki świat pieczenia.

Wspólne przygotowywanie wypieków to prawdziwe wyzwanie, ale także wielka frajda dla małego kucharza. Od rodzica taka zabawa wymaga bez wątpienia sporej dawki cierpliwości. W czasie prac część składników na pewno wyląduje na blacie kuchennym, ścianach czy podłodze. Nie przejmujmy się tym - nadmierne zwracanie uwagi może zniechęcić dziecko do dalszej przygody w kuchni. Pamiętajmy, że wspólne gotowanie oprócz świetnej zabawy i powodu do dumy dla naszej pociechy, to także cenna lekcja samodzielności i odpowiedzialności. Poza tym, dzieciaki chętniej sięgają po dania i wypieki, w powstawaniu których same uczestniczyły.

Co wybrać? Czyli świadome zakupy

Najważniejszym elementem każdego ciasta są odpowiednio dobrane produkty. Na rodzicach spoczywa odpowiedzialność za to, co je ich dziecko i jakie składniki odżywcze dostarczane są do jego organizmu. Podczas wspólnych wypieków, można na przykład zmniejszyć ilość cukru w recepturze, bądź zamiast niego wykorzystać miód.

Wybierając tłuszcz do pieczenia warto przychylnym okiem spojrzeć na margaryny do pieczenia, które są wysokiej jakości produktami i zawierają składniki pochodzenia roślinnego - przede wszystkim oleje roślinne. Ponadto, charakteryzują się bardziej korzystnym profilem tłuszczowym niż często wykorzystywane do pieczenia masło - zawierają więcej korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych i mniej kwasów nasyconych, których spożywanie powinniśmy ograniczać.

Przy podejmowaniu decyzji o wyborze tłuszczu ważne aby zwrócić również uwagę na zawartość tłuszczów trans w produkcie. Naturalnie występują one w mięsie zwierząt przeżuwaczy (np. krów, owiec) oraz w produktach mlecznych (np. masło). Tłuszcze trans mogą powstawać także w sposób przemysłowy, w wyniku częściowego uwodorniania (utwardzania) naturalnych olejów roślinnych. Obecnie stosowane nowoczesne technologie umożliwiają produkcję tłuszczów o stałej konsystencji, nie zawierających kwasów tłuszczowych trans.

Wyniki badania, przeprowadzonego przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Zakładu Medycyny i Zdrowia Publicznego WUM, wskazują jasno, że większość margaryn w kubkach dostępnych na rynku, w swoim składzie posiada mniej niż 1% tłuszczów trans. Określa się to mianem „praktycznie nieobecne”. Większość margaryn w kostkach dostępnych na polskim rynku również jest wolna od tłuszczów trans, zdarzają się jednak wyjątki, w których tłuszcze te stanowią bardzo duży procent całkowitej zawartości tłuszczu w produkcie.
Aby mieć pewność, że wszystkie produkty wykorzystywane do przygotowywania dań są jak najlepszej jakości zdrowotnej, istotne jest wyrobienie w sobie nawyku czytania etykiet. Jeśli widzimy informację o tym, że produkt zawiera tłuszcze częściowo utwardzone lub uwodornione, oznacza to, że produkt zawiera tłuszcze trans. Przy wyborze tłuszczu do pieczenia, pamiętajmy o dokładnym czytaniu etykiet aby wybrać produkt dobrze dopasowany do naszych potrzeb. Jednym z produktów godnych polecenia jest margaryna Palma z Kruszwicy.

Ciasto z rabarbarem - przepis

Ta prosta w przygotowaniu i smaczna przekąska to świetna propozycja na deser czy też prowiant do kosza piknikowego. Załóż swojemu dziecku fartuszek i zaproś je na kulinarną przygodę!

Dziś upieczemy ciasto, czyli jak kreatywnie spędzić czas z dzieckiem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1,5 kostki margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru (możesz użyć także cukru trzcinowego)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg rabarbaru

Sposób przygotowania:

Wręcz swojemu dziecku przesiewacz i nasyp mu do miseczki odpowiednią ilość mąki. Niech przesieje ją do jednej, dużej miski. Dosyp do niej proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.

Twój maluch z pewnością poradzi sobie z wymieszaniem suchych składników za pomocą drewnianej łyżki.

W tym czasie ubij jajka z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawaj mieszankę mąki przygotowaną przez Twoje dziecko. Do masy powoli dolewaj przestudzoną, roztopioną margarynę, nie przerywając mieszania. Rabarbar umyj, osusz, pokrój, następnie delikatnie obtocz w mące i dodaj do masy, całość wylej na blachę.

Piecz w temperaturze 160-180 stopni C, przez około 45 min. Gdy ciasto już ostygnie, pozwól swojemu dziecku udekorować je cukrem pudrem wedle uznania. 

Ten rodzaj aktywności z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę. Nie tylko kreatywnie spędzisz czas ze swoim maluchem, ale także razem stworzycie pyszną przekąskę z wysokojakościowych składników!