jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Śniadaniowe inspiracje kulinarne

Weekendy sprzyjają celebrowaniu śniadania w rodzinnym gronie. Już jutro (25 sierpnia) przypada Dzień polskiej żywności, który dodatkowo skłania do cieszenia się smakiem rodzimych artykułów spożywczych. Rozpocznij ten dzień od pysznego śniadania przygotowanego z polskich produktów! Koktajl, omlet, a może ciasto drożdżowe z owocami?  

Śniadaniowe inspiracje kulinarne

Weekendy sprzyjają celebrowaniu śniadania w rodzinnym gronie. Już jutro (25 sierpnia) przypada Dzień polskiej żywności, który dodatkowo skłania do cieszenia się smakiem rodzimych artykułów spożywczych. Rozpocznij ten dzień od pysznego śniadania przygotowanego z polskich produktów! Koktajl, omlet, a może ciasto drożdżowe z owocami?

Dzień polskiej żywności obchodzić będziemy po raz szósty. „Święto” zainicjowali twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

W ramach przedsięwzięcia propagowane są artykuły spożywcze rodzimych firm oraz ich wytwórcy. Program jest realizowany od 2011 roku, a znakiem jakości „Doceń polskie” oznaczane są różnorodne produkty, które zostaną pozytywnie zweryfikowane przez specjalistów zasiadających z Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.

Po rodzimą żywność warto sięgać cały rok, a nietypowe „święto” obchodzone 25 sierpnia to dodatkowa okazja, by zgłębić bogactwo polskiej kuchni. Dzień polskiej żywności można obchodzić na różne sposoby: wrócić do starych przepisów, poeksperymentować z produktami, które rzadziej goszczą na stole lub też odkryć zupełnie nowe smaki.

Niezależnie od sposobu uczczenia Dnia polskiej żywności, zawsze trzeba zacząć od śniadania.
Inspiracjami kulinarnymi dzielą się laureaci programu „Doceń polskie”. Przepisy na dania z polskimi składników są dostępne m.in. w e-booku, a także na blogu programu.

Zachęcamy również do przetestowania receptur na koktajl, omlet z żółtym serem oraz ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi.

I. Koktajl na dzień dobry „Borówkowa moc”

Koktajl na dzień dobry „Borówkowa moc” Doceń polskie

Inspiracją dzieli się firma OLEJOWY RAJ, www.olejowyraj.pl

  • Składniki:
  • jedna porcja kefiru 0% (można użyć także jogurtu lub mleka)
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżeczka miodu
  • łyżka Oleju lnianego OLEJOWY RAJ tłoczonego na zimno niefiltrowanego firmy OLEJOWY RAJ Kamila Zubrycka- Sobolewska (nagrodzono go certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
  • ok. 140 g borówki amerykańskiej lub innych sezonowych owoców

Przygotowanie:

W naczyniu umieszczamy kefir (wg diety dr Budwig olej lniany najlepiej jest łączyć z nabiałem 0%), olej lniany oraz łyżeczkę miodu. Wszystko dokładnie miksujemy, następnie dodajemy siemię lniane, borówki i miksujemy wg uznania. Do gotowego koktajlu można dodać także płatki owsiane, to zwiększy jego kaloryczność.

 

II. Omlet z serem i pieczarkami

Omlet z serem i pieczarkami Doceń polskie

Do jego przygotowania zaprasza marka Serenada, www.serenada.com.pl

Składniki:

  • 3 jaja
  • 5 dag sera żółtego Salami SERENADA z oferty SM SPOMLEK (ser wyróżniono certyfikatem programu „Doceń polskie”, przyznano mu także tytuł TOP PRODUKT)
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie:

Pieczarki czyścimy i kroimy w cząstki, a następnie przesmażamy na połowie masła z dodatkiem oleju. Ser kroimy w centymetrową kostkę. Białka oddzielamy od żółtek, po czym żółtka ucieramy z łyżką wody i mąki oraz solimy. Białka z odrobiną soli ubijamy na gęsto, a w kolejnym kroku łączymy je z żółtkami delikatnie mieszając.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, wylewamy masę jajeczną i dokładnie ją rozprowadzamy. Podważając brzegi wlewamy tam nadmiar masy, zmniejszamy płomień.  Gdy na powierzchni omletu pojawią się pęcherzyki, układamy po środku pieczarki i ser (tworzymy z nich „pas” wzdłuż ciasta). Zaginamy brzegi omletu, aby zamknąć nadzienie w środku, po czym przewracamy omlet, aby dosmażył się w środku.

 

III. Polska Drożdżówka

III. Polska Drożdżówka

Propozycja marki Polski Cukier, www.polski-cukier.pl

Składniki:

Zaczyn na ciasto drożdżowe:

  • 100 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru marki Polski Cukier, nagrodzonego przez Lożę Ekspertów certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
  • 1 łyżeczka mąki marki Młyny Stoisław (Mąka pszenna tortowa sygnowana tą marką otrzymała znak „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 1,5 szklanki lekko podgrzanego mleka

Ciasto drożdżowe:

  • 4 - 4,5 szklanki mąki marki Młyny Stoisław
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 - 1 szklanka cukru marki Polski Cukier
  • aromat waniliowy

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru marki Polski Cukier
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • Śliwki węgierki pokrojone na połówki

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od zaczynu: mleko łączymy z Polskim Cukrem i pokruszonymi drożdżami. Posypujemy mąką, a następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy 4-4,5 szklanki mąki, 2 całe jajka i 2 żółtka, 2 łyżki masła, 0,5-1 szklankę Polskiego Cukru oraz aromat waniliowy, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, po czym przykrywamy je ściereczką. Wierzch ciasta można dodatkowo posmarować olejem. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto należy odgazować (na przykład uderzając w nie pięścią) i wyłożyć do dużej formy. Ponownie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie w osobnej misce przygotowujemy kruszonkę łącząc ze sobą wszystkie składniki.

Na wyrośnięte ciasto wykładamy kruszonkę oraz połówki śliwek. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Słodka wskazówka: Doskonałym zamiennikiem śliwek do ciasta drożdżowego będą brzoskwinie, jabłka, truskawki, maliny czy jagody.