jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

4 sposoby na wodę bez kamienia

Woda bez kamienia jest smaczna i pozwala naszym sprzętom zachować dłuższą żywotność. Co zrobić, by kamień z twardej wody nie osadzał się w czajniku i garnkach?

4 sposoby na wodę bez kamieniaWoda bez kamienia jest smaczna i pozwala naszym sprzętom zachować dłuższą żywotność. Co zrobić, by kamień z twardej wody nie osadzał się w czajniku i garnkach? Jak się go pozbyć, jeśli jest już za późno i zdążył się nagromadzić? Sprawdź 4 skuteczne sposoby!

Dlaczego w czajniku powstaje kamień?

Czy kamień jest wynikiem zanieczyszczeń znajdujących się w wodzie? Nie! Nieestetyczny kredowy osad to w rzeczywistości wytrącone minerały, które są wartościowe dla naszego organizmu. W twardej wodzie występuje ich więcej, toteż – wbrew pozorom – taka woda jest dla nas korzystniejsza. Ale nie dla sprzętów. W czajnikach, garnkach, a nawet rurach osadza się na ściankach, skracając ich żywotność i przyczyniając się do gorszego działania.

4 sposoby na wodę bez kamienia

Kiedy kamień trafia do napoju czy dania typu instant, nie tylko negatywnie wpływa na jego konsystencję – jest odczuwalny pod zębami jako drobny piasek – ale również smak. Warto wiedzieć, jak zapobiegać jego powstawaniu, a jeśli jest już za późno, jak szybko i skutecznie go usunąć.

Ograniczanie powstawanie kamienia

Doskonałym sposobem na ograniczenie powstawania kamienia jest stosowanie filtrów. Do wyboru mamy różne urządzenia i akcesoria. Filtry można montować w rurach, dzięki czemu z oczyszczonej wody korzysta kilka źródeł. Jeśli nie mamy możliwości ingerować w rurociąg, możemy założyć pojedynczy filtr w kranie – wówczas przefiltrowana zostanie woda płynąca wyłącznie z niego.

Najpopularniejszy i najwygodniejszy sposób to stosowanie dzbanków filtrujących. Nie tylko oczyszczają wodę i pozwalają zachować dłuższą żywotność czajnika, ale w dodatku sprawdzają się do podawania smacznej wody gościom. Dzbanki są ładne i bez trudu znajdziemy taki, który wkomponuje się w stylistykę naszej kuchni. Na bazie wody z dzbanka z filtrem można robić świeże soki czy lody wodne.

Ale to nie koniec! Dzbanek filtrujący ma również szereg innych zalet, o których dowiesz się z artykułu: Czy warto kupić dzbanek filtrujący wodę?. Sprawdź, jak filtrowanie wpływa na jakość wody – nie tylko smak, ale także zapach oraz skład.

Jak odkamienić czajnik?

4 sposoby na wodę bez kamienia

Jeśli nie zadbaliśmy w porę o filtrację wody, nie szkodzi. Mamy do wyboru kilka prostych sposobów, które pozwolą nam się raz-dwa uporać z nieprzyjemnym osadem.

Pierwszy sposób zakłada wykorzystanie gotowego środka zwanego odkamieniaczem. Ma postać proszku i wymaga wsypania do wody. Miksturę zagotowuje się w czajniku… i gotowe! Warto zaznaczyć, że preparat ma silne działanie, więc poradzi sobie nawet z kamieniem, którego nagromadziło się naprawdę dużo. Jest bezzapachowy.

Sposoby numer dwa i trzy są domowe, a więc wykorzystamy w nich to, co już znajduje się w kuchni. Jeden zakłada skorzystanie z octu, drugi z kwasku cytrynowego. Obie substancje dodaje się do wody i zagotowuje, tak jak w przypadku odkamieniacza. Tym, co należy wiedzieć, jest różnica pomiędzy efektywnością obu. Ocet działa znacznie silniej, więc warto używać go w sytuacjach z pozoru beznadziejnych. Niestety doskonałe działanie wiąże się z koniecznością wytrzymania w ostrym zapachu. Po użyciu wody z octem czajnik warto kilkakrotnie przepłukać, a nawet zagotować parę razy czystą wodę. Kwasek cytrynowy ma neutralny aromat, ale działa łagodniej.

Zapobieganie jest lepsze od „leczenia”, czyli usuwania kamienia. Jeśli czajnik jest tak zakamieniony, że nie poradzi sobie z nim nawet ocet i odkamieniacz, trzeba kupić nowy. Jaki? Polecamy ten z grzałką płytową zamiast starszej spiralnej. W takim kamień osadza się nieporównywalnie mniej.

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.