google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.10.2018
    1 USD
    3.7601
    0.0299
    1 EUR
    4.3049
    0.0083
    1 CHF
    3.7746
    0.0203
    1 GBP
    4.9014
    0.0108
    1 RUB
    0.0572
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata

    Koniec lata zbliża się wielkimi krokami! Z utęsknieniem wspominamy wakacyjne wycieczki w nieznane po ciepłych, malowniczych krajach. Spacery po plaży, gorące słońce – relaks pełną parą oraz… gębą! Chcemy powrócić pamięcią nie tylko do miejsc, ale i rewelacyjnych smaków wakacji, bowiem podróże - te małe oraz duże - to niewyczerpane źródło inspiracji, również kulinarnych!

    Jak kształtowały się urlopowe szlaki Polaków? Które regiony najczęściej odwiedzaliśmy? W te wakacje, ogromną popularnością cieszyły się kraje basenu Morze Śródziemnego. I nie ma się co dziwić, bowiem można tam nie tylko odpocząć w otoczeniu wspaniałych zabytków i krajobrazów, ale również zachwycać się, kosztując tamtejszych specjałów. Kuchnia bałkańska, śródziemnomorska czy rarytasy rodem z egipskiego talerza? Warto wypróbować najlepsze przepisy z uwielbianych kurortów - i to bez wychodzenia w domu. Zapraszamy na podróże ze smakiem!

    Kuchnia greckiego boga

    Pyszne oliwki, aromatyczne zioła, zachwycające sery – Grecja ma nam wiele do zaoferowania! To nie mit, że właśnie tam znajdziemy jedne z najzdrowszych i przede wszystkim najsmaczniejszych dań. Prawdziwe śródziemnomorskie niebo w gębie! Szef kuchni Knorr poleca zatańczyć dziś zorbę z tradycyjnym chlebkiem pita z serem halloumi i sosem czosnkowym.  Przygotujcie się na wyjątkową fetę!

    Chlebek pita z serem halloumi i sosem czosnkowym

    Chlebek pita z serem halloumi i sosem czosnkowym

    • Czas przygotowania: 30 minut
    • Ilość osób: 4

    Składniki:

    • 4 sztuki chlebka pita
    • 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
    • 4 łyżki Sosu Hellmann’s Czosnkowy z jogurtem
    • 1 czerwona papryka
    • 1 czerwona cebula
    • kilka liści sałaty lodowej
    • 1 garstka rukoli
    • 100 g sera halloumi
    • 2 łyżki czarnych oliwek
    • 6 łyżek oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania:

    1. Chlebki pita opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją” zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.
    2. Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj z obu stron.
    3. Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.
    4. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników. Sałatkę wymieszaj.
    5. Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem Hellmann’s Czosnkowym. Gotowe!
    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.