Jesień to zdecydowanie jej czas! Od tego okresu rządzi praktycznie w każdej kuchni. O kim mowa? Przed Państwem jej królewska mość - cukinia! Co sprawia, że jest obiektem westchnień kucharzy? Łatwość przygotowania, uniwersalność, możliwość łączenia z różnymi składnikami i ten smak – nie do podrobienia. Podpowiadamy, jak przyrządzać cukinię, by wywołać „ochy” i „achy”. Warto wypróbować cukiniowe menu już dziś!
Śniadanie u… Cukinniego
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Według zasady ma być, pożywne i, oczywiście, przepyszne. Wszystkie te cechy spełnia przepis na serowe placuszki z cukinii. Z zielonym warzywem nie ma miejsca na nudę!
Serowe placuszki z cukinii

- Czas przygotowania: 30 minut
- Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 opakowanie sera feta
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 100 g wędzonego łososia
- świeża bazylia
- 2 łyżki kaparów
- 100 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
Do sosu:
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 0,5 cytryny
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj cukinię na tarce, a następnie połącz ją z pokrojonym w paski wędzonym łososiem, posiekanymi kaparami, pokrojonym w kostkę serem feta oraz posiekanymi listkami bazylii. Wszystko razem wymieszaj.
- W misce ubij pianę z jajek, w drugiej misce połącz mąkę i żółtka z ok. 150 ml wody. Powstałe ciasto połącz z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj całość.
- Na rozgrzaną patelnię wlej część Ramy, dzięki temu danie będzie złociste i aromatyczne. Poczekaj, aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki – oznacza to, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
- Na gorący tłuszcz nakładaj małe porcje ciasta i smaż je z obu stron do uzyskania złotej barwy.
- Przyrządź sos mieszając jogurt, roztarty na miazgę czosnek, majonez oraz sok z cytryny. Gotowe placki podawaj w towarzystwie sosu.