google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.10.2018
    1 USD
    3.7601
    0.0299
    1 EUR
    4.3049
    0.0083
    1 CHF
    3.7746
    0.0203
    1 GBP
    4.9014
    0.0108
    1 RUB
    0.0572
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - wrzesień 2018

    Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

    - wrzesień 2018

     

     

    PN-EN ISO 3961:2018-09 - wersja angielska

    Data publikacji: 20-09-2018

    Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie liczby jodowej

    Zakres

    W niniejszym dokumencie wyspecyfikowano metodę referencyjną oznaczania liczby jodowej (ogólnie znanej w przemyśle pod skrótem IV) w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych odtąd nazywanych tłuszczami.

    Załącznik B opisuje metodę wyliczania IV ze składu kwasów tłuszczowych. Niniejszej metody nie stosuje się do olejów rybnych. Co więcej oleje roślinne tłoczone na zimno, surowe i nierafinowane, a także (częściowo) uwodornione mogą dawać różne rezultaty przy użyciu obu metod. Obliczone IV jest podatne na wpływ zanieczyszczeń i degradację termiczną produktów.

    UWAGA Metoda w Załączniku B opiera się na oficjalnej metodzie AOCS Cd 1c-85[10].

     

    PN-ISO 13559:2018-09 - wersja polska

    Data publikacji: 28-09-2018

    Masło, mleko fermentowane i świeży ser -- Oznaczanie liczby mikroorganizmów zanieczyszczających -- Technika liczenia kolonii w temperaturze 30 °C

    Zakres

    W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę oznaczania liczby mikroorganizmów zanieczyszczających techniką liczenia kolonii w temperaturze 30 °C. Metoda ma zastosowanie do masła, mleka fermentowanego i świeżego sera.

     

    PN-ISO 3433:2018-09 - wersja polska

    Data publikacji: 28-09-2018

    Ser -- Oznaczanie zawartości tłuszczu -- Metoda van Gulika

    Zakres

    W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę van Gulika do oznaczania zawartości tłuszczu w serze, jako ułamek masowy.

    Niniejsza metoda jest odpowiednia do wszystkich typów sera. Może jednak nie dawać całkowicie satysfakcjonujących wyników, jeżeli jest stosowana do serów z przerostem pleśni (sery z niebieską pleśnią).

    UWAGA Sery z niebieską pleśnią, patrz Uwaga do 8.3.11.

     

     

     


    Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
    na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.

    Źródło:
    Polski Komitet Normalizacyjny
    www.pkn.pl
    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.