jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - wrzesień 2018

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - wrzesień 2018

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

- wrzesień 2018

 

 

PN-EN ISO 3961:2018-09 - wersja angielska

Data publikacji: 20-09-2018

Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie liczby jodowej

Zakres

W niniejszym dokumencie wyspecyfikowano metodę referencyjną oznaczania liczby jodowej (ogólnie znanej w przemyśle pod skrótem IV) w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych odtąd nazywanych tłuszczami.

Załącznik B opisuje metodę wyliczania IV ze składu kwasów tłuszczowych. Niniejszej metody nie stosuje się do olejów rybnych. Co więcej oleje roślinne tłoczone na zimno, surowe i nierafinowane, a także (częściowo) uwodornione mogą dawać różne rezultaty przy użyciu obu metod. Obliczone IV jest podatne na wpływ zanieczyszczeń i degradację termiczną produktów.

UWAGA Metoda w Załączniku B opiera się na oficjalnej metodzie AOCS Cd 1c-85[10].

 

PN-ISO 13559:2018-09 - wersja polska

Data publikacji: 28-09-2018

Masło, mleko fermentowane i świeży ser -- Oznaczanie liczby mikroorganizmów zanieczyszczających -- Technika liczenia kolonii w temperaturze 30 °C

Zakres

W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę oznaczania liczby mikroorganizmów zanieczyszczających techniką liczenia kolonii w temperaturze 30 °C. Metoda ma zastosowanie do masła, mleka fermentowanego i świeżego sera.

 

PN-ISO 3433:2018-09 - wersja polska

Data publikacji: 28-09-2018

Ser -- Oznaczanie zawartości tłuszczu -- Metoda van Gulika

Zakres

W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę van Gulika do oznaczania zawartości tłuszczu w serze, jako ułamek masowy.

Niniejsza metoda jest odpowiednia do wszystkich typów sera. Może jednak nie dawać całkowicie satysfakcjonujących wyników, jeżeli jest stosowana do serów z przerostem pleśni (sery z niebieską pleśnią).

UWAGA Sery z niebieską pleśnią, patrz Uwaga do 8.3.11.

 

 

 


Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.