google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 14.11.2018
    1 USD
    3.8114
    -0.0154
    1 EUR
    4.2954
    -0.004
    1 CHF
    3.7747
    -0.0115
    1 GBP
    4.9424
    0.0099
    1 RUB
    0.0563
    -0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Tort śmietankowo-owocowy

    Urodziny to okazja, którą ciężko jest wyobrazić sobie bez tortu. Kiedy organizujemy przyjęcie dla najmłodszych, dobrze jest zastąpić klasyczne, ciężkie masy kremowe lekkimi propozycjami z mniejszą ilością cukru. Doskonałą alternatywą będzie kolorowy tort z galaretką w środku.

    Tort śmietankowo-owocowy
    fot. Mama i ja

    Składniki na biszkopt  nr 1

    • 5 dużych jajek ( w temp. pokojowej)
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczane
    • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    • cukier waniliowy
    • szczypta soli

    Składniki na biszkopt nr 2

    • 5 dużych jajek (w temp. pokojowej)
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    • cukier waniliowy
    • szczypta soli

    Składniki na masę tortową

    • 1 litr serka mascarpone
    • 1 litr śmietany 36%
    • 4 galaretki w różnych kolorach
    • 1 i 1/2 szklanki mocnej herbaty (zimnej), do nasączenia biszkoptu

    Wykonanie

    1. Galaretki rozpuszczamy w wodzie Mama i ja i przelewamy do czterech głębokich talerzy. Dodajemy o 100 ml wody mniej niż zaleca producent.
    2. Biszkopt nr 1 – rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy po trochu cukier. Po każdym dosypaniu miksujemy ok. 1 minutę. Na koniec dodajemy cukier waniliowy i ponownie miksujemy ok. 1 minutę.
    3. Żółtka po kolei dodajemy do ubitej masy, a całość mieszamy na średnich obrotach.
    4. Obydwa rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy do ubitej masy jajecznej, a następnie delikatnie szpatułką łączymy wszystkie składniki.
    5. Wykładamy dno formy do biszkoptu (średnica ok. 25 cm) papierem do pieczenia.  W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do 160°C.
    6. Do tak przygotowanej formy wylewamy masę, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 30 minut. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem.
    7. Po upieczeniu rzucamy formą z biszkoptem z wysokości 30 cm (na stół lub podłogę) w celu usunięcia nadmiaru powietrza.
    8. Drugi biszkopt przygotowujemy w analogiczny sposób.
    9. Ścięte galaretki kroimy w kostkę i odkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
    10. Masa tortowa – do misy miksera przekładamy serek mascarpone oraz śmietanę i miksujemy, najpierw na mniejszych obrotach, stopniowo zwiększając je do maksymalnej prędkości.
    11. Część ubitej masy odkładamy do dekoracji tortu, natomiast pozostałość mieszamy z pokrojoną galaretką.
    12. Biszkopty dzielimy  na 3 równe części.
    13. Układamy spód biszkoptu na paterze, nasączamy dokładnie herbatą i smarujemy masą śmietanowo-galaretkową. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami. Górę tortu nasączamy i smarujemy odłożoną częścią czystej masy śmietanowej.
    14. Tort zdobimy według własnych upodobań.

    Tort można przygotować także z jednej porcji biszkoptu, wtedy zmniejszamy ilość składników masy tortowej o połowę.

    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.