jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Tort śmietankowo-owocowy

Urodziny to okazja, którą ciężko jest wyobrazić sobie bez tortu. Kiedy organizujemy przyjęcie dla najmłodszych, dobrze jest zastąpić klasyczne, ciężkie masy kremowe lekkimi propozycjami z mniejszą ilością cukru. Doskonałą alternatywą będzie kolorowy tort z galaretką w środku.

Urodziny to okazja, którą ciężko jest wyobrazić sobie bez tortu. Kiedy organizujemy przyjęcie dla najmłodszych, dobrze jest zastąpić klasyczne, ciężkie masy kremowe lekkimi propozycjami z mniejszą ilością cukru. Doskonałą alternatywą będzie kolorowy tort z galaretką w środku.

Tort śmietankowo-owocowy
fot. Mama i ja

Składniki na biszkopt  nr 1

  • 5 dużych jajek ( w temp. pokojowej)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczane
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Składniki na biszkopt nr 2

  • 5 dużych jajek (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Składniki na masę tortową

  • 1 litr serka mascarpone
  • 1 litr śmietany 36%
  • 4 galaretki w różnych kolorach
  • 1 i 1/2 szklanki mocnej herbaty (zimnej), do nasączenia biszkoptu

Wykonanie

  1. Galaretki rozpuszczamy w wodzie Mama i ja i przelewamy do czterech głębokich talerzy. Dodajemy o 100 ml wody mniej niż zaleca producent.
  2. Biszkopt nr 1 – rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy po trochu cukier. Po każdym dosypaniu miksujemy ok. 1 minutę. Na koniec dodajemy cukier waniliowy i ponownie miksujemy ok. 1 minutę.
  3. Żółtka po kolei dodajemy do ubitej masy, a całość mieszamy na średnich obrotach.
  4. Obydwa rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy do ubitej masy jajecznej, a następnie delikatnie szpatułką łączymy wszystkie składniki.
  5. Wykładamy dno formy do biszkoptu (średnica ok. 25 cm) papierem do pieczenia.  W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do 160°C.
  6. Do tak przygotowanej formy wylewamy masę, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 30 minut. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem.
  7. Po upieczeniu rzucamy formą z biszkoptem z wysokości 30 cm (na stół lub podłogę) w celu usunięcia nadmiaru powietrza.
  8. Drugi biszkopt przygotowujemy w analogiczny sposób.
  9. Ścięte galaretki kroimy w kostkę i odkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
  10. Masa tortowa – do misy miksera przekładamy serek mascarpone oraz śmietanę i miksujemy, najpierw na mniejszych obrotach, stopniowo zwiększając je do maksymalnej prędkości.
  11. Część ubitej masy odkładamy do dekoracji tortu, natomiast pozostałość mieszamy z pokrojoną galaretką.
  12. Biszkopty dzielimy  na 3 równe części.
  13. Układamy spód biszkoptu na paterze, nasączamy dokładnie herbatą i smarujemy masą śmietanowo-galaretkową. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami. Górę tortu nasączamy i smarujemy odłożoną częścią czystej masy śmietanowej.
  14. Tort zdobimy według własnych upodobań.

Tort można przygotować także z jednej porcji biszkoptu, wtedy zmniejszamy ilość składników masy tortowej o połowę.