google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 14.11.2018
    1 USD
    3.8114
    -0.0154
    1 EUR
    4.2954
    -0.004
    1 CHF
    3.7747
    -0.0115
    1 GBP
    4.9424
    0.0099
    1 RUB
    0.0563
    -0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Jesień zamknięta w słoiku. Czas na przetwory!

    Coraz krótsze dni, mnogość barw, liście spadające z drzew - natura zewsząd informuje nas o przygotowaniach do długich, zimowych wieczorów. Najwyższa pora przyszykować również nasze domowe spiżarki. I to w wyśmienitym stylu! Zdradzamy przepisy na najlepsze jesienne przetwory.

    Dynia, ogórki, cukinia, bakłażan, jabłka, gruszki czy śliwki – jesień co roku obdarowuje nas całą gamą smakowitych owoców i warzyw. Można z nich wyczarować przepyszne kiszonki, marynowane smakołyki oraz słodkie konfitury. Same dobroci! Szczelnie zamknięte w słoiku mogą przetrwać wiele miesięcy, chronione przed wpływem zmiennych temperatur oraz wilgoci. Przetwory są również doskonałym sposobem na „czarną godzinę”, w której chcemy przekąsić coś dobrego, a lodówka świeci pustkami. Przydadzą się także w mroźne zimowe dni, gdy tak trudno zdobyć wartościowe, świeże produkty. To właśnie słoikowe skarby dostarczają do organizmu cennych witamin i składników odżywczych. Rarytasy przypadną do gustu wszystkim smakoszom, którzy mogą sięgnąć po apetyczne słoiczki, kiedy tylko przyjdzie im na to ochota. Czas uzupełnić domowe zapasy. Zaczynamy!

    Z kiszonkami nie ma kwasu

    Kiszenie to bez wątpienia jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. W czym tkwi sekret tej niezastąpionej metody? Odpowiedzią jest kwas mlekowy, czyli substancja, która powstaje z zamiany cukrów zawartych w warzywach i owocach. To za sprawą tego związku kwaszone przetwory mają specyficzny smak oraz zachowują trwałość na dłuższy czas. Przechodzące z pokolenia na pokolenie receptury przygotowywania kiszonek to nierzadko prawdziwie rodzinna tradycja. Bo kto lepiej niż Twoja babcia potrafi zrobić ogórki kwaszone? Jednak kisić można nie tylko te zielone warzywa bądź kapustę. Znakomicie nadają się do tego inne warzywa, a nawet owoce. Z powodzeniem zamykajmy w słoikach buraki, cytryny, paprykę, kabaczki, winogrona - lista jest naprawdę długa! Mimo że kiszenie to proces długoterminowy i wymaga zamknięcia produktów na przynajmniej dwa tygodnie (w zależności od użytego produktu), mamy też coś dla mniej wytrwałych! Przepis na małosolne ogórki to strzał w dziesiątkę dla niecierpliwych. Metoda pozostaje identyczna, jak w przypadku kiszenia, lecz ogórki degustować można już po trzech dniach. Ich smak będzie mniej kwaśny niż w przypadku kiszonych specjałów, ale równie pyszny. Smacznego!

    Małosolne ogórki

    Małosolne ogórki Knorr

    Czas przygotowania: 10 minut
    Ilość osób: 6

    Składniki:

    1 kg małych ogórków gruntowych

    • 5 dużych gałązek koperku
    • 1 główka czosnku
    • 1 mały korzeń świeżego chrzanu
    • 1 łyżeczka Gorczycy z Kanady Knorr
    • 1 łyżeczka Pieprzu czarnego ziarnistego z Wietnamu Knorr
    • 1,5 l butelkowanej niegazowanej wody
    • kilka liści porzeczki (opcjonalnie)
    • 30 g soli morskiej kamiennej
    • 1 duży 3 litrowy słój

    Sposób przygotowania:

    1. Do wody dodaj sól i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
    2. Umyte ogórki zamocz w zimnej wodzie i odstaw na godzinę. Po tym czasie odcedź warzywa i lekko je wytrzyj.
    3. Rozgnieć ząbki czosnku, a chrzan pokrój na plasterki.
    4. Włóż ogórki do dużego słoja. Układaj je naprzemiennie z koperkiem, chrzanem, czosnkiem oraz przyprawami Knorr.
    5. Zawartość słoika zalej słoną wodą i odstaw go przykrytego ściereczką do ciepłego miejsca na około 3-5 dni.
    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.