google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 14.11.2018
    1 USD
    3.8114
    -0.0154
    1 EUR
    4.2954
    -0.004
    1 CHF
    3.7747
    -0.0115
    1 GBP
    4.9424
    0.0099
    1 RUB
    0.0563
    -0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • 7 sposobów, by udoskonalić dania makaronowe

    Makaron to jeden z najpopularniejszych na świecie dodatków do dań obiadowych. Obecnie wyróżnia się ponad 600 gatunków i kształtów makaronu, a 25 października obchodzi się jego święto. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj 7 sprawdzonych sposobów, by udoskonalić dania makaronowe, które na co dzień serwujesz swoim gościom. Przyjemnej lektury!

    7 sposobów, by udoskonalić dania makaronowe
    Wybieraj makaron najwyższej jakości

    Aby przyrządzane przez Ciebie dania miały wyborny i niepowtarzalny smak, najlepiej wykorzystać do nich makaron własnej roboty. Takie rozwiązanie niesie dodatkową korzyść – masz bowiem dowolność w doborze składników i np. zamiast zwykłej mąki, możesz sięgnąć po mąkę z kasztanów.

    Jeśli natomiast zdecydujesz się na zakup suchego makaronu, zwróć uwagę, żeby pochodził z Włoch. Ważne jest również, aby mąka była pozbawiona sztucznych barwników czy konserwantów i składała się w 100% z pszenicy durum.

    I w końcu, zawsze pilnuj, aby nie rozgotować makaronu, a jeśli to się już wydarzyło to nie serwuj go swoim gościom!

    Makaron i dodatki w nietypowym wydaniu

    Istnieje ponad 600 rodzajów makaronu, dlatego pozwól sobie na kulinarne eksperymenty i bez obaw sięgaj po mniej znane produkty, które zaciekawią Twoich gości i pozwolą Ci wyróżnić przygotowaną potrawę, czyniąc ją znakiem rozpoznawczym restauracji.

    Poszukaj również niebanalnych dodatków do makaronów! Przykładowo, pappardelle serwuj z królikiem, tagliatelle z wątróbką i szałwią, a kiedy chcesz dodać potrawie szlachetności, użyj odrobiny  szafranu.

    Eksperymentuj z różnymi technikami gotowania

    Baw się i eksperymentów z rozmaitymi technikami gotowania makaronu. Możesz np. dodać go do gotowego sosu na patelni, dzięki czemu nie tylko go wymieszasz, ale też skutecznie zagęścisz sos. Użyj grilla, jeśli chcesz, żeby makaron był chrupiący, natomiast jeśli planujesz przyrządzić Alfredo, pamiętaj, aby makaron ugotować… w mleku! Tym prostym sposobem sprawisz, że zyska delikatnie kremowy smak.

    Dodaj kolor

    Gotowanie to prawdziwa sztuka, która daje najpiękniejsze efekty, gdy zachwyca feerią barw. Pamiętaj o tym, kiedy będziesz przygotowywać makaron. Aby zmienić kolor pasty, dodaj do ciasta odpowiednie składniki. Jeśli natomiast masz gotowy makaron, wystarczy, że ugotujesz go w wywarze z kolorowymi przyprawami, dzięki czemu wchłonie ich odcień i zyska głębię smaku.

    • Zielony makaron – dodaj pietruszkę, bazylię, bądź szpinak.
    • Czarny makaron – do ciasta dodaj nieco atramentu kałamarnicy.
    • Czerwony makaron – sięgnij po paprykę, suszone pomidory lub buraki.
    • Brązowy makaron – wystarczy, że dodasz odrobinę mąki kasztanowej.
    • Złocisty makaron – otrzymasz go, jeśli sięgniesz po odrobinę szafranu.

    Zadbaj o wygląd swoich dań

    W kuchni wykorzystuj rozmaite techniki prezentacji potraw, które nadadzą Twoim daniom niepowtarzalny wygląd. Skorzystaj z białych talerzy, misek z szerokim rantem, uformuj z makaronu ciekawy kształt – sposobów na ciekawe zaprezentowanie potraw jest wiele! I przede wszystkim pamiętaj – Twoi goście „jedzą oczami”, dlatego nawet najsmaczniejsze danie makaronowe wymaga odpowiedniej oprawy i prezentacji.

    Mniej znaczy lepiej

    Obecnie wiele osób decyduje się na jedzenie potraw pozbawionych określonych składników. Co więcej, za tego typu dania są gotowi zapłacić więcej! Pamiętaj o tym i zaznacz w karcie dania, które spełniają wymagania dietetyczne. Makaron bezglutenowy, bezjajeczny czy wykonany z konkretnego rodzaju mąki – przekonaj się, że Twoi goście poszukują w menu właśnie takich pozycji! Inną, równie ciekawą propozycją na zaskoczenie miłośników dań z makaronem jest serwowanie vegatti z marchewki, batatów, cukinii, a nawet buraków – podobne inspiracje znajdziesz wśród najbardziej klasycznych potraw włoskich.

    Opisz dania w karcie

    Krótki, zwięzły i zachęcający opis w kacie dań to ważny element, który będzie dopełnieniem przyrządzanych przez Ciebie dań makaronowych. Wykorzystuj przy tym słowa oddziałujące na zmysły takie jak „aromatyczny”, „soczysty” czy „chrupiący”, podkreślaj jakość (np. „włoski”), wywołuj emocje i nawiązuj do tradycji („domowej roboty”, „prawdziwy, tradycyjny”).

    I na koniec…

    Pamiętaj, że gotujesz dla swoich gości. Wyjdź do nich, zapytaj ich o wrażenia, porozmawiaj z kelnerami i poznaj ich opinie na temat poszczególnych dań, ale nie zapominaj też, aby zawsze sprawdzać, co wróciło do kuchni. Poznaj opinie ludzi, którzy odwiedzają Twoją restaurację i przekonaj się, że często gość, który skrytykował daną potrawę, dostarcza więcej wartościowych informacji, niż osoba, która je zachwala!

    Jeśli potrzebujesz więcej informacji, zajrzyj na stronę:

    https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/makaronomania.html

    Źródło:
    Autor: Artykuł sponsorowany
    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.