07-11-2018, 00:00
Popularność batatów rośnie lawinowo – są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jeśli jeszcze nie włączyliście do stałego menu, przedstawiamy kilka pomysłów na dania z batatami, a dla nieprzekonanych garść informacji o ich prozdrowotnych właściwościach.
Dlaczego warto jeść bataty?
Coraz więcej sklepów posiada w swojej stałej ofercie bataty. Zwykle kosztują one około 8zł za kilogram, przy czym musimy pamiętać, że jedna sztuka jest dość ciężka i może ważyć niewiele mniej. Są jednak bardzo sycące i odżywcze. Warzywa te są też łatwe do przechowywania – wystarczy im chłodne miejsce, np. piwnica, w którym spokojnie wytrwają nawet kilkanaście tygodni. A dlaczego warto je jeść?
Bataty, które najczęściej możemy kupić w Polsce, to przede wszystkim bogate źródło beta-karotenu i witamin z grupy B. Posiadają także sporo mikroelementów, jak magnez, fosfor, miedź potas i mangan. Są także bardzo dobrym źródłem błonnika. Co ważne, warzywo to posiada o wiele mniej skrobi niż klasyczne ziemniaki i ma niski indeks glikemiczny, co ucieszy osoby, które są na diecie odchudzającej. Są także niskokaloryczne: około 76 kalorii na 100g batatów. To wszystko sprawia, że już dawno powinny awansować z bycia kulinarną ciekawostką do stałego menu wszystkich, którym zależy na zdrowej diecie.
Pomysły na szybkie i proste dania z batatów
Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów są po prostu pieczone bataty. Warzywa (liczymy po jednym na osobę) dokładnie myjemy i osuszamy, nacieramy oliwą i solą, po czym szczelnie owijamy folią. Po upieczeniu podaje się je z masłem czosnkowym, które my polecamy przygotować ze sporym dodatkiem zielonej pietruszki. Kostkę masła w temperaturze pokojowej blendujemy z trzema posiekanymi ząbkami czosnku, posiekaną natką pietruszki i szczyptą soli. Tak przygotowane masło możemy spokojnie przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Innym lubianym daniem z batatów jest zupa: pokrojone w kostki bataty i marchewki gotujemy do miękkości w warzywnym bulionie. Dorzucamy podsmażoną cebulkę i wszystko blendujemy na gładki krem. Hitem wśród kulinarnych blogów jest podawanie zupy z batatów z łyżką sera ricotta.
Choć pomysłów na przepisy z batatami znajdziemy w sieci mnóstwo, jeden z nich bezsprzecznie króluje na kulinarnych blogach – frytki z batatów, bo o nich mowa, to niezaprzeczalny hit ostatnich kilku lat.
Jak przyrządzić domowe frytki z batatów?
Frytki to dla osób, które dbają o linię, grzeszna przyjemność. Ale wcale nie musi tak być – frytki z batatów poleca nawet Anna Lewandowska. Dlaczego? Są nie tylko zdrowe, ale i niskokaloryczne. Najlepiej sprawdzają się zrobione w piekarniku. Najprostszy przepis to po prostu obranie batatów i pokrojenie w słupki, które obtaczamy w oleju i wybranych przyprawach, po czym pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Jeśli jednak chcecie wznieść swoje batatowe frytki na wyższy poziom, mamy kilka podpowiedzi:
Frytki z batatów są tak smaczne, że większość osób jada je solo. My polecamy przetestować z jajkiem sadzonym i mieszanką sałat - gwarantujemy, że dawno nie jedliście nic tak prostego i smacznego jednocześnie!
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze