jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Bataty podbijają polskie stoły

Popularność batatów rośnie lawinowo – są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jeśli jeszcze nie włączyliście do stałego menu, przedstawiamy kilka pomysłów na dania z batatami, a dla nieprzekonanych garść informacji o ich prozdrowotnych właściwościach.

Popularność batatów rośnie lawinowo – są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jeśli jeszcze nie włączyliście do stałego menu, przedstawiamy kilka pomysłów na dania z batatami, a dla nieprzekonanych garść informacji o ich prozdrowotnych właściwościach.

Dlaczego warto jeść bataty?

Coraz więcej sklepów posiada w swojej stałej ofercie bataty. Zwykle kosztują one około 8zł za kilogram, przy czym musimy pamiętać, że jedna sztuka jest dość ciężka i może ważyć niewiele mniej. Są jednak bardzo sycące i odżywcze. Warzywa te są też łatwe do przechowywania – wystarczy im chłodne miejsce, np. piwnica, w którym spokojnie wytrwają nawet kilkanaście tygodni. A dlaczego warto je jeść?

Bataty, które najczęściej możemy kupić w Polsce, to przede wszystkim bogate źródło beta-karotenu i witamin z grupy B. Posiadają także sporo mikroelementów, jak magnez, fosfor, miedź potas i mangan. Są także bardzo dobrym źródłem błonnika. Co ważne, warzywo to posiada o wiele mniej skrobi niż klasyczne ziemniaki i ma niski indeks glikemiczny, co ucieszy osoby, które są na diecie odchudzającej. Są także niskokaloryczne: około 76 kalorii na 100g batatów. To wszystko sprawia, że już dawno powinny awansować z bycia kulinarną ciekawostką do stałego menu wszystkich, którym zależy na zdrowej diecie.

Pomysły na szybkie i proste dania z batatów

Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów są po prostu pieczone bataty. Warzywa (liczymy po jednym na osobę) dokładnie myjemy i osuszamy, nacieramy oliwą i solą, po czym szczelnie owijamy folią. Po upieczeniu podaje się je z masłem czosnkowym, które my polecamy przygotować ze sporym dodatkiem zielonej pietruszki. Kostkę masła w temperaturze pokojowej blendujemy z trzema posiekanymi ząbkami czosnku, posiekaną natką pietruszki i szczyptą soli. Tak przygotowane masło możemy spokojnie przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Innym lubianym daniem z batatów jest zupa: pokrojone w kostki bataty i marchewki gotujemy do miękkości w warzywnym bulionie. Dorzucamy podsmażoną cebulkę i wszystko blendujemy na gładki krem. Hitem wśród kulinarnych blogów jest podawanie zupy z batatów z łyżką sera ricotta.

Choć pomysłów na przepisy z batatami znajdziemy w sieci mnóstwo, jeden z nich bezsprzecznie króluje na kulinarnych blogach – frytki z batatów, bo o nich mowa, to niezaprzeczalny hit ostatnich kilku lat.

Jak przyrządzić domowe frytki z batatów?

Frytki to dla osób, które dbają o linię, grzeszna przyjemność. Ale wcale nie musi tak być – frytki z batatów poleca nawet Anna Lewandowska. Dlaczego? Są nie tylko zdrowe, ale i niskokaloryczne. Najlepiej sprawdzają się zrobione w piekarniku. Najprostszy przepis to po prostu obranie batatów i pokrojenie w słupki, które obtaczamy w oleju i wybranych przyprawach, po czym pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Jeśli jednak chcecie wznieść swoje batatowe frytki na wyższy poziom, mamy kilka podpowiedzi:

  • przed pieczeniem zamarynujmy je w mieszance z papryki wędzonej, granulowanego czosnku i ostrej papryki.
  • aby frytki były bardziej chrupiące, obtoczmy każdą z nich w mące z kukurydzy. Najlepszym sposobem jest nasypanie porcji mąki do woreczka foliowego, a następnie wrzucenie pokrojonych batatów i potrząsanie nim.
  • po upieczeniu podajmy frytki z gruboziarnistą solą himalajską i sosem czosnkowym, przygotowanym z małego kubeczka jogurtu greckiego, dwóch zgniecionych ząbków czosnku, łyżki oleju i szczypty soli.

Frytki z batatów są tak smaczne, że większość osób jada je solo. My polecamy przetestować z jajkiem sadzonym i mieszanką sałat - gwarantujemy, że dawno nie jedliście nic tak prostego i smacznego jednocześnie!

Artykuł sponsorowany