google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 14.11.2018
    1 USD
    3.8114
    -0.0154
    1 EUR
    4.2954
    -0.004
    1 CHF
    3.7747
    -0.0115
    1 GBP
    4.9424
    0.0099
    1 RUB
    0.0563
    -0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Bataty podbijają polskie stoły

    Popularność batatów rośnie lawinowo – są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jeśli jeszcze nie włączyliście do stałego menu, przedstawiamy kilka pomysłów na dania z batatami, a dla nieprzekonanych garść informacji o ich prozdrowotnych właściwościach.

    Dlaczego warto jeść bataty?

    Coraz więcej sklepów posiada w swojej stałej ofercie bataty. Zwykle kosztują one około 8zł za kilogram, przy czym musimy pamiętać, że jedna sztuka jest dość ciężka i może ważyć niewiele mniej. Są jednak bardzo sycące i odżywcze. Warzywa te są też łatwe do przechowywania – wystarczy im chłodne miejsce, np. piwnica, w którym spokojnie wytrwają nawet kilkanaście tygodni. A dlaczego warto je jeść?

    Bataty, które najczęściej możemy kupić w Polsce, to przede wszystkim bogate źródło beta-karotenu i witamin z grupy B. Posiadają także sporo mikroelementów, jak magnez, fosfor, miedź potas i mangan. Są także bardzo dobrym źródłem błonnika. Co ważne, warzywo to posiada o wiele mniej skrobi niż klasyczne ziemniaki i ma niski indeks glikemiczny, co ucieszy osoby, które są na diecie odchudzającej. Są także niskokaloryczne: około 76 kalorii na 100g batatów. To wszystko sprawia, że już dawno powinny awansować z bycia kulinarną ciekawostką do stałego menu wszystkich, którym zależy na zdrowej diecie.

    Pomysły na szybkie i proste dania z batatów

    Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów są po prostu pieczone bataty. Warzywa (liczymy po jednym na osobę) dokładnie myjemy i osuszamy, nacieramy oliwą i solą, po czym szczelnie owijamy folią. Po upieczeniu podaje się je z masłem czosnkowym, które my polecamy przygotować ze sporym dodatkiem zielonej pietruszki. Kostkę masła w temperaturze pokojowej blendujemy z trzema posiekanymi ząbkami czosnku, posiekaną natką pietruszki i szczyptą soli. Tak przygotowane masło możemy spokojnie przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

    Innym lubianym daniem z batatów jest zupa: pokrojone w kostki bataty i marchewki gotujemy do miękkości w warzywnym bulionie. Dorzucamy podsmażoną cebulkę i wszystko blendujemy na gładki krem. Hitem wśród kulinarnych blogów jest podawanie zupy z batatów z łyżką sera ricotta.

    Choć pomysłów na przepisy z batatami znajdziemy w sieci mnóstwo, jeden z nich bezsprzecznie króluje na kulinarnych blogach – frytki z batatów, bo o nich mowa, to niezaprzeczalny hit ostatnich kilku lat.

    Jak przyrządzić domowe frytki z batatów?

    Frytki to dla osób, które dbają o linię, grzeszna przyjemność. Ale wcale nie musi tak być – frytki z batatów poleca nawet Anna Lewandowska. Dlaczego? Są nie tylko zdrowe, ale i niskokaloryczne. Najlepiej sprawdzają się zrobione w piekarniku. Najprostszy przepis to po prostu obranie batatów i pokrojenie w słupki, które obtaczamy w oleju i wybranych przyprawach, po czym pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Jeśli jednak chcecie wznieść swoje batatowe frytki na wyższy poziom, mamy kilka podpowiedzi:

    • przed pieczeniem zamarynujmy je w mieszance z papryki wędzonej, granulowanego czosnku i ostrej papryki.
    • aby frytki były bardziej chrupiące, obtoczmy każdą z nich w mące z kukurydzy. Najlepszym sposobem jest nasypanie porcji mąki do woreczka foliowego, a następnie wrzucenie pokrojonych batatów i potrząsanie nim.
    • po upieczeniu podajmy frytki z gruboziarnistą solą himalajską i sosem czosnkowym, przygotowanym z małego kubeczka jogurtu greckiego, dwóch zgniecionych ząbków czosnku, łyżki oleju i szczypty soli.

    Frytki z batatów są tak smaczne, że większość osób jada je solo. My polecamy przetestować z jajkiem sadzonym i mieszanką sałat - gwarantujemy, że dawno nie jedliście nic tak prostego i smacznego jednocześnie!

    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.