jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Ryż basmati marki Britta zapiekany z szynką lub boczkiem

Ryż basmati marki Britta zapiekany z szynką lub boczkiem to sposób na smaczny i pożywny obiad.

Ryż basmati marki Britta zapiekany z szynką lub boczkiem to sposób na smaczny i pożywny obiad.

Ryż basmati marki Britta zapiekany z szynką lub boczkiem

Ryż basmati marki Britta zapiekany z szynką lub boczkiem.
Fot. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Składniki:

  • 2 torebki ryżu basmati marki Britta (2 x 100 g)
  • 25 dag szynki lub bardzo chudego ugotowanego wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki rosołu drobiowego z kostki
  • szklanka śmietany 12-proc.
  • jajko
  • szczypta suszonej bazylii lub 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej
  • 1/2 szklanki startego ostrego żółtego sera lub oscypka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła do naczynia żaroodpornego

Wykonanie:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć, wysypać z torebek, wymieszać. Szynkę (boczek) pokroić jak najdrobniej, połączyć z ryżem i rosołem, doprawić do smaku solą, pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z jajkiem i połową startego sera oraz solą i pieprzem. Tym sosem polać zapiekankę, posypać ją z wierzchu pozostałym startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ser się lekko zrumieni.