google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza
    Kursy walut 14.12.2018
    1 USD
    3.8095
    0.0356
    1 EUR
    4.3021
    0.0084
    1 CHF
    3.8202
    0.0166
    1 GBP
    4.7940
    0.0153
    1 RUB
    0.0573
    0.0004
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Świąteczna kuchnia dla najmłodszych – dania dla każdego niejadka!

    Świąteczny czas to pretekst nie tylko do pięknego dekorowania domu, słuchania kolęd i nastrojowych piosenek oraz kupowania prezentów. Dla większości z nas święta to magiczne momenty pełne cudów i radosnych chwil spędzonych w gronie najbliższych osób. W tym roku możesz włączyć w przedświąteczne przygotowania także najmłodszych członków rodziny i razem z dziećmi przygotować pyszne potrawy na wigilijny stół.

    Dekorowanie choinki, wybieranie i pakowanie prezentów czy porządkowanie domu to główne zajęcia w przedświątecznym czasie. Krzątanina na ogół nie omija także kuchni, z której roznoszą się wspaniałe zapachy przygotowywanych przysmaków i łakoci. Do tradycyjnych polskich potraw dodaj w tym roku coś co zaskoczy wszystkich domowników, a jednocześnie będzie pyszne i zdrowe. Kulinarnych inspiracji szukaj pośród przepisów przygotowanych przez dietetyków FC Barcelona na stronie Beko w zakładce Jedz Jak Mistrz. Zaangażuj do pomocy dzieci i wspólnie przygotujcie propozycję dekoracji i dań, które znajdą się na świątecznym stole. Piłkarscy idole nie tylko zmotywują najmłodszych do pomocy, ale pomogą wam lepiej poznać kraj pochodzenia polecanych przysmaków i ich świąteczne zwyczaje.

    Poczujcie ducha świąt i razem upieczcie pierniczki, które potem będziecie mogli powiesić na choince. A co, gdyby do kuchennych przygód zaprosić również babcię? Rodzinne pieczenie to nie tylko szansa na fantastyczną zabawę i pogłębianie międzypokoleniowych więzi, ale także doskonały moment na pokazanie najmłodszym jak kiedyś dekorowało się choinki np. jabłkami, wycinankami lub słodkimi wypiekami.

    Zastanawiasz się jak przygotować smaczne i kolorowe pierniczki w domowym zaciszu? Nic prostszego!

    Pierniczki

    Do przygotowania pierniczków potrzebujesz:

    Składniki:

    • 400 g mąki pełnoziarnistej (uwaga! częścią mąki posyp stolnicę)
    • 80 g roztopionego oleju kokosowego
    • 160 g melasy
    • 1 duże jajko
    • 1 łyżeczka startego imbiru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • szczypta soli
    • szczypta zmielonych goździków
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • łyżeczka proszku do pieczenia

    W średniej misce połącz mąkę, imbir, cynamon, sól, goździki, sodę i proszek do pieczenia. Mieszaj wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. W mniejszej misce połącz olej kokosowy, melasę i jajko, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Połącz suche i mokre składniki. Z powstałego ciasta uformuj kulkę i zawiń w folię spożywczą, a potem schłodź w lodówce przez około pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni, tak aby do niej nie przywarło. Ciasto powinno mieć około 2 cm grubości. Razem z dzieckiem wybierzcie foremki do wycinania ciastek. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i wycinaj ciasteczka aż do zużycia całej masy. Piecz przez około 15 minut. Gotowe pierniczki możecie wspólnie udekorować w wybrany przez was wzór.

    Spróbuj również wprowadzić odrobinę francuskich smaków do waszego świątecznego jadłospisu. Zaproponuj swojemu dziecku wspólne przygotowanie Bûche de Noël. To smaczne ciasto w kształcie pnia drzewa, stanie się nie tylko doskonałym pretekstem, aby opowiedzieć dziecku o zwyczajach świątecznych w innych krajach, ale samo jego dekorowanie będzie dla was ogromną zabawą! Skorzystaj z przepisu na ten francuski łakoć polecanego przez dietetyków FC Barcelona i bądź pewna, że te święta spędzisz w myśl zasady #jedzjakmistrz! Zastanawiasz się czego potrzebujesz do przygotowania francuskiego przysmaku? To proste!

    Bûche de Noël

    Do przygotowania Bûche de Noël potrzebujesz:

    Składniki:

    Na ciasto:

    • 240ml mleka
    • 3 jajka
    • 250 g mąki pełnoziarnistej
    • 200 g melasy lub miodu
    • 40 g krobii kukurydzianej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 60 g oleju kokosowego
    • 5 g ekstraktu waniliowego

    Na nadzienie:

    • 240g serka homogenizowanego
    • 5 g czystego ekstraktu waniliowego
    • 80 g miodu
    • 50 g jogurtu greckiego

    Na polewę:

    • 320 g rozdrobnionej czekolady
    • 30 g oleju kokosowego
    • łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • szczypta soli

    Pieczenie rozpocznijcie od przygotowania polewy i nadzienia. W małym rondlu na średnim ogniu połącz czekoladę, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i sól. Mieszaj aż do roztopienia i całkowitego połączenia. Pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut, a następnie umieść w lodówce na 10-20 minut aż zastygnie i będzie ją można rozprowadzić na cieście. Aby przygotować nadzienie wystarczy dokładnie wymieszać serek homogenizowany, ekstrakt waniliowy, miód, jogurt grecki i gotowe! Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj formę do pieczenia olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia, a gdy już to zrobisz ponownie lekko nasmaruj. Ubij jajka z ekstraktem waniliowym, olejem kokosowym, miodem i mlekiem. Dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia, sodę i ubijaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej ciasto do przygotowanej formy i delikatnie wygładź w rogach. Piecz przez około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia przez 3 minuty, a gdy już będzie chłodne ostrożnie odklej papier do pieczenia i za pomocą bardzo ostrego noża odetnij ½ cm ciasta od wszystkich krawędzi. Delikatnie rozprowadź po całej powierzchni nadzienie z serka śmietankowego i zwiń ciasto w rulon. Odetnij końce rulonu po przekątnej, tak aby można było przyczepić je jako kawałki konarów. Tak przygotowany pieniek oblej polewą czekoladową, a następnie za pomocą widelca pociągłymi ruchami stwórz na nim wzroki przypominające korę. Udekorujcie ciasto wedle życzenia posiekanymi migdałami, gałązkami rozmarynu, pałeczkami cynamonu lub wiórkami kokosowymi.

    Smacznego!

    Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.
    Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.