google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza
    Kursy walut 14.12.2018
    1 USD
    3.8095
    0.0356
    1 EUR
    4.3021
    0.0084
    1 CHF
    3.8202
    0.0166
    1 GBP
    4.7940
    0.0153
    1 RUB
    0.0573
    0.0004
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Świąteczne zwyczaje Polaków

    Świąteczne zwyczaje Polaków

    Święta to jeden z najważniejszych momentów zakupowych dla branży spożywczej. W okresie przedświątecznym konsumenci poszukują na sklepowych półkach produktów, które będą wykorzystywane w trakcie przyrządzania świątecznych potraw. To również moment, kiedy chętniej wracamy do tradycji i przygotowujemy potrawy, które na świąteczne stoły podawały nasze mamy i babcie, dodając do nich nutę nowoczesności. Dlaczego tak bardzo lubimy wracać w tym czasie do korzeni?

    Z przeprowadzany przez markę Bakalland badań „Trendy na rynku żywności”  wynika, że z roku na rok następuje wśród konsumentów większy zwrot ku tradycji. Jeszcze kilkanaście lat temu prześcigaliśmy się w pomysłach na wymyślne dania, potrawy i składniki, z których były one przygotowywane. Dziś wracamy do dawnych receptur – oczywiście dodając do nich nowoczesną nutę. Wśród zaobserwowanych przez Bakalland trendów dużą rolę zaczyna odgrywać trend powrotu do korzeni. Aż 72% respondentów w swoich kulinarnych przygodach wybiera sprawdzone receptury i produkty wykorzystywane od lat (również przez mamy i babcie) – dodając do nich odrobinę nowoczesności. Dodatkowo badani podkreślają, że często wracają do smaków dzieciństwa, gotując domowe pierogi, naleśniki, gołąbki czy placki ziemniaczane, a także desery, które kojarzą im się z tymi przyrządzanymi np. przez babcie: budyń z jabłkami, sernik z rodzynkami, kasza manna z bakaliami. Takie też stają się Święta, w których sięgamy po sprawdzone produkty i receptury. Dodatkowo możemy mówić o rozbudzeniu wśród konsumentów trendu powrotu do domowych wypieków i mikrotrendu: homemade, w którym najlepsze jest to, co domowe i zrobione ze sprawdzonych składników: sosy, przeciery, nalewki, wypieki. Uwielbiamy eksperymentować w kuchni, w której wraca moda na przygotowywanie domowych przetworów (często później wykorzystywanych w świątecznych potrawach) oraz wypieków. Na portalach społecznościowych z dumą pokazujemy to, co udało się ugotować w domowym zaciszu. Dlaczego homemade stał się tak popularny i szczególnie praktykowany w okresie świątecznym? To proste – dzięki temu, że gotujemy sami, dobrze wiemy, co znajduje się w składzie naszych dań, dbamy o ich jakość i smak, a przy okazji odkrywamy w sobie niezliczone kulinarne talenty.

    Zakupowy koszyk Polaków

    W okresie świątecznym zakupowy koszyk Polaków zapełnia się produktami spożywczymi, z których przygotowywane są świąteczne potrawy. Konsumenci w swoich decyzjach zakupowych w 85% zwracają uwagę na jakość, a na 78% decyzji wpływa smak produktów. Natomiast pozostałe czynniki, które decydują o wyborze to: cena (70%) i wcześniejsze doświadczenia związane z produktem (70%).

    Tymi samymi wartościami konsumenci kierują się również przy wyborze produktów świątecznych i to one mają bezpośrednie przełożenie na umieszczanie w koszyku zakupowym bakalii czy produktów do wypieku ciast. Bakalie przekąskowe spożywane są przez cały rok jako zdrowa alternatywna dla słodyczy. Trendy świąteczne są z kolei bardzo atrakcyjne dla bakalii typowo wypiekowych oraz w formie dodatków do dań. Praktycznie żadna świąteczna potrawa nie może powstać bez wykorzystania do jej przygotowania bakalii, dlatego sprzedaż w okresie przedświątecznym dynamicznie rośnie.

    Konsument wybiera na swój stół produkty wysokiej jakości. Jak pokazują przeprowadzone badania – takim gwarantem jakości jest znana i sprawdzona marka producenta. Święta to moment, w którym dużą wagę przywiązujemy do tradycji. Do przygotowania świątecznych pierniczków, serników, makowców, dań wytrawnych czy kompotu z suszu idealnie sprawdzą się wiórki kokosowe, mak niebieski, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa czy mieszanka kompotowa, dla której to jedyny moment obecności na półce. To również czas suszonych owoców – rodzynek, moreli, śliwek czy żurawiny oraz okres intensywnej sprzedaży orzechów (szczególnie włoskich Chandler i migdałów), które oprócz zastosowań przekąskowych znajdują szerokie wykorzystania w daniach słodkich i wytrawnych, stanowiąc podstawę świątecznych przepisów. Oprócz tradycyjnych dań, chcemy też inspirować konsumentów do eksperymentowania w kuchni również w okresie świątecznym i wybierania bakalii jako przekąski na świątecznym stole, do czego nadają się wprost idealnie.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.