google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza
    Kursy walut 14.12.2018
    1 USD
    3.8095
    0.0356
    1 EUR
    4.3021
    0.0084
    1 CHF
    3.8202
    0.0166
    1 GBP
    4.7940
    0.0153
    1 RUB
    0.0573
    0.0004
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Pięć ciast regionalnych, które warto spróbować!

    Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Może podczas kolejnej wizyty w Trójmieście warto zastanowić się nad zamówieniem tortu gdańskiego? Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić takowy w domu.

    Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci się słynnymi rogalami marcińskimi, to Kujawy też mają swoje rogale – tylko barcińskie! Może kolejną wycieczkę warto więc rozpocząć od skosztowania lokalnych słodyczy? Wszak przez żołądek do serca!

    Kołocz śląski

    Kołacz Śląski - Delecta

    Składniki

    Ciasto:

    • 500 g mąki
    • 100 g cukru
    • 125 g masła
    • 50 ml mleka
    • 2 jaja
    • 5 g drożdży instant Delecta
    • 500 g masy makowej Bakalland

    Kołocz to ciasto będące symbolem obfitości, które podawało się głównie na weselach. To tradycyjny wypiek kultywowany zwłaszcza w górniczych rodzinach, jednak smakować będzie każdemu. 🙂

    1. Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
    2. Następnie ucieramy jajka z cukrem, dodajemy mleko, drożdże, mąkę i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy, robimy kulę, którą owijamy folią i wkładamy na godzinę do stężenia.
    3. Twarde ciasto dzielimy na dwie nierówne części (jedna to 2/3 ciasta, druga 1/3). Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia.
    4. Na cieście rozkładamy równo masę makową. Na jej powierzchni rozkładamy kawałeczki ciasta z mniejszej części. Ciasto pieczemy 45 minut w nagrzanym piekarniku.

    Kołocz jest prosty i szybki, a do tego pyszny. Czego chcieć więcej? 😊

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.