google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 21.01.2019
    1 USD
    3.7751
    0.0057
    1 EUR
    4.2928
    -0.0036
    1 CHF
    3.7844
    -0.0073
    1 GBP
    4.8457
    -0.0316
    1 RUB
    0.0569
    0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Wigilijna gwiazdka makowa

    Wigilijna wieczerza w polskich domach to wspólne świętowanie przy suto zastawionym stole. Zgodnie z tradycją goszczą na nim postne potrawy w postaci różnego rodzaju ryb, pierogów czy dań  z makiem. Gwiazda makowa na drożdżowym cieście z dodatkiem rodzynek  będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznych smaków.

    Składniki na masę:

    • 500 g maku Kresto
    • 200 g rodzynek Kresto
    • 500 ml mleka
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki miodu
    • 150 g cukru
    • 50 g masła
    • 1 łyżka cynamonu tartego
    • olejek migdałowy lub rumowy

    Składniki na ciasto:

    • 500 g mąki pszennej (przesianej) + odrobina do podsypania przy wyrabianiu i wykrawaniu
    • 180 ml mleka ciepłego
    • 50 g drożdży świeżych
    • 60 g cukru
    • 2 jajka
    • 50 g masła
    • szczypta soli
    • otarta skórka z 2 pomarańczy lub olejek pomarańczowy
    Wigilijna gwiazdka makowaGwiazda makowa to zarówno smakowa,
    jak i wizualna uczta.
    Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.
    Dodatkowo:
    • jajko do posmarowania
    • cukier puder

    Wykonanie masy makowej:

    1. Zalej mak wrzącym mlekiem, wymieszaj, przykryj do wchłonięcia mleka.
    2. Mak dwukrotnie przemiel maszynką lub po dodaniu wszystkich składników (w tym roztopionego masła, ale bez rodzynek) zblenduj. Trwa to kilka minut.
    3. Do zmielonego maku dodaj rodzynki. Odstaw na 15–20 minut pod przykryciem.

    Wykonanie ciasta:

    1. Mleko przelej do miski, dodaj rozkruszone drożdże, łyżkę cukru (z odmierzonych już 60 g cukru na ciasto) i 2 łyżki mąki (z odmierzonych już 500 g mąki na ciasto). Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10–15 minut do wyrośnięcia.
    2. Masło roztop i przestudź.
    3. Mąkę przełóż do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, letnie mleko, cukier, sól, otartą skórkę. Całość bardzo dobrze wymieszaj i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie, to lekko podsyp je mąką.
    4. Wyrobione ciasto (w misce) przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
    5. Po tym czasie przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i podziel je na 4 równe części, każda po ok. 230 g. Trzy części ciasta przykryj ściereczką.
    6. Czwartą porcję rozwałkuj i  wytnij okrąg o średnicy ok. 27 cm, np. stosując jako pomoc talerz.
    7. Połóż pierwszy okrąg na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i rozłóż na nim ok. 1/3 porcji masy makowej.
    8. Powtórz czynności z dwoma następnymi  częściami ciasta i porcjami masy. Na koniec całość przykryj czwartym okręgiem.
    9. Natnij ciasto od brzegu w 20 miejscach dookoła, ale tak, aby środek pozostał nienaruszony. Możesz sobie pomóc odciskając na środku kształt szklanki – od tego miejsca prowadzimy nacięcia.
    10. Parami okręć paski ciasta, jeden w lewą stronę, drugi w prawo. Połącz końcówki, mocno je zlepiając. Postępuj tak samo z pozostałym ciastem, tworząc gwiazdę. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia.
    11. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 25 minut. Kontroluj poziom upieczenia.
    12. Ostudzone ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
    13. Z resztek ciasta po wykrojeniu okręgów możesz upiec 3–4 drożdżówki. W tym celu pozostaw ok. 4 łyżki masy makowej.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.