google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 26.03.2019
    1 USD
    3.7969
    0.0003
    1 EUR
    4.2970
    -0.0008
    1 CHF
    3.8245
    0.0061
    1 GBP
    5.0128
    0.0104
    1 RUB
    0.0590
    -0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Świąteczny żurek z grzybami, serkiem kremowym i chipsem buraczanym

    Świąteczny żurek z grzybami, serkiem kremowym i chipsem buraczanym
    fot. MSM Mońki

    Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

    Składniki:

    • 10 g suszonych podgrzybków
    • 1 średnia cebula
    • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 średnie marchewki
    • 1 średnia pietruszka
    • ¼ małego selera
    • 3 średnie ziemniaki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 2 liście laurowe
    • 6 ziaren ziela angielskiego
    • 1,5 l wody
    • 0,5 l gotowego zakwasu na żurek
    • 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 burak czerwony

    Wykonanie:

    Grzyby dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotować do miękkości i odstawić razem z wodą do wystygnięcia.

    Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor, w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa. Do podsmażonej cebuli dodać obrane, pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler) oraz przyprawy i wszystko razem dusić przez kilka minut. Następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy będą miękkie wlać zakwas na żurek, dodać serki topione, majeranek i rozdrobniony czosnek. Zupę przez kilka dodatkowych minut gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie dorzucić pokrojone w paseczki ugotowane grzyby oraz wlać część wody, w której się gotowały (według uznania, dla wzmocnienia smaku). Doprawić do smaku i odstawić na pół godziny, by smaki się połączyły.

    Buraka obrać, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku lub usmażyć na rozgrzanym oleju tak, by powstały chipsy. Odsączyć na ręczniku papierowym i udekorować nimi każda porcję świątecznego żurku.

    Smacznego!

    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.