google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 26.03.2019
    1 USD
    3.7969
    0.0003
    1 EUR
    4.2970
    -0.0008
    1 CHF
    3.8245
    0.0061
    1 GBP
    5.0128
    0.0104
    1 RUB
    0.0590
    -0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat wspaniałych świąt

    Zupa grzybowa to dla wielu osób tradycyjne danie, bez którego świąteczne menu byłoby co najmniej niepełne. Cudowny aromat grzybów unoszący się w całym domu doskonale buduje świąteczny nastrój, zaostrza apetyt i sprawia, że wręcz nie można doczekać się chwili, kiedy wszyscy zasiądą razem przy świątecznym stole.

    Poniżej przedstawiamy przepis na aksamitną, bogatą w smaku zupę grzybową, pełną pysznych leśnych grzybów. Zupa idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole, oraz jako pyszne danie podczas całych świąt Bożego Narodzenia.  Można ją podać z uszkami, grzankami czy pieczywem albo serwować bez dodatków na przykład w filiżankach.

    Leśna zupa grzybowa

    Składniki:

    • 40 g suszonych borowików lub podgrzybków Devaldano
    • 1 cebula
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 1 szklanka mleka
    • pęczek natki pietruszki
    • 2 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz
    • śmietana kremówka (opcjonalnie)
    • pół szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)

    Przygotowanie:

    1. Suszone grzyby Devaldano zalać w miseczce ciepłą wodą (ok 1,5 szklanki) i odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie odsączyć grzyby, ale wywar z namaczania zachować.
    2. W głębokim garnku lub rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i delikatnie zeszkić.
    3. Dodać na patelnię odsączone grzyby z połową wywaru pozostałego po namaczaniu, posolić i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do czasu częściowej redukcji wody.
    4. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i całość zalać winem (opcjonalnie)
    5. Zwiększyć ogień i po ok. 3 minutach dolać bulion, resztę wywaru z namoczonych grzybów wymieszać i dodać mleko
    6. Zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut.
    7. Doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi przyprawami.
    8. Odstawić z ognia i dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku.

    Szef Kuchni Devaldano radzi:

    Zupę można wzbogacić dodając 4 łyżki śmietany kremówki. Odrobina świeżego tymianku dodatkowo wzmocni i podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań.  Gotowe! Smacznego!

    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.