jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Świąteczny deser przy kawie

Święta to intensywny czas, nie tylko dla samej branży gastronomicznej, ale dla każdego z nas. Gorączka zakupów, przygotowań, czy poszukiwania prezentów pochłaniają bez reszty, by przy Wigilijnym stole zasiąść w gronie najbliższych przy tradycyjnych polskich potrawach.

Święta to intensywny czas, nie tylko dla samej branży gastronomicznej, ale dla każdego z nas. Gorączka zakupów, przygotowań, czy poszukiwania prezentów pochłaniają bez reszty, by przy Wigilijnym stole zasiąść w gronie najbliższych przy tradycyjnych polskich potrawach.

Co dla tych, którzy chcą wprowadzić powiew świeżości do świątecznych wypieków, a zarazem zaoszczędzić odrobinę czasu? Z pomocą przychodzi marka Debic, która działa w branży gastronomicznej, kierując swoją ofertę dla profesjonalistów. Wszystkie produkty zostały opracowane z myślą o codziennym środowisku ich pracy, dlatego mają one za zadanie ułatwiać ją każdego dnia.

W codziennej pracy w branży cukierniczej widzę jak ważną rolę odgrywają najwyższej jakości surowce stosowane w produkcji. Produkty takie jak śmietanka i masło to podstawa codziennej kreacji wykonywania receptur. Bez tych surowców trudno wyobrazić sobie stworzenia dobrej jakości wyrobów cukierniczych. – mówi Michał Doroszkiewicz, Ambasador marki Debic.

Dlatego też, doskonałym pomysłem na świąteczny deser przy kawie będzie Kremówka – Millefeuille Vanille autorstwa Michała Doroszkiewicza, właściciela doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab. Wieloletniego wykładowcy w Akademii Zeelandia. Obecnie Ambasadora marki Debic. Polskiego reprezentant Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019.

Kremówka – Millefeuille Vanille

Kremówka – Millefeuille Vanille

Przepis na 12 osób

Ciasto francuskie:

  • 500 g mąki T 500
  • 250 g wody
  • 10 g soli
  • 500 g masła 82% Debic Croissant

Przygotowanie ciasta francuskiego:

  1. Ciasto i masło powinno mieć podobną temperaturę ok. 10°C.
  2. Rozwałkować masło do podobnej grubości.
  3. Rozprowadzić masło na 2/3 powierzchni ciasta.
  4. Ciasto złożyć na 3 części.
  5. Powtórzyć proces wałkowania trzy razy, składając ciasto na 4 części.
  6. Obrócić ciasto o 90° po każdym złożeniu.
  7. Zawinąć ciasto szczelnie w folię i schłodzić do 0-4 ° C. Odczekać min. 2 godziny.

Proces pieczenia:

  1. Rozwałkować ciasto do grubości 4mm.
  2. Odkroić kawałek wielkości  65 cm x  45 cm.
  3. Posypać powierzchnię cukrem pudrem i piec w 180°C.
  4. Po upływie 10 minut, przykryć powierzchnię ciasta pergaminem i blachą do pieczenia (przygnieść ciasto).
  5. Piec ok. 30 minut.

Crème pâtissière

  • 350 g mleka 2%
  • 70 g żółtek
  • 70 g cukru kryształu
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 90g  masła tradycyjnego Debic 82% (16-18°C)

Przygotowanie:

  1. Podgrzać mleko z laską wanilii do 80°C.
  2. Zmieszać żółtka, cukier kryształ i skrobię do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Połączyć z podgrzanym mlekiem.
  4. Podgrzewać aż zgęstnieje.
  5. Dodać mleko.
  6. Ostudzić.
  7. Zmieszać z masłem o temperaturze 16-18°C. 700 g śmietanki Debic Stand & Overrun

OSTATECZNA KOMPOZYCJA:

  1. Przygotować wypieczone spody z ciasta francuskiego o wym. 30 x 20 cm.
  2. Podzielić na dwie góry do ciasta.
  3. Rozprowadzić crème pâtissière na spodzie ciasta.
  4. Położyć warstwę ubitej Debic Stand & Overrun.
  5. Przykryć górą, delikatnie przygnieść.
  6. Udekorować ubitą Debic Stand & Overrun, posypać cukrem pudrem.
  7. Ozdobić świeżymi owocami, laskami z czekolady i złotymi płatkami.