google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 26.03.2019
    1 USD
    3.7969
    0.0003
    1 EUR
    4.2970
    -0.0008
    1 CHF
    3.8245
    0.0061
    1 GBP
    5.0128
    0.0104
    1 RUB
    0.0590
    -0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Piernik bez tajemnic, czyli pachnące Boże Narodzenie

    Pieczenie pierników to jeden z najprzyjemniejszych przedświątecznych obowiązków. Ciemnobrązowe ciasto o charakterystycznym, korzennym aromacie od lat wpisuje się w bożonarodzeniową tradycję. Choć uważamy, że piernik to nasz rodzimy wynalazek, karierę rozpoczynał już w starożytnym Rzymie! Przez wieki postrzegano go różnie – jako słodki podwieczorek, zakąskę idealną w czasie mocno zakrapianych biesiad, a nawet lekarstwo. Zanim zasiądziemy do stołu, poznajmy piernikową opowieścią wigilijną.

    Wszystko zaczęło się od miodu…

    Piernik to weteran wśród wypieków. Jedyny w swoim rodzaju smak i zapach rozpalają wyobraźnię! Niewiele łakoci doczekało się tylu przeróżnych legend na temat swojego pochodzenia. Wiele narodów rości sobie prawa do tytułu twórcy świątecznego przysmaku. Tymczasem pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się w księgach kucharskich spisanych na terenie starożytnego Rzymu. Ich autor, Apicjusz, wspominał o miodowniku doprawianym pieprzem, który uznawany jest za przodka naszego piernika.

    W czasach średniowiecza chętnie sięgano po antyczne inspiracje. Miodowe wypieki z dużą ilością przypraw stawały się specjalnością zakonników, zwłaszcza benedyktynów. Dzięki wyprawom krzyżowym Europa poznawała coraz więcej przypraw z odległych rejonów świata. Gdy z biegiem czasu kolejni podróżnicy eksplorowali zamorskie tereny, piernik pachniał coraz mocniej. Ze względu na aromatyczne dodatki, które do tanich nie należały, stał się produktem luksusowym. Tak, nasz swojski piernik gościł wyłącznie na eleganckich stołach zamożnych elit! Zaczęły pojawiać się wyspecjalizowane cechy piekarskie, czuwające nad wysoką jakością wypieków.

    Ciasto do zadań specjalnych

    Pełnił rozmaite funkcje. Jeden z najstarszych znanych przepisów pochodzi z 1725 roku. O dziwo, nie znalazł się na kartach książki kucharskiej. W składnikach doszukiwano się czynników zwalczających przeziębienie oraz poprawiających trawienie. Recepturę umieszczono więc w kompendium medycznym! Co jeszcze działo się z piernikiem? Zasłynął jako imprezowa przekąska, o czym świadczy powiedzenie kto nie pija gorzałki i od niej umyka, ten nie godzien słodkiego kosztować piernika. Ze względu na właściwości konserwujące mógł być przechowywany bardzo długo - dzięki temu został ważnym elementem żołnierskiego menu.

    Większość piekarskich receptur była pilnie strzeżonym sekretem, często przekazywanym w obrębie rodziny z pokolenia na pokolenie. Jesteśmy zdania, że zdecydowanie lepiej jest dzielić się przepisami na słodkie pyszności! Sekret tkwi w szczegółach… Dodatek chrupiących orzechów i kwaskowatej żurawiny stworzy deser, który z pewnością przejdzie do historii! Szczególnie, że ten wyjątkowy przepis pomoże nam przygotować pyszne ciasto, które stanowi symbol akcji „Podziel się kawałkiem szczęścia!”. Celem akcji jest zwrócenie uwagi na sytuację dzieci z domów dziecka oraz niesienie im świątecznej radości.

    Piernik z żurawiną

    Piernik bez tajemnic, czyli pachnące Boże Narodzenie

    Składniki:

    • mąka pszenna – 450 gramów
    • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    • kakao – 2 łyżki
    • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
    • mleko – 250 mililitró
    • Kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
    • miód – 150 gramów
    • przyprawa do pierników – 1 opakowanie
    • jajka – 3 sztuki
    • konfitura żurawinowa – 1 opakowanie
    • orzechy włoskie – 120 gramów
    • gorzka czekolada – 200 gramów
    • śmietanka 30% - 150 mililitrów
    • Kostka do pieczenia Kasia – 50 gramów
    • gotowa polewa z białej czekolady – 1 opakowanie
    • żurawina – 1 garść
    • cukrowe gwiazdki – 1 łyżka
    • gałązka rozmaryny – 4 sztuki
    • bułka tarta do formy – 2 łyżki

    Sposób przygotowania:

    1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Orzechy przebierz i podziel na ćwiartki.
    2. W garnuszku roztop Kasię z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem i sodą.
    3. Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i konfiturę żurawinową, jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy.
    4. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 60 minut w temperaturze 180⁰C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
    5. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę z Kasią, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź.
    6. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, a gdy ta lekko zastygnie udekoruj ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą polewą, żurawiną, cukrowymi gwiazdkami i rozmarynem.
    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.