jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Przywitaj smacznie Nowy Rok - najlepsze przepisy na sylwestrowe przekąski

Impreza sylwestrowa zbliża się wielkimi krokami. Bez względu na to, czy Nowy Rok zamierzamy przywitać w towarzystwie setki ludzi, czy w gronie najbliższych znajomych, to jedno jest pewne – sekret udanej imprezy tkwi w przekąskach! 

Impreza sylwestrowa zbliża się wielkimi krokami. Bez względu na to, czy Nowy Rok zamierzamy przywitać w towarzystwie setki ludzi, czy w gronie najbliższych znajomych, to jedno jest pewne – sekret udanej imprezy tkwi w przekąskach! Tego wieczoru nie może ich zabraknąć!

Smaczne i pożywne, umilą sylwestrową zabawę. Pożegnajmy ciężkostrawne dania oraz niezdrowe przystawki. Wykorzystajmy najciekawsze przepisy na imprezowe przekąski, a do ich przygotowania użyjmy tego, co mamy pod ręką!

Smakowicie zawijane

Tych przysmaków chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Zyskują na popularności, tak jak i cała kuchnia meksykańska. Wrapy, tortille, rolady! Brzmi znajomo, prawda? Sprawdzą się zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimo. Czym je faszerować? Czym tylko chcesz! Połączenie mięsa i warzyw to najbardziej popularna opcja, jednak to do nas należy ostatnie słowo. Sięgajmy więc po ulubione składniki oraz twórzmy różne kombinacje! Tak podane przekąski można serwować w towarzystwie dipu lub salsy pomidorowej. Uwaga! Znikają w mgnieniu oka! W razie czego warto być przygotowanym na dokładkę. Palce lizać!

Pomysł na szybką przystawkę? Zainspirujmy się przepisem na tradycyjne wrapy! To co, zawijamy?

Tradycyjne wrapy

Tradycyjne wrapy Knorr

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie tortilli
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalnego
  • 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantnego
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną w paski pierś z kurczaka posyp Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.
  2. Podsmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem.
  3. Pokrój w plasterki pomidora i ogórka, a sałatę porwij na małe kawałki.
  4. Przygotuj sos – wymieszaj Majonez Hellmann’s i Ketchup Hellmann’s. Tak otrzymanym sosem posmaruj tortille.
  5. Na posmarowanych tortillach poukładaj wszystkie pokrojone warzywa i kurczaka, następnie zwijając uformuj wrapa.
  6. Uformowane wrapy ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 5 minut. Wrapy smakują pysznie zarówno z grilla, jak i na zimno!
 

Finger food

…czyli przystawki na jednego kęsa! To małe przekąski, którymi można się delektować bez użycia sztućców i talerzy. Mogą przybierać formę: babeczek, koreczków, paluszków czy kanapek. Co więcej, są niezwykle estetyczne, kuszą swoim kształtem i kolorem. Ich zaletą jest fakt, że mogą być podawane zarówno na słono, jak i na słodko. Każdy znajdzie tu coś dla siebie! W wirze sylwestrowej zaba

wy łatwo o pusty żołądek! Jeśli nie chcemy schodzić z parkietu na długo, sięgnijmy po finger food i wracajmy do zabawy! Lekkie, pyszne, sprawdzą się na kameralnej imprezie w gronie znajomych, a także na bardziej formalnych przyjęciach. Pamiętajmy - w prostocie siła!

Szef kuchni Knorr poleca przepis na chrupiące paluszki wieprzowo-wołowe. W połączeniu z sosem smakują jeszcze lepiej!

Paluszki wieprzowo-wołowe

Paluszki wieprzowo-wołowe Knorr

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość osób: 5

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 4 g suszonych drożdży
  • 220 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub baraniny)
  • 2 cebule
  • 2 pęczki zielonej pietruszki
  • 50 g orzeszków pinii
  • 50 g rodzynek
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka mięty
  • 0,5 pęczka natki kolendry
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
  • 1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 2 szczypty soli
  • 150 ml oliwy
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto – drożdże, sól i cukier rozpuść w ciepłej wodzie (o temperaturze nie wyższej niż 40˚C). Do całości dodaj 2-3 łyżki mąki i odstaw na 20 minut, żeby drożdże rozpoczęły fermentację. Po 20 minutach dodaj pozostałe składniki – resztę mąki i oliwę z oliwek.
  2. Wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę). Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na bok (ważne, żeby nie wyschło).
  3. Jajko dokładnie roztrzep w miseczce. Kolendrę, miętę i czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni upraż orzeszki pinii.
  4. Podsmaż na patelni czosnek i cebulę, a następnie dodaj mięso i smaż do momentu, aż będzie całkowicie suche. Dodaj koncentrat pomidorowy, upraż orzeszki pinii, posiekane zioła (miętę i kolendrę), przyprawy (cynamon, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól). Podsmaż całość i odstaw do wystygnięcia.
  5. Rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wykrój z ciasta kwadraty 15 x 15 cm. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem, na każdy wycięty kwadrat daj łyżkę farszu. Zawiń do środka brzegi ciasta, zroluj i uformuj paluchy o długości około 10 cm. Roladki ułóż na pergaminie i trzymaj je cały czas pod przykryciem.
  6. Smaż paluchy na głębokim tłuszczu aż uzyskają złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odłóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
 

Pysznie nadziane

Kolejną ciekawą opcją są przystawki faszerowane. Łączą w sobie całą gamę smaków, a ich podanie jest niezwykle efektowne. Można podawać je solo lub jako dodatek. Sprawdzą się one w momencie, kiedy goście, po wielu godzinach zabawy, opadną z sił. Co faszerować? Krokiety, warzywa, jajka, pieczarki! Do wyboru, do koloru! Tego typu przysmaki będą pięknie prezentować się na sylwestrowym stole, a ich smak oczaruje niejednego!

Co powiecie na faszerowane jajka? Tak podane będą doskonałym dodatkiem do wędlin czy chleba.

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka Knorr

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 8

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
  • 80 g miksu sałat
  • 200 g twarożku
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka szczypioru

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Oddziel żółtka.
  2. Wymieszaj twarożek ze śmietaną. Dodaj posiekane zółtka i dopraw do smaku.
  3. Masę serową podziel na trzy części i wymieszaj – pierwszą z chrzanem, drugą z koncentratem pomidorowym, trzecią z drobno posiekaną natką pietruszki.
  4. Wypełnij jajka przygotowanymi farszami.
  5. Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr połącz z jogurtem i szczypiorem, a póżniej starannie wymieszaj.
  6. Na półmisku ułóż sałatę, dookoła poukładaj połówki jaj z farszem. Całość polej przygotowanym sosem i posyp pozostałym szczypiorkiem.
  7. Gotowi na szampańską zabawę? Z tak zastawionym stołem nie musicie się martwić, że goście będą głodni! Szczęśliwego i pysznego Nowego Roku!