02-01-2019, 00:00
Data publikacji: 11-12-2018
Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie melaminy i kwasu cyjanurowego w artykułach żywnościowych metodą chromatografii cieczowej sprzężonej z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS)
Zakres
W niniejszej Normie Europejskiej określono metodę oznaczania melaminy i kwasu cyjanurowego w artykułach żywnościowych metodą chromatografii cieczowej sprzężonej z tandemową spektrometrią mas. Metoda została zwalidowana w badaniu międzylaboratoryjnym próbek preparatów mlecznych dla niemowląt, preparatów sojowych dla niemowląt, mleka w proszku, mleka pełnego, napoju sojowego i mleka czekoladowego, wzbogaconych w zakresie od 0,71 mg/kg do 1,43 mg/kg dla melaminy i od 0,57 mg/kg do 1,45 mg/kg dla kwasu cyjanurowego. Granice oznaczalności (LOQ) dla melaminy i kwasu cyjanurowego w żywności wynoszą, odpowiednio, 0,05 mg/kg i 0,25 mg/kg. Górna granica zakresu roboczego wynosi do 10 mg/kg dla melaminy i do 25 mg/kg dla kwasu cyjanurowego.
Data publikacji: 11-12-2018
Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie toksyny T-2 i toksyny HT-2 w zbożach i produktach zbożowych dla niemowląt i małych dzieci metodą LC-MS/MS po oczyszczaniu SPE
Zakres
W niniejszej Normie Europejskiej opisano metodę oznaczania toksyny T-2 i toksyny HT-2 w ziarnie zbóż i produktach na bazie ziarna zbóż np. owsa, przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci, z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) sprzężonej z tandemową spektrometrią mas (MS/MS) po oczyszczaniu za pomocą ekstrakcji do fazy stałej (SPE) [5].
Metoda została zwalidowana dla toksyny HT-2 w mące owsianej na poziomie 9,3 µg/kg i 28,1 µg/kg, płatkach owsianych na poziomie 16,5 µg/kg i 21,4 µg/kg oraz zbożowych płatkach śniadaniowych (zawierających płatki owsiane) na poziomie 8,1 µg/kg i dla toksyny T-2 w mące owsianej na poziomie 4,4 µg/kg i 8,3 µg/kg, płatkach owsianych na poziomie 4,9 µg/kg i 6,6 µg/kg oraz płatkach śniadaniowych (zawierających płatki owsiane) na poziomie 3,5 µg/kg.
Doświadczenia laboratoryjne [6] wykazały, że metoda ma także zastosowanie do materiałów bardzo pęczniejących (suche kasze na bazie ziarna owsa i skrobie modyfikowane), ale nie zostało to sprawdzone w badaniu walidacyjnym metody. Szczegóły przedstawiono w 6.3.
Metoda może być także stosowana do produktów owsianych dla wyższych poziomów toksyny T-2- i toksyny HT-2. W takim przypadku wymagane jest uwzględnianie etapu rozcieńczania [6].
Metoda może być także stosowana do ziarna zbóż i przetworów zbożowych, np. na bazie pszenicy, jęczmienia i ryżu, przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. W takim przypadku wymagana jest wewnętrzna walidacja metody dla każdego materiału. Podczas badań międzylaboratoryjnych rozpatrywany był zakres od 10 μg/kg do 100 μg/kg i ze wstępnych badań wynika, że metoda działa dobrze w całym zakresie, chociaż ostateczna walidacja została wykonana tylko w zakresie od 3,5 μg/kg do 28,1 μg/kg.
Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.
Podobne artykuły
Komentarze