jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wędzarnie Weber – wędzone mięso, ryby, warzywa i sery

Oferta urządzeń służących do przygotowywania rozmaitych potraw poprzez wędzenie stała się obecnie dosyć bogata. Do najbardziej popularnych urządzeń należą wędzarnie marki Smokey Mountain™ przeznaczone do użytku domowego.

Wędzarnie Weber – wędzone mięso, ryby, warzywa i sery

Oferta urządzeń służących do przygotowywania rozmaitych potraw poprzez wędzenie stała się obecnie dosyć bogata. Do najbardziej popularnych urządzeń należą wędzarnie marki Smokey Mountain™ przeznaczone do użytku domowego.

Budowa wędzarni ogrodowej

Wędzarnie domowe to niewielkie urządzenia złożone z kilku zintegrowanych elementów. Podstawę stanowi komora wędzenia, czyli kocioł ze specjalną pokrywą. Obydwie części są pokryte parcelowaną emalią. W pokrywie kotła zamontowano termometr, którego zadaniem jest kontrola optymalnej temperatury. Na dnie umieszczono ekran termiczny, który zabezpiecza cały obszar przed promieniowaniem ciepła. Ważny element wyposażenia stanowią dwa chromowane ruszty. Na stronie dystrybutora https://www.top-grille.pl/category/wedzarnie-weber dostępne są różne modele wędzarni ogrodowych.

Wędzenie zgodnie z tradycją

Wędzenie to proces obróbki mięsa i jego przetworów, ryb oraz sera i warzyw. Produkty są poddawane działaniu dymu wędzarniczego, w wyniku czego pod wpływem ciepła i związków chemicznych zawartych w tym dymie powstają produkty o specyficznym, niezwykłym zapachu i smaku. Dym uzyskiwany jest w trakcie reakcji zachodzących podczas spalania drewna oraz jego pochodnych, m.in. trocin wędzarniczych.

Mięso, ryby i sery - smakowite wędzonki

Wędzenie ma na celu uzyskanie smacznych produktów o typowym zapachu, zabarwieniu i smaku. W procesie wędzenia następuje redukcja wody w mięsie, rybach czy serze, a towarzyszą jej inne zmiany chemiczne i fizyczne. Powierzchnia wędzonego mięsa, ryb czy serów obsuszona, a substancje zawarte w dymie wykazują działanie bakteriobójcze. Dzięki nim  żywność wędzoną można dłużej przechowywać i nie ulega ona zepsuciu. Im dłużej wędzimy poszczególne produkty, tym bardziej tracą one wodę. Natomiast produkty z dużą zawartością tłuszczu stają się lżejsze, gdyż zawarty w ich tłuszcz wytapia się. W przypadku produktów solonych - poprzez zmniejszenie zawartości wody w rybach, mięsie czy serach – zwiększa się ilość soli, co nadaje im charakterystyczny dymny i słony smak. Powstała na powierzchni brązowa skórka ze ściętego białka blokuje przenikanie dymu do głębszych warstw sprawiając, że produkty wędzone najintensywniej pachną i smakują z zewnątrz, a w środku mają łagodniejszy smak i bardziej delikatny zapach. Z kolei produkty solone i peklowane, a następnie wędzone, pozwalają lepiej przeniknąć przyprawom i innym składnikom do środka.

Temperatura wędzenia

Poszczególne produkty można wędzić w dymie gorącym lub zimnym. Jeśli chcemy długo wędzić dany rodzaj mięsa lub ryby powinniśmy wykorzystać tzw. zimny dym. Jeśli z kolei zależy nam na dobrze peklowanym mięsie, najlepiej wędzić je w wysokiej temperaturze, gdyż ciepło poprawia krążenie soków, a jednocześnie mięso nabiera lepszego smaku i ładnej barwy.

Wędzenie w zimnym dymie

Wędzenie dymem zimnym odbywa się w różnej gęstości dymu w temperaturze pomiędzy 12-25°C. Cały proces takiego wędzenia trwa znacznie dłużej niż tradycyjne wędzenie – nawet kilkanaście dni. Produkty wędzone „na zimno” mocno wysychają, więc mogą zmniejszyć swoją masę nawet o 20%, a ich smak jest wybitnie intensywny – dymny.

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.