google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 21.01.2019
    1 USD
    3.7751
    0.0057
    1 EUR
    4.2928
    -0.0036
    1 CHF
    3.7844
    -0.0073
    1 GBP
    4.8457
    -0.0316
    1 RUB
    0.0569
    0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym

    Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym to idealna propozycja smacznego i pożywnego obiadu.

    Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym

    Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym.
    Fot. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

    Składniki (2 osoby):

    • 1 woreczek kuskusu izraelskiego marki Halina (100 g)
    • 1 awokado (lekko miękkie)
    • 1/2 brokuła (ok. 200 g)
    • 2 serki pleśniowe (po 100 g)
    • 1/2 szklanki ciecierzycy marki Halina
    • 1/2 puszki kukurydzy
    • 100 g pomidorów
    • 1 średnia papryka
    • papryczka ostra (ilość według uznania)
    • 1 mała cebula
    • 3 cm imbiru świeżego
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki curry
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 150 ml mleczka kokosowego
    • 1 limonka
    • szczypiorek lub kolendra
    • 2 łyżki oleju kokosowego (lub według preferencji)
    • sól, pieprz

    Wykonanie:

    1. Przygotuj ciecierzycę według zaleceń producenta – namocz i ugotuj.
    2. Imbir, czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz pokrojone warzywa i smaż chwilkę do zeszklenia. Dodaj curry oraz kurkumę. Przesmaż przez ok. 1 minutę.
    3. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone pomidory i papryki oraz mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykrywką ok. 5 minut. Warzywa będą al dente, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, gotuj dłużej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz limonką.
    4. W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Ugotuj też brokuł, najlepiej na parze.
    5. Serki pleśniowe zgrilluj na patelni grillowej z obu stron, na średnim ogniu.
    6. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, obierz ze skóry, pokrój i skrop limonką.
    7. Ugotowany kuskus podawaj z sosem curry, serem, pokrojonym awokado oraz brokułem. Posyp szczypiorkiem lub kolendrą.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.