google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 23.04.2019
    1 USD
    3.8118
    0.0067
    1 EUR
    4.2886
    0.0084
    1 CHF
    3.7427
    -0.013
    1 GBP
    4.9522
    0.0043
    1 RUB
    0.0598
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Zachwyć gości karnawałowymi przystawkami

    Z cekinami czy bez, sukienka długa czy krótka, mucha czy krawat – takie pytania zadaje sobie obecnie wielu ludzi, którzy przygotowują się do hucznych balów karnawałowych. Są także tacy, którzy imprezę tę organizują w domu, dla znajomych. Wówczas oni także stają przed dylematem; jakie przekąski bądź dania podać gościom? Z pomocą przychodzą laureaci programu „Doceń polskie” - rodzimi producenci żywności. Co wybieracie? Sałatkę z kindziukiem, ziemniaki zapiekane z kabanosami czy może orzechową wariację podaną w słoiczku?  

    Karnawał – okres zimowych balów, pochodów, maskarad a przede wszystkim wspaniałych zabaw. Jedni wybierają huczne wydarzenia z głośną muzyką i suto zastawionym stołem, inni zaś skromne spotkanie w gronie znajomych. I tu powstaje pytanie. Jakie dania wybrać, w przypadku domówki? Bez obaw,  w kwestii takich imprez doskonale sprawdzają się ciekawe przystawki.

    Koneserzy nietuzinkowych smaków zachwycą się sałatką z kindziuka, z przepysznym dressingiem. Ci zaś, którzy wolą coś konkretniejszego z pewnością docenią ziemniaki zapiekane z kabanosami, podane z kremem chrzanowym. Z kolei osoby lubiące orzechy, będą mogły je podjadać w towarzystwie m.in. sera fety, kukurydzy i kaparów. Brzmi ciekawie prawda? Warto zaznaczyć, że pomysły na przystawki pochodzą od Polskich producentów żywności.

    Co więcej, wyszczególnione składniki owych potraw zostały docenione przez Lożę Ekspertów Ogólnopolskie Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Zarówno Kindziuk z oferty ZMB Dystrybucja Sp. z o.o. S.K., jak i  Kabanosy pieczone Maestro pepperoni Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A. oraz Mieszanka studencka LARO z oferty PPHU LARO nagrodzone zostały nie tylko certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie, ale także zaszczytnymi tytułami TOP PRODUKT. Specjały te otrzymały bowiem maksymalne noty w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

    I. Sałatka z Kindziukiem

    Sałatka z Kindziukiem Doceń polskie

    Składniki:

    • 2-3 garści mieszanki sałat
    • 100 g pokrojonego w plastry Kindziuka z oferty ZMB Dystrybucja Sp. z o.o. S.K. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
    • 120 g mini mozzarelli
    • 3-4 marchewki
    • 2 owoce kiwi
    • 0,33 szklanki pestek dyni
    • 0,33 szklanki pestek słonecznika
    • 1-2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka suszonego oregano

    Składniki dressingu:

    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu winnego białego
    • 1 łyżeczka ostrej musztardy
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
    • sól, świeżo mielony pieprz

    Przygotowanie

    Marchewki kroimy w słupki, łączymy z olejem, solą i oregano, a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 25 minut, aż marchewka ładnie się zarumieni. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go z pozostałymi składnikami dressingu, aż powstanie kremowy sos (możemy posłużyć się blenderem). Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Kiwi obieramy i kroimy w półplasterki. Plasterki kindziuka kroimy w paseczki. Kulki mozzarelli odcedzamy i suszymy przy pomocy ręcznika papierowego. Mieszankę sałat łączymy z dressingiem i wykładamy na półmisek. Następnie układamy naprzemiennie marchewkę, paseczki kindziuka, kulki mozzarelli oraz kiwi, a całość posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.