Z pewnością większość z nas ma jakieś noworoczne postanowienia. Najczęściej dotyczą one utraty wagi, rzucenia różnorodnych nałogów, zmiany pracy i osiągania wyższych zarobków. Czasem też pragniemy zmienić coś w naszym żywieniu. Może wprowadźmy do jadłospisu więcej warzyw albo nieznane nam dotąd składniki? Bądźmy otwarci na eksperymenty oraz odkrywanie nowych zapachów. Potrzebujecie inspiracji? Proszę bardzo. Na co macie ochotę? Warzywa strączkowe, tofu, a może kalmary? Zapraszamy!
Strąk do strąka
Warzywa strączkowe są jedną z podstaw kuchni roślinnej. Mają bardzo dużo białka, zawierają też składniki mineralne i witaminy oraz dostarczają nam błonnika. Najbardziej znani przedstawiciele warzyw strączkowych to Jej Wysokość Fasola, Król Groch oraz Książę Bób, którzy rządzą na wielu stołach w naszym kraju i nie tylko. Z drugiej strony coraz częściej o uznanie zabiegają również soja czy ciecierzyca, którym niejedna gospodyni nadała już szlacheckie tytuły.
Mimo to wielu z nas nie do końca docenia rolę i znaczenie warzyw strączkowych. Dzieje się tak m.in. dlatego, że jesteśmy niewolnikami swoich przyzwyczajeń, a te budzą konkretne skojarzenia: jak fasola i groch to tylko zupa, a jeżeli fasolka szparagowa to z bułką tartą. Tymczasem z tego rodzaju roślin powstają smaczne pasty kanapkowe i hummusy. Z kolei z dodatkiem ciecierzycy, białej czy szparagowej fasoli można przygotować lekką sałatkę. Bardzo dobry jest też np. wegetariański pasztet z soi. A co powiecie na obłędnie pyszne klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem?
Klopsiki z ciecierzycy i makaron warzywny
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 5
Składniki:
Sposób przygotowania: