google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.02.2019
    1 USD
    3.8311
    0.0025
    1 EUR
    4.3303
    -0.0014
    1 CHF
    3.8141
    -0.0009
    1 GBP
    4.9495
    0.0058
    1 RUB
    0.0579
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Wkrocz w Nowy Rok w pysznym stylu! Najlepsze noworoczne przepisy na smaczny obiad

    Z pewnością większość z nas ma jakieś noworoczne postanowienia. Najczęściej dotyczą one utraty wagi, rzucenia różnorodnych nałogów, zmiany pracy i osiągania wyższych zarobków. Czasem też pragniemy zmienić coś w naszym żywieniu. Może wprowadźmy do jadłospisu więcej warzyw albo nieznane nam dotąd składniki? Bądźmy otwarci na eksperymenty oraz odkrywanie nowych zapachów. Potrzebujecie inspiracji? Proszę bardzo. Na co macie ochotę? Warzywa strączkowe, tofu, a może kalmary? Zapraszamy!

    Strąk do strąka

    Warzywa strączkowe są jedną z podstaw kuchni roślinnej. Mają bardzo dużo białka, zawierają też składniki mineralne i witaminy oraz dostarczają nam błonnika. Najbardziej znani przedstawiciele warzyw strączkowych to Jej Wysokość Fasola, Król Groch oraz Książę Bób, którzy rządzą na wielu stołach w naszym kraju i nie tylko. Z drugiej strony coraz częściej o uznanie zabiegają również soja czy ciecierzyca, którym niejedna gospodyni nadała już szlacheckie tytuły.

    Mimo to wielu z nas nie do końca docenia rolę i znaczenie warzyw strączkowych. Dzieje się tak m.in. dlatego, że jesteśmy niewolnikami swoich przyzwyczajeń, a te budzą konkretne skojarzenia: jak fasola i groch to tylko zupa, a jeżeli fasolka szparagowa to z bułką tartą. Tymczasem z tego rodzaju roślin powstają smaczne pasty kanapkowe i hummusy. Z kolei z dodatkiem ciecierzycy, białej czy szparagowej fasoli można przygotować lekką sałatkę. Bardzo dobry jest też np. wegetariański pasztet z soi. A co powiecie na obłędnie pyszne klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem?

    Klopsiki z ciecierzycy i makaron warzywny

    Klopsiki z ciecierzycy i makaron warzywny Knorr

    Czas przygotowania: 20 minut
    Ilość osób: 5

    Składniki:

    • 300 g ciecierzycy namoczonej w wodzie
    • 1 opakowanie Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 1 jajko
    • 1 łyżka ziaren sezamu
    • 1 łyżka nasion chia
    • 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 200 g sera feta
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 kawałek chili
    • 1 puszka pomidorów pelati
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania:

    1. Pokrój marchewkę i pietruszkę w cieniutkie plastry.
    2. W maszynce do mielenia mięsa zmiksuj: namoczoną ciecierzycę, dwa ząbki czosnku, ser feta, chili i natkę pietruszki. Do otrzymanej masy dodaj ziarna sezamu i nasiona chia, kmin rzymski, bułkę tartą i jajko.
    3. Z dokładnie wymieszanej masy uformuj kulki o średnicy 2-3 cm. Smaż je na pataleni z rozgrzaną oliwą.
    4. Wlej do garnka około 100 ml wody, dodaj pomidory z puszki i Naturalnie smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Do przygotowanego w ten sposób sosu dodaj podsmażone klopsy.
    5. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzuć posiekany ząbek czosnek, a następnie przygotowane wcześniej plastry warzyw. Smaż je dopóki się nie zagrzeją. Tak przygotowany makaron warzywny wyłóż na talerz i serwuj z porcją sosu z klopsami.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.