google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.02.2019
    1 USD
    3.8311
    0.0025
    1 EUR
    4.3303
    -0.0014
    1 CHF
    3.8141
    -0.0009
    1 GBP
    4.9495
    0.0058
    1 RUB
    0.0579
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Drożdżowe w nowej odsłonie

    Pyszne ciasto drożdżowe w wykonaniu babci to niedościgniony ideał, zaś receptury jak je przygotować przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego. Choć ciasto drożdżowe jest smaczne samo w sobie, wykorzystywane jest przy produkcji również innych wypieków, takich jak: kukiełki, rogaliki czy strudel. Możliwości jest wiele, zaś ich tajemnica tylko jedna. Tkwi ona w tym wyjątkowym cieście. Podpowiadamy więc jak je zrobić!

    Idealnie wyrośnięte ciasto jest lekkie i pulchne. Umiejętność przygotowania go otwiera nam drzwi do tworzenia najróżniejszych wypieków od słodkich bułeczek po chałki czy rogale świętomarcińskie. Ciasto drożdżowe z owocami to wręcz nieodzowny element każdego wakacyjnego spotkania z bliskimi. Jednak nie mniej popularne są wszelkie wytrawne wersje ciasta drożdżowego – zwłaszcza chleb. Wspomniana tajemnica zaklęta jest bowiem w zaczynie z drożdży, którego historia sięga czasów starożytnych. Jedna z legend głosi, że zaczyn ten powstał na skutek zalania przez Nil magazynów z mąką w starożytnym Egipcie. Zauważono, że powstała mieszanina zwiększa swoją objętość. Po połączeniu jej z nową mąką, wypieczono z niej chleb, który był smaczniejszy od znanego dotychczas i tak właśnie drożdże zyskały popularność. Dziś są nieodzownym elementem w naszej kuchni. A oto co smacznego można z nich wyczarować.

    Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami

    Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami Delecta

    Składniki

    Ciasto:

    • 250 g mąki pszennej
    • 100 g miękkiego masła
    • 4 g suchych drożdży instant Delecta
    • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    • 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 jajo
    • 2 żółtka

    Farsz:

    • 1 szklanka maku Bakalland
    • 4 łyżki miodu
    • 100 ml mleka
    • 50 g orzechów włoskich Bakalland uprażonych i posiekanych
    • 30 g pokrojonych migdałów Bakalland
    • 3 łyżki cukru
    • 1 roztrzepane jajko

    Świeżutkie rogaliki wypełnione obficie orzechami, migdałami i makiem to plan w sam raz na leniwe popołudnie.

    Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 170ºC (bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy tak, jak kruche ciasto, a następnie odkładamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Mak zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut z dodatkiem miodu. Pod koniec gotowania wlewamy mleko i gotujemy do odparowania płynu. Ugotowany mak mielimy lub miksujemy blenderem, a następnie łączymy z orzechami. Ciasto wałkujemy na duży, okrągły placek o średnicy około 45 cm i dzielimy go na 14 „trójkątków”, przekrawając 7 razy średnicę placka. Na każdy z nich wykładamy farsz, rozprowadzamy go łyżką, a trójkąt zwijamy, zaczynając od zewnętrznego boku do czubka. Zawinięte rogaliki wykładamy na blasze, przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy na około godzinę do delikatnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy migdałami i cukrem. Rogaliki pieczemy przez około 30 minut.
    Szklanka ciepłego mleka albo kakao idealne dopełnią słodkiego dzieła.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.