google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.02.2019
    1 USD
    3.8311
    0.0025
    1 EUR
    4.3303
    -0.0014
    1 CHF
    3.8141
    -0.0009
    1 GBP
    4.9495
    0.0058
    1 RUB
    0.0579
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Kurczak ze szparagami i inne zdrowe przepisy na dania z drobiu

    Kurczak należy do chudych mięs o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowi dobre źródła białka i mięso drobiowe poleca się na dietach lekkostrawnych oraz jako składnik zdrowej i zbilansowanej diety.

    Z kurczaka w krótkim czasie przygotujemy lekki i pożywny posiłek, a przy tym wyjątkowo smaczne danie.

    Kurczak ze szparagami i inne zdrowe przepisy na dania z drobiu
    Kurczak ze szparagami i inne dania z drobiu – z jakiego rodzaju mięsa je przyrządzać?

    Kurczęce mięso należy do mało wymagających. Wystarczy dobrze je przyprawić, upiec lub ugotować na parze, żeby zaserwować smaczny posiłek. Do przyrządzenia wartościowego i zdrowego dania potrzebujemy jednak mięsa najlepszej jakości pochodzącego ze zrównoważonej hodowli, gdzie zwierzęta karmi się pożywieniem pochodzenia roślinnego. Kurczaki powinny rosnąć wolno i mieć dostęp do zagrody na świeżym powietrzu. Zdrowe posiłki przygotujemy tylko z mięsa wolnego od antybiotyków i objętego stałą kontrolą na obecność innych szkodliwych substancji. Drób trafiający na nasz stół powinien być jak najwyższej jakości, żeby przyrządzone z niego potrawy dostarczały nam tylko wartościowych składników odżywczych.

    Najmniej kaloryczny fragment kurczęcego mięsa to pierś, z której wyczarujemy przepyszne, a zarazem bardzo łatwe dania. Pierś kurczaka możemy przygotować na wiele różnych sposobów, uzupełniając ją świeżymi lub gotowanymi warzywami. Do łatwych przepisów należy kurczak ze szparagami, którego przyrządzenie zajmie nam ok. 30 minut. Na liście zakupów powinny znaleźć się dwie pojedyncze piersi kurczaka (najlepiej z kurczaka zagrodowego), pęczek szparagów, jogurt naturalny, przyprawy i sałata.

    Pierś możemy też wykorzystać do ugotowania smacznego curry z lekkim mlekiem kokosowym i czerwoną pastą curry. Lekko pikantną potrawę, której przyrządzenie zajmie nam ok. 45 min z powodzeniem możemy zaserwować na elegancki niedzielny obiad.

    Marynowanie kurczaka – jak dobrze przyprawić drób?

    Delikatne i miękkie piersi kurczaka nie wymagają wielu godzin marynowania. Wystarczy, że piersi przyprawimy ziołami, czosnkiem, cebulą i odrobiną oliwy z oliwek i odstawimy je na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Unikamy długiego marynowania piersi w kwaśnych płynach (np. oliwie z dodatkiem octu czy soku z cytryny), ponieważ twardnieją i robią się żylaste.

    Jeśli przyrządzamy udka z kurczaka potrzebujemy więcej czasu na ich zamarynowanie i nadanie im wyrazistego smaku. Mięso powinno poleżeć przez noc w marynacie, żeby przeszło aromatem dodanych przypraw. Marynata powinna zawierać w sobie kwas, trochę tłuszczu i trochę słodyczy. Dodajemy do niej też sól i ulubione przyprawy. Udka z kurczaka umieszczamy w plastikowej szczelnej torebce na żywność i dodajemy do nich wymieszane wcześniej składniki. Mięso pozostawiamy na noc w lodówce.

    Piersi kurczaka (ale również udka) możemy przyrządzić w stylu hawajskim, namaczając je wcześniej w marynacie z soku ananasowego, keczupu, sosu sojowego i imbiru. Z marynaty możemy przygotować też sos do kurczaka, podgrzewając go razem z piersiami na patelni.

    Jeśli wolimy ostrzejsze i bardziej stanowcze smaki, zamarynujmy piersi w ciemnym piwie wymieszanym z sosem sojowym i sokiem z limonek. Pokrojone kawałki kurczaka powinny poleżeć w marynacie nie dłużej niż 1 godzinę.

    Rozbijanie piersi kurczaka – jak w krótkim czasie przygotować mięso?

    Delikatne rozbicie mięsa przed smażeniem powoduje, że przyprawy łatwo wnikają do środka, a samo duszenie czy smażenie zajmuje tylko krótką chwilę. Piersi podsmażamy krótko na patelni na maśle i zdejmujemy, kiedy są jeszcze jędrne. Resztki ze smażenia pozostawiamy na patelni, dodajemy masło, szałwię, pokrojone szalotki i tymianek. W mniej niż 5 minut przygotowujemy przepyszny sos.

    Do rozbitych i lekko podsmażonych piersi kurczaka pasuje również sos musztardowo-śmietanowy, a także ciemny sos z dodatkiem pieczarek. Każdy z tych sosów przygotujemy na bazie pozostałej po usmażeniu kurczaka.

    Nadziewanie piersi kurczaka – ciekawy pomysł na proste, a zarazem wytrawne dania

    Przyrządzenie nadziewanego kurczaka jest prostsze niż mogłoby się nam wydawać. Mięso możemy przygotować już poprzedniego dnia, schłodzić je w lodówce, a następnie upiec. Zrobienie całej potrawy nie zajmie nam więcej niż 30 minut, a efekt będzie rewelacyjny.

    Piersi możemy nadziewać farszem szpinakowym z dodatkiem sera pleśniowego, zapiekać je z aromatycznym serem lub kuskusem wymieszanym z fetą, oliwkami, świeżymi ziołami i rozdrobnionym czosnkiem. Nadziewane piersi najlepiej zapiekać w piekarniku przez kilka minut, żeby nie przesmażyć mięsa. Pierś już po krótkiej obróbce cieplnej robi się soczysta i jest gotowa do spożycia. Zbyt długie przetrzymywanie jej w wysokiej temperaturze powoduje, że wysycha i staje się niesmaczna.

    Mielony kurczak – zdrowsza wersja wołowiny

    Drób stanowi bardzo dobre źródło białka, a chude piersi kurczaka nie bez powodu należą do ulubionych dań sportowców. Oprócz tradycyjnie grillowanych na patelni piersi kurczaka możemy przyrządzić mięso w wersji light, mieląc je i formując z niego kotleciki. Do zmielonego drobiu dodajemy przyprawy, odrobinę soli i jajko i lepimy małe płaskie kotlety. Wstawiamy je na 10-15 min. do piekarnika, a następnie podajemy z sezonową sałatką i jogurtem naturalnym.

    Mielone drobiowe mięso może zastąpić nam wołowinę w klasycznym spaghetti i tradycyjne wieprzowe klopsiki.

    Pierś kurczaka jako dodatek do sałatek

    Drób doskonale pasuje jako danie na obiad, ale świetnie sprawdzi się też jako dodatek do sałatek i kanapek. Na lunch do pracy możemy przygotować sobie sałatkę z zielonego ogórka, pomidorów koktajlowych, awokado i grillowanych kawałków kurczaka. Całość doprawiamy oliwą z oliwek i zdrowa przedpołudniowa przekąska gotowa.

    Jeśli nie wyobrażamy sobie dnia bez kanapki, zróbmy jej pożywniejszą wersję. Piersi kurczaka gotujemy w przygotowanym przez siebie ostrym sosie. Na połówce chleba (lub korzennej bułki) układamy pokrojony w plasterki zielony ogórek lub seler naciowy, usmażone kawałki piersi i ser pleśniowy. Przykrywamy drugą połówką chleba i grillujemy z obu stron na patelni lub zapiekamy w opiekaczu. Pożywne panini świetnie sprawdzi się jako wczesna kolacja.

    Z piersi kurczaka i udek przygotowujemy zazwyczaj tradycyjne potrawy, czyli smażone kotlety i udka zapiekane w piekarniku. Z mięsem drobiowym możemy jednak poeksperymentować i od czasu do czasu zaserwować całkiem odmienione dania.

    Źródła:

    https://www.cookinglight.com/food/recipe-finder/healthy-chicken-breast-recipes
    https://www.thekitchn.com/chicken-marinade-259075
    https://www.olivemagazine.com/recipes/healthy/best-ever-healthy-chicken-recipes-under-500-calories/

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.