google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.04.2019
    1 USD
    3.8051
    0.0049
    1 EUR
    4.2802
    0.0012
    1 CHF
    3.7557
    -0.0029
    1 GBP
    4.9479
    -0.0004
    1 RUB
    0.0595
    0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Jaki ekspres wybrać do kawiarni? Najlepsze propozycje

    Jeśli planujesz otwarcie kawiarni, podstawowym wyposażeniem, o jakie musisz się postarać jest odpowiedni ekspres do kawy. Producenci oferują wiele modeli, które różnią się nie tylko techniką parzenia, ale też wielkością, wydajnością i oczywiście wzornictwem. Dowiedz się, jakie opcje masz do wyboru i jak wybrać, aby urządzenie w pełni zaspokajało potrzeby Twoje i Twoich gości.

    Jaki ekspres wybrać do kawiarni? Najlepsze propozycje
    Jakie rodzaje ekspresów masz do wyboru?

    Najważniejszą cechą ekspresu do kawy jest sposób jej parzenia. To on decyduje zarówno o funkcjonalności urządzenia, jak i o ostatecznym smaku napoju, który można uzyskać przy jego pomocy. Zaparzanie kawy może następować dwiema metodami. Jedną z nich jest przelanie wrzącej wody przez zmielone ziarna umieszczone na filtrze w specjalnym pojemniku. Takie parzenie trwa krótko i wydobywa z kawy tylko podstawowe walory smakowe. Jest jednak szybkie, a ekspres zazwyczaj nie zajmuje wiele miejsca. Drugą metodą parzenia jest poddawanie mielonych ziaren działaniu nie tylko temperatury, ale i podwyższonego ciśnienia. Dzięki temu z ziaren jest wydobywana cała esencja smaku i aromatu. Pod względem metody parzenia i zasady działania, urządzenia do parzenia kawy dzieli się na:

    • ekspresy przelewowe – składają się z pojemników na wodę i filtr z kawą, są niedrogie, ale umożliwiają przygotowanie jedynie tradycyjnej kawy po turecku bez fusów,
    • ekspresy ciśnieniowe kolbowe – są wyposażone w zbiornik na wodę oraz kolbę z miejscem na mieloną kawę, jednorazowo pozwalają na przygotowanie tylko 1-2 filiżanek napoju, niekiedy również ze spienionym mlekiem, parzenie odbywa się pod ciśnieniem nawet 15 barów,
    • ekspresy ciśnieniowe automatyczne – są najdroższe, ale jednocześnie najwydajniejsze i zazwyczaj wyposażone w młynek, dzięki któremu kawa jest mielona bezpośrednio przed parzeniem, umożliwiają przygotowanie wielu filiżanek kawy,
    • ekspresy kapsułkowe – cenione szczególnie w domach za wygodę przygotowywania napoju, gdyż nie wymagają mielenia kawy i czyszczenia filtra po jej zaparzeniu.

    W sprzedaży można też spotkać ekspresy kombinowane, które stanowią połączenie ekspresu kolbowego i przelewowego oraz kawiarki – urządzenia, w których parzenie odbywa się metoda przepuszczania przez mielone ziarna gorącej pary wodnej. Z uwagi na dłuższy czas parzenia i mała ilość uzyskanego napoju te ostatnie lepiej sprawdzają się w warunkach domowych.

    Jaki ekspres wybrać do kawiarni? Najlepsze propozycje

    Ekspres automatyczny - wygoda i profesjonalizm

    Rozmaitość ekspresów nie oznacza, że każdy z nich nadaje się do kawiarni. Podstawowym kryterium wyboru jest liczba filiżanek napoju, jaką planujesz każdego dnia przygotować dla swoich gości. W małym, kameralnym lokalu, w którym kawa jest jedynie dodatkiem do bogatej oferty innych napojów i deserów możesz ograniczyć się do tańszego ekspresu kolbowego czy na kapsułki. W dużej kawiarni jest niezbędny profesjonalny, automatyczny ekspres ciśnieniowy do kawy. Urządzenie tego typu nie należy do tanich. Inwestycja jednak szybko się zwraca dzięki wyjątkowej funkcjonalności urządzenia oraz jakości przygotowywanych napojów, które z pewnością docenią prawdziwi smakosze. Gastronomiczny ekspres ciśnieniowy ma wiele zalet:

    • przygotowanie kawy odbywa się praktycznie bez udziału pracownika, co pozwala zaoszczędzić czas,
    • wbudowany młynek umożliwia mielenie kawy bezpośrednio przed parzeniem, poprawiając jej walory smakowe i aromatyczne,
    • czyszczenie filtra nie jest konieczne po każdym parzeniu kawy – urządzenie często ma funkcję samoczyszczenia i odkamieniania,
    • dzięki funkcji programowania możliwe jest przygotowywanie wielu rodzajów kawy – tradycyjnej i mlecznej oraz o różnej mocy, innej dla każdego gościa.

    Automatyczny ekspres ciśnieniowy z młynkiem i pojemnikiem na mleko jest tym urządzeniem, które pozwoli Ci serwować każdy rodzaj kawy, jakiego zażyczą sobie goście. To w pełni profesjonalne i jednocześnie bardzo wydajne i funkcjonalne urządzenie do kawiarni.

    Jaki ekspres wybrać do kawiarni? Najlepsze propozycje

    Ekspres ciśnieniowy do kawy: z młynkiem czy bez?

    Kawa jest wyjątkowym napojem, który najczęściej nie służy zaspokajaniu pragnienia, ale dostarczaniu przyjemności i poprawianiu nastroju. Dziesiątki smaków i aromatów stwarzają możliwość znalezienia swojej własnej kompozycji, która korzystnie oddziałuje na zmysły i pobudza produkcję endorfin. W efekcie sprawia, że po filiżance małej czarnej świat przedstawia się w bardziej korzystnym świetle. Dlatego też wybierając się na kawę do kawiarni większość gości oczekuje od niej doskonałości. Profesjonalny ekspres ciśnieniowy do kawy (https://www.goga-gastro.pl/category/ekspresy-do-kawy) to pierwszy krok, aby taki smak zapewnić. Drugim jest odpowiedni wybór i przygotowanie ziaren do parzenia. Wielu znawców i smakoszy kawy twierdzi, że nawet najlepiej zapakowana kawa mielona traci wiele ze swoich walorów. Decydując się na ekspres ciśnieniowy z młynkiem nie tylko zyskujesz możliwość mielenia kawy tuż przed parzeniem, ale też zyskujesz dostęp do oryginalnych odmian.

    Jaki ekspres wybrać do kawiarni? Najlepsze propozycje

    Najczęściej wybierane ekspresy do kawiarni

    Wybór ekspresu do kawiarni w zasadzie jest prosty. Jeśli nie ograniczają się dostępne środki finansowe, chcesz w pełni zadbać o jakość serwowanej kawy oraz zapewnić gościom możliwość jej nieograniczonego wyboru, jedynym i zarazem najlepszym rozwiązaniem jest profesjonalny, automatyczny ekspres ciśnieniowy z młynkiem i pojemnikiem na mleko. Jest to również typ ekspresu najczęściej wybierany przez klientów, którzy otwierają nowe lokale lub wprowadzają kawę do oferty restauracji czy innego lokalu gastronomicznego. Pomimo wysokiej ceny takiego urządzenia jakość i rozmaitość przygotowywanych za jego pomocą napojów sprawiają, że zamawia je znacznie większe grono gości, a inwestycja szybko się zwraca. Wśród najpopularniejszych profesjonalnych ekspresów ciśnieniowych wybieranych do kawiarni znajdują się produkty takich marek jak Stalgast, Hendi czy Conti, które mają doskonałe opinie wśród użytkowników.

    Gdzie kupię profesjonalny ekspres do kawy?

    Po profesjonalny ekspres ciśnieniowy do kawy najlepiej wybrać się do wyspecjalizowanej hurtowni, jaką jest goga-gastro.pl. W ofercie znajdziesz kilkadziesiąt propozycji ekspresów ciśnieniowych i przelewowych o różnych parametrach oraz w szerokim przedziale cenowym. Asortyment obejmuje ekspresy typu One Touch, z młynkiem i pojemnikiem na mleko, ekspresy 1 i 2-grupowe, automatyczne i manualne o różnej wydajności. Do wyboru masz też urozmaicony design, który dopasujesz do wystroju Twojego lokalu.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.