jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem

Brakuje ci pomysłu na zdrowy, lekki, a zarazem pożywny obiad? Naleśniki na wodzie z ciekawym farszem będą świetnym rozwiązaniem na szybki, smaczny i zdrowy posiłek.

Brakuje ci pomysłu na zdrowy, lekki, a zarazem pożywny obiad? Naleśniki na wodzie z ciekawym farszem będą świetnym rozwiązaniem na szybki, smaczny i zdrowy posiłek.

Naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem

Składniki na naleśniki (8 naleśników o średnicy 28 cm):

  • 2 szklanki wody Mama i ja
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 jajko lub 2 łyżki siemienia lnianego w ziarnach
  • 2–3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 1/2–1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Składniki na nadzienie:

  • 500 g liści świeżego lub mrożonego szpinaku
  • ok. 300 g łososia surowego
  • 2 serki wiejskie (zwykłe lub bez laktozy)
  • 2 średnie pomidory lub pomidory pokrojone w puszce
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2–3 duże ząbki czosnku
  • kiełki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Ciasto na naleśniki - zaczynamy od połączenia wody z jajkiem (lub siemieniem) i olejem. Następnie dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem i odstawiamy na 15 minut.
  2. Nadzienie - cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem.
  3. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy szpinak. Jeśli używamy świeżego, to wraz z nim dolewamy łyżkę wody. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu podduszamy zawartość przez ok. 5 minut.
  4. Dodajemy pokrojone pomidory oraz serki wiejskie. Całość dusimy bez przykrycia, na małym ogniu, często mieszając, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości.
  5. Łososia gotujemy na parze. Tak przygotowanego rozdrabniamy i dodajemy do zredukowanego sosu. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  6. Naleśniki – wlewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do delikatnego zarumienienia.
  7. Na gotowe naleśniki wykładamy porcję farszu i zwijamy. Możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.