google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 20.03.2019
    1 USD
    3.7767
    -0.0056
    1 EUR
    4.2864
    -0.0076
    1 CHF
    3.7781
    -0.0047
    1 GBP
    4.9955
    -0.0235
    1 RUB
    0.0587
    -0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Jak gotować szybko, tanio i z przyjemnością?

    Jeśli dziś gotowanie zajmuje cały Twój wieczór i wiesz, że jutro dokładnie tak samo spędzisz swój czas, to wiedz, że czas to zmienić! Nie chodzi o zamawianie jedzenia z restauracji czy o catering dostarczający pod drzwi pudełka z posiłkami na cały dzień.Wystarczy samemu nieco zmienić dotychczasowe nawyki i nauczyć się nowego sposobu gotowania, a przede wszystkim planowania zakupów i świadomego wykorzystywania domowych zapasów.

    Jak gotować szybko, tanio i z przyjemnością?
    Bazowe produkty do dań obiadowych

    Czasami zaglądając do pełnych szafek i do pokaźnie załadowanej lodówki, może nam się wydawać, że nie mamy, co zjeść. Wtedy albo idziemy do sklepu albo wybieramy drogę na skróty i zamawiamy jedzenie z dostawą do domu. Ale wystarczy odrobina kreatywności, aby z „niczego” wyczarować pyszne danie, które zasmakuje nawet najbardziej wybrednym domownikom. Wystarczy bowiem, że będziemy mieć pod ręką bazowe produkty, z których każdego dnia stworzyć można zupełnie inne danie. Do takiej grupy zaliczają się na przykład: kasze, ryże, makarony, przecier pomidorowy, jajka oraz jakiekolwiek warzywa świeże lub konserwowe (zobacz dostępny asortyment na www.kaufland.pl). Takie produkty są doskonałe do przygotowania dań jednogarnkowych lub makaronu z dowolnym sosem. Jeśli zostanie coś z poprzedniego obiadu, następnego dnia można z tego zrobić podstawę do jajka sadzonego lub jajka w koszulce, zawinąć pozostałości w naleśniki tworząc krokiety lub polską wersję meksykańskiego burrito. Z kilku dowolnych warzyw można natomiast przygotować zupę-krem z dodatkiem ryżu lub grzanek wykrojonych z ostatnich kawałków pieczywa.

    Jak wybierać zdrowe dodatki?

    Smaczne dania obiadowe to niekoniecznie wiele godzin spędzonych przy kuchni i odtwarzanie skomplikowanych przepisów wybitnych szefów kuchni. To także kreatywność i umiejętność wykorzystywania dostępnych produktów. Warto także do dań głównych podawać smaczne, proste i zdrowe dodatki. Wiele z nich może być także wartościową przekąską lub kolacją. Dodatki zwykle przygotowuje się z różnorodnych warzyw. Mogą to być, np. frytki z batata, sałata rzymska z sosem winegret, lekko podpiekana brukselka z sezamem, surówka z pora, jabłka i marchewki, świeżo wyciskany sok z owoców lub warzyw. Warto też pamiętać, że każde warzywo i każdy owoc same w sobie mogą być doskonałym małym posiłkiem dla dzieci i dorosłych. Możliwości jest jednak znacznie więcej, a jedyne co nas ogranicza to produkty, które akurat mamy pod ręką i nasza własna wyobraźnia. Dodatki do posiłków powinniśmy dobierać nie tylko pod względem smaku, ale też koloru, zapachu i struktury. Nie zapominajmy, że jemy każdym zmysłem, także wzrokiem i węchem. Pamiętając o tym, nawet proste, szybkie i przede wszystkim domowe danie może wyglądać i smakować jak to z wychodzące spod ręki profesjonalnych szefów kuchni.

    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.