google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 20.05.2019
    1 USD
    3.8543
    -0.0002
    1 EUR
    4.2995
    -0.0077
    1 CHF
    3.8189
    -0.0007
    1 GBP
    4.9117
    -0.0156
    1 RUB
    0.0597
    0
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Nie tylko pączki! Pyszne przepisy na Tłusty Czwartek inaczej

    Tłusty Czwartek tuż tuż! To dzień, w którym nie obowiązują żadne diety. Nikt nie zwraca wtedy też uwagi na liczenie kalorii. W tym czasie myślimy o pulchnych, puszystych, miękkich pączkach. Tradycja mówi, aby w tym dniu zjeść chociaż jednego. Tłusty Czwartek to również okazja, aby nieco poeksperymentować w kuchni i wypróbować nowe, nietuzinkowe przepisy. Koniec z nudą! Zainspiruj się recepturami z różnych zakątków świata i przygotuj pyszną alternatywę dla zwykłych pączków. Łasuchy – łączcie się!

    Pączki po azjatycku

    Tłusty Czwartek zazwyczaj kojarzy się ze słodkimi wypiekami. Czy tak musi być? Nie zawsze! Dla osób, które chciałyby wypróbować pączki w nieco innej, bardziej wytrawnej odsłonie, też się coś znajdzie. Połączenie jednych z bardziej popularnych owoców morza – krewetek z imbirem i cytryną, to prawdziwy mix smaków. Usmażone, zarumienione i podane w towarzystwie ryżu basmati lub orzechowego sosu stanowią ciekawą propozycję na obiad, lub kolację. Równie dobrze sprawdzą się w formie przekąski. Jak się za to zabrać? Polecamy wypróbować przepis na wyraziste, nietypowe krewetkowe pączki! Orient na talerzu? Mówisz, masz!

    Krewetkowe pączki

    Krewetkowe pączki Knorr

    Czas przygotowania: 30 minut
    Ilość osób: 6

    Składniki:

    • 350 g obranych krewetek
    • 100 g łuskanych orzechów włoskich
    • 20 g Delikat przyprawy uniwersalnej Knorr
    • 2 sztuki cebuli dymki
    • 1 cytryna
    • 1 białko z jajka
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 40 g imbiru
    • 0,5 łyżki sherry

    Sposób przygotowania:

    1. Pokrój drobno krewetki i orzechy, a dymki i imbir obierz oraz posiekaj.
    2. Wymieszaj ze sobą krewetki, orzechy, imbir, dymki, a następnie dodaj sherry i przyprawę Knorr. 
    3. Ubij pianę z białka, zmieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do miski z krewetkami. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj małe kulki.
    4. Rozgrzej olej, wrzuć na niego kulki i smaż przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmij i odsączone ułóż na talerzu. Skrop sokiem z cytryny i serwuj z ryżem lub makaronem. Możesz też podawać jako samodzielne danie.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.