jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Nie tylko pączki! Pyszne przepisy na Tłusty Czwartek inaczej

Tłusty Czwartek tuż tuż! To dzień, w którym nie obowiązują żadne diety. Nikt nie zwraca wtedy też uwagi na liczenie kalorii. W tym czasie myślimy o pulchnych, puszystych, miękkich pączkach. Tradycja mówi, aby w tym dniu zjeść chociaż jednego. 

Tłusty Czwartek tuż tuż! To dzień, w którym nie obowiązują żadne diety. Nikt nie zwraca wtedy też uwagi na liczenie kalorii. W tym czasie myślimy o pulchnych, puszystych, miękkich pączkach. Tradycja mówi, aby w tym dniu zjeść chociaż jednego. Tłusty Czwartek to również okazja, aby nieco poeksperymentować w kuchni i wypróbować nowe, nietuzinkowe przepisy. Koniec z nudą! Zainspiruj się recepturami z różnych zakątków świata i przygotuj pyszną alternatywę dla zwykłych pączków. Łasuchy – łączcie się!

Pączki po azjatycku

Tłusty Czwartek zazwyczaj kojarzy się ze słodkimi wypiekami. Czy tak musi być? Nie zawsze! Dla osób, które chciałyby wypróbować pączki w nieco innej, bardziej wytrawnej odsłonie, też się coś znajdzie. Połączenie jednych z bardziej popularnych owoców morza – krewetek z imbirem i cytryną, to prawdziwy mix smaków. Usmażone, zarumienione i podane w towarzystwie ryżu basmati lub orzechowego sosu stanowią ciekawą propozycję na obiad, lub kolację. Równie dobrze sprawdzą się w formie przekąski. Jak się za to zabrać? Polecamy wypróbować przepis na wyraziste, nietypowe krewetkowe pączki! Orient na talerzu? Mówisz, masz!

Krewetkowe pączki

Krewetkowe pączki Knorr

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

  • 350 g obranych krewetek
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 20 g Delikat przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 2 sztuki cebuli dymki
  • 1 cytryna
  • 1 białko z jajka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 g imbiru
  • 0,5 łyżki sherry

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój drobno krewetki i orzechy, a dymki i imbir obierz oraz posiekaj.
  2. Wymieszaj ze sobą krewetki, orzechy, imbir, dymki, a następnie dodaj sherry i przyprawę Knorr. 
  3. Ubij pianę z białka, zmieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do miski z krewetkami. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj małe kulki.
  4. Rozgrzej olej, wrzuć na niego kulki i smaż przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmij i odsączone ułóż na talerzu. Skrop sokiem z cytryny i serwuj z ryżem lub makaronem. Możesz też podawać jako samodzielne danie.
 

Amerykański sen, czyli pora na donuty

Donuty powstały w XIX wieku w Stanach Zjednoczonych i podobno od tego momentu nie zmieniono ich receptury. Na całym świecie znane są ze względu na niezliczoną ilość dodatków, a także całą gamę dostępnych smaków. Z wyglądu przypominają duży pierścień, dlatego wymiennie stosuje się określenie pączek z dziurką. Do dekoracji donutów wykorzystuje się: lukier, polewę czekoladową, posypkę cukrową, cynamon, wiórki kokosowe, suszone owoce, posiekane orzechy, słodkie pianki, a nawet makaron. Do wyboru, do koloru! Od tradycyjnych polskich pączków odróżnia je nie tylko kształt, ale i brak nadzienia, dlatego tak istotny jest tutaj sam etap dekorowania. Donut to bez wątpienia symbol amerykańskiej kultury. Ale pączek z dziurką równie dobrze czuje się na polskim gruncie i chętnie zagości w naszej kuchni. Z okazji nadchodzącego najsłodszego dnia w roku szef kuchni marki Knorr – Piotr Murawski poleca amerykańskie pączki – donuty. Uwaga, bez dokładki się nie obejdzie!

Amerykańskie pączki – donuty

Amerykańskie pączki – donuty Knorr

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 5

Składniki:

  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 0,25 szklanki ciepłej wody (ok. 40˚C)
  • 1 szklanka ciepłego mleka (ok. 40˚C)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g stopionego masła
  • 4,25 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 l oleju do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 100 g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron al dente. Jeszcze gorący wyłóż na blachę i zostaw aż wystygnie.
  2. Połącz ze soba wodę, drożdże, mleko i łyżkę cukru. Po upływie 10 minut dodaj masło, jajka, mąkę oraz resztę cukru. Wszystko wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Włóż do miski posmarowanej olejem i zostaw pod przykryciem na 45 minut w ciepłym miejscu.
  3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je i zmieszaj z zimnym makaronem. Następnie rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm, w każdym kółku zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Przygotowane ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i zostaw przykryte ściereczką na 30 minut.
  4. Smaż w głębokim tłuszczu, aż ciastka osiągną złoty kolor. Odsącz po usmażeniu, umieszczając na papierowym ręczniku. Otocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.
 

Słodkie oblicze Katalonii

Churros to nic innego jak hiszpański wypiek w formie długich „prętów”. Przysmak powstaje dzięki wyciskaniu na gorący olej ciasta z mąki pszennej, cukru i tłuszczu. Smażone w wysokiej temperaturze nabierają kolorytu i chrupkości. W Hiszpanii uchodzą za prawdziwy rarytas. Najczęściej można je spotkać w tamtejszych cukierniach, gdzie podawane są w towarzystwie filiżanki gorącej czekolady. Churros to jedna z popularniejszych przekąsek śniadaniowych, dlatego sprzedaje się ją także w najbardziej ruchliwych i zatłoczonych miejscach np. na dworcach, galeriach czy lotniskach. W Hiszpanii to także nieodłączny element noworocznego menu. Te słodkie wypieki znane są także w Ameryce Łacińskiej, Francji, Turcji i Portugalii, a nic nie stoi na przeszkodzie, by zadomowiły się na polskich stołach. Zachęcamy sięgnąć po przepis na hiszpańskie churros. Będzie słodko!

Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros Knorr

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 50 g kostki do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 2 duże jajka
  • 1 l oleju do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę, dodaj kostkę do pieczenia, sól i cukier. Następnie wsyp mąkę z cynamonem.
  2. Zdejmij z palnika i ucieraj ciasto łyżką, aż zacznie odstawać od brzegów garnka. Zostaw do ostudzenia.
  3. Do masy wbij jajka jedno po drugim i dobrze miksuj po każdym dodaniu do momentu uzyskania gęstego i gładkiego ciasta..
  4. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na papier do pieczenia wyciskaj długie kawałki ciasta.
  5. Papier wraz z ciastem potnij na duże części – tak, żeby łatwiej było je zrzucać wprost do oleju.
  6. Do gorącego oleju wrzucaj ciasteczka i smaż po 2 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz i oprósz cukrem.