google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 20.03.2019
    1 USD
    3.7767
    -0.0056
    1 EUR
    4.2864
    -0.0076
    1 CHF
    3.7781
    -0.0047
    1 GBP
    4.9955
    -0.0235
    1 RUB
    0.0587
    -0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Wegetariański rosół z pieczonych w piekarniku warzyw podany z makaronem

     

    Wegeteriański rosół brzmi niemal jak oksymoron. Jednak przy odrobinie wyobraźni oraz wykorzystaniu odpowiednich składników możemy stworzyć danie, które zadowoli oraz zdeklarowanych wegetarian, jak również adeptów mięsnych przysmaków.

    Wegetariański rosół z pieczonych w piekarniku warzyw podany z makaronem
    Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

    Składniki (4-6 porcji):

    • 5 dużych marchewek
    • 5 dużych pietruszek
    • 1 duży seler
    • 1 duży por
    • 2 średnie pomidory
    • 1 główka czosnku
    • 1 cebula (z łupiną)
    • 2 suszone podgrzybki lub prawdziwki
    • 6 liści laurowych
    • 1/2 łyżki ziela angielskiego w ziarenkach
    • 1/2 łyżki czarnego pieprzu w ziarenkach
    • 4 goździki
    • 2 ziarna kardamonu
    • ok. 1 łyżka sosu sojowego
    • 1–2 papryczki chili
    • 1 opakowanie makaronu spaghetti Il Conte Di Roma (500 g)
    • 4 łyżki oleju Rapso
    • sól i pieprz do smaku
    • do ozdoby: natka pietruszki, koperku lub lubczyku, słupki marchewki, listki selera naciowego, odrobina szafranu i czerwonego pieprzu w ziarenkach

    Wykonanie:

    1. Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w mniejsze części, odcinamy białą część pora (użyjemy tylko jej), główkę czosnku oraz cebulę w łupinie przekrajamy na pół.
    2. Wszystkie warzywa (oprócz pomidora i papryczek chili) oraz grzyby przekładamy do miski, wlewamy 4 łyżki oleju Rapso, dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy je w 250°C z funkcją górny grill z termoobiegiem, aż do lekkiego zbrązowienia. W zależności od piekarnika trwa to 15–30 minut. Blaszkę umieszczamy najwyżej jak to możliwe (blisko grilla).
    3. Po podpieczeniu warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy ok. 3 litry wody i gotujemy 60–90 minut do uzyskania esencjonalnego bulionu o ciemnym kolorze.
    4. Aby nasz bulion był bardziej pikantny, możemy dodać 1–2 papryczki chili, w zależności od ich ostrości oraz naszych preferencji smakowych.
    5. Warzywa z rosołu odcedzamy, dodajemy do niego pokrojone na 4 części pomidory i rosół zagotowujemy.  Dodanie pomidora lekko zakwasza rosół, wzbogacając jego smak. Na koniec doprawiamy nasz bulion solą, pieprzem i sosem sojowym.
    6. Rosół podajemy z makaronem Il Conte Di Roma, ugotowanym według wskazań producenta. Ozdabiamy według własnego gustu, korzystając np. z dodatków wymienionych w przepisie.
    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.