google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 20.03.2019
    1 USD
    3.7767
    -0.0056
    1 EUR
    4.2864
    -0.0076
    1 CHF
    3.7781
    -0.0047
    1 GBP
    4.9955
    -0.0235
    1 RUB
    0.0587
    -0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Ciasto szpinakowe

    Ciasto szpinakowe

    Ciasto szpinakowe

    Składniki:

    Ciasto

    • 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mąki krupczatki
    • ¾ szklanki cukru
    • 1 szklanka oleju rzepakowego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem

    • 250 g serka mascarpone
    • 200 g śmietany kremówki 30 %
    • 2 łyżki cukru pudru
    • ziarenka z jednej laski wanilii

    Dekoracja

    • pestki granatu
    • borówki amerykańskie


    Wykonanie:

    1. Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i  odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    2. Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
    3. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.

    Rada:  Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie
    zieloną barwę. 

    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.