15-03-2019, 00:00
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez wypicia filiżanki aromatycznej kawy. Coraz większą popularnością cieszy się ten napój przygotowany w ekspresach ciśnieniowych. Część z nich ma już wbudowane młynki. Jednak są też modele, do których trzeba samodzielnie przygotować kawę. W jaki sposób to zrobić, aby cieszyć się naprawdę wyborną kawą?
Kawa do ekspresu ciśnieniowego powinna być mielona na bieżąco, aby była aromatyczna, a napar dawał pełnię smaku. Jednak kluczowym pytaniem jest to, jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego. Jak się okazuje bowiem, jest kilka sposobów na zmielenie kawy. Chodzi tutaj przede wszystkim o jej ziarnistość. Do ekspresu ciśnieniowego należy kawę zmielić drobno, ale trzeba pamiętać, aby nie była ona zbyt rozdrobniona – zaleca się przygotowanie jej w taki sposób, aby ziarna były zmielone na sypki proszek nieco drobniejszy niż ziarna cukru. Mocniejsze zmielenie kawy może spowodować, że po przygotowaniu w ekspresie ciśnieniowym będzie ona gorzka. Bardzo drobno zmielona kawa może też z czasem spowodować uszkodzenie ekspresu, gdy przedostanie się przez sitko.
Kawa przygotowana na inne sposoby – jak ją mielić?
A czy wiesz jak prawidłowo mielić kawę zaparzaną na inne sposoby? Wcześniej wspomniana bardzo drobno zmielona kawa idealnie nadaje się do parzenia po turecku. Kawa średnio mielona o konsystencji przypominającej ziarna piasku może być stosowana do zaparzania kawy w kawiarkach oraz zaparzaczach ciśnieniowych takich jak aeropressy. Natomiast kawa mielona grubo zalecana jest do przygotowywania naparu w ekspresach przelewowych, dripach oraz prasach.
Czego używać do mielenia kawy?
Do mielenia kawy można używać zarówno ręcznych, jak i elektrycznych młynków do kawy. Przy wyborze urządzenia warto zwrócić uwagę na to, czy będzie dawało możliwość ustawienia grubości mielenia kawy, aby móc uzyskać taką jej konsystencję, by dostosować ją do sposobu zaparzania.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze