google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.04.2019
    1 USD
    3.8051
    0.0049
    1 EUR
    4.2802
    0.0012
    1 CHF
    3.7557
    -0.0029
    1 GBP
    4.9479
    -0.0004
    1 RUB
    0.0595
    0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa - czas na wegetariańskie inspiracje

    Koniec zimy to doskonała okazja, by zastanowić się nad swoim jadłospisem i wprowadzić do niego kilka zdrowych nawyków. Już niedługo na grządkach i bazarkach pokażą się pachnące nowalijki. Kto nie może się tego doczekać, ręka w górę! Nic dziwnego, że 20 marca – dzień poprzedzający rozpoczęcie kalendarzowej wiosny – został okrzyknięty Dniem Bez Mięsa. Oto pora roku, która najbardziej inspiruje do zmian! Może ten jeden dzień przeobrazi się w nowy, zielony zwyczaj?

    Mało kto wspomina już swoje noworoczne postanowienia. Wiosna to doskonały pretekst, by je odświeżyć oraz nieco zmodyfikować. To również najlepszy czas, by urozmaicić spowszedniałe menu o świeże, wiosenne produkty. Teraz warzywa smakują najlepiej! Głównym założeniem Dnia Bez Mięsa jest propagowanie idei wegetariańskiego odżywiania jako korzystnego dla człowieka i całego środowiska. Niezależnie od poglądów czy przekonań, wzbogacanie diety o produkty roślinne może wyjść tylko na zdrowie.

    Wegetariański sen

    Wszystko zaczęło się w Stanach Zjednoczonych. Dzień Bez Mięsa został zorganizowany po raz pierwszy w 1985 roku, przez aktywistów, działających na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Ich celem było przede wszystkim zwrócenie uwagi na zdrowe nawyki żywieniowe, które od najmłodszych lat wpływają na zdrowie człowieka. 20 marca wypełniony jest wykładami na temat roślinnej diety, festiwalami i warsztatami kulinarnymi. W końcu praktyczne rozwiązania najbardziej działają na wyobraźnię. Nawet burger – znak rozpoznawczy amerykańskiej kuchni – doczekał się wegetariańskiej metamorfozy. Umiejętnie przyprawiony, bogaty w różnorodne składniki burger z tofu sprawi, że łatwo będzie zapomnieć o jego mięsnym odpowiedniku.

    Burger z tofu

    Burger z tofu Knorr

    Czas przygotowania: 30 minut
    Ilość osób: 4

    Składniki:

    • 150 g tofu
    • 4 bułki do hamburgerów
    • Sos słodko-kwaśny Knorr
    • 4 liście sałaty lodowej
    • 1 czerwona papryka
    • 2 cebule dymki
    • 80 g kiełków fasoli mung
    • 100 g ananasa z puszki
    • 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka Imbiru z Nigerii
    • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
    • 5 łyżek oleju

    Sposób przygotowania:

    1. Sos sojowy, dwie łyżeczki oleju, sok z cytryny oraz przyprawy dokładnie wymieszaj.
    2. Pokrojone na 4 plastry tofu umieść w marynacie na godzinę.
    3. Obrane i wypłukane dymki pokrój w piórka. Odsącz ananasa i pokrój go na drobne kawałki, następnie oczyść i pokrój paprykę.
    4. Smaż tofu na rozgrzanym oleju po około 8 minut z każdej strony.
    5. Przekrojone bułki podgrzej lekko na suchej patelni. Na dolną część połóż 2 liście sałaty, paprykę, kiełki i tofu.
    6. Zagotuj sos Słodko-kwaśny Knorr, następnie dodaj dymki i ananasa oraz ponownie zagotuj. Nałóż sos na bułkę z dodatkami i przykryj drugą połówką bułki.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.