google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 18.06.2019
    1 USD
    3.8097
    0.0108
    1 EUR
    4.2631
    0.0032
    1 CHF
    3.8099
    0.0086
    1 GBP
    4.7736
    -0.0085
    1 RUB
    0.0592
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce Ci się piec? Mamy na to sposób!

    Określenie „coś słodkiego” to chyba jedno z najbardziej obszernych zagadnień kulinarnych. Z pewnością wielu z nas niejednokrotnie miało na nie ochotę. Co jednak w przypadku, kiedy do sklepu bądź cukierni jest nam nie po drodze, zaś sama myśl o włączeniu piekarnika przyprawia nas o dreszcze? Najlepiej zrobić to coś  samemu! I to bez pieczenia!

    Nie każdy musi być mistrzem cukiernictwa. Jednak niemal każdemu zdarza się kryzysowy moment, w którym czuje wręcz nieopanowaną ochotę na odrobinę endorfin wydzielonych po spożyciu cukru. Bywa też, że mamy mniej lub bardziej zapowiedzianą wizytę gości i starym zwyczajem, wypadałoby ich czymś podjąć. Jeśli nie po drodze nam z włączeniem piekarnika, to te przepisy są właśnie dla nas.

    Sernik na zimno z orzechami pekan

    Sernik na zimno z orzechami pekan

    Ciasto:

    • 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno
    • 150 g mąki tortowej
    • 150 g zimnego masła
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
    • 3 łyżki zimnej wody
    • 1 jajo

    Nadzienie:

    • 250 g serka śmietankowego
    • 150 g ubitej śmietany kremówki 30%
    • 100 g cukru brązowego
    • 2 łyżeczki żelatyny Delecta
    • 1 opakowanie przyprawy do sernika Delecta
    • 1 opakowanie orzechów pekan Bakalland
    • 3 łyżki cukru

    Sernik to ciasto, które uwielbiają wszyscy. Ten przepis swój delikatny smak zawdzięcza kremowemu serkowi i posmakowi orzechów pekan.

    Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Składniki szybko zagniatamy w zwarte ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 45 min, do momentu, aż będzie rumiane. Ser miksujemy z cukrem i przyprawą do sernika, a następnie dodajemy śmietanę. Żelatynę mieszamy w 3 łyżkach wody, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i łączymy z masą serową. Dodajemy posiekane orzechy pekan i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na upieczony i wystudzony, kruchy spód. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy całe orzechy pekan, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Po wystygnięciu rozdzielamy je i wykańczamy nimi ciasto.

    Smacznego!

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.