google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.04.2019
    1 USD
    3.8051
    0.0049
    1 EUR
    4.2802
    0.0012
    1 CHF
    3.7557
    -0.0029
    1 GBP
    4.9479
    -0.0004
    1 RUB
    0.0595
    0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Wiosna, ach to ty! Przepisy na wiosenne przysmaki

    Zapachniało, zajaśniało… – długo wyczekiwany koniec zimy ewidentnie jest już w powietrzu. Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale widok sklepowych półek i stoisk targowych, uginających się pod ciężarem świeżych nowalijek to już całkiem wiarygodna poszlaka. Ciekawie skomponowane posiłki dodadzą świeżości i doskonale sprawdzą się, gdy nasz nastrój będzie się poprawiał po okresie zimowej stagnacji.

    Wraz z cieplejszą porą roku należy wymienić nie tylko garderobę, ale także jadłospis. Przepisy na bardziej ciężkostrawne i rozgrzewające dania na razie odchodzą do lamusa. W tym sezonie królują potrawy proste, lekkie i pełne wiosennej świeżości. Jeśli chodzi o kolory… im więcej, tym lepiej! Wielobarwne talerze stają się dużo bardziej apetyczne i świadczą o różnorodności posiłku. Wiosną odzyskujemy siły witalne i jesteśmy bardziej aktywni – dajmy temu wyraz również na stole!

    Świeżo i smacznie

    Patrząc na bogactwo warzyw i owoców można być naprawdę pod wrażeniem. Natura hojnie dzieli się swoimi darami, więc żal byłoby nie wykorzystać tej sposobności do zbudowania zjawiskowego menu. Wcale nie trzeba mieć własnych grządek, by cieszyć się apetycznymi dobrodziejstwami. Część smakowitych nowalijek można wyhodować na balkonie albo na kuchennym parapecie. Kto powiedział, że nie da się poczuć wiosny w centrum dużego miasta? Nie trzeba być profesjonalnym ogrodnikiem, by doczekać się wyrośnięcia w doniczce pikantnej rzeżuchy oraz szczypiorku – jednego z symboli wiosennego jedzenia. Przyjemnie będzie mieć pod ręką świeże zioła. Wiosną stawiamy na orzeźwienie, a niekoniecznie na produkty, które mają nas rozgrzać od środka. Jakich warzyw szukać w pierwszej kolejności? Z pewnością rzodkiewek, szpinaku, młodej kapusty, sałaty i zielonych ogórków. Pomidory wreszcie nabierają pełnego smaku i aromatu. Przeczuwamy, że torby na zakupy będą pękać w szwach po powrocie z pobliskiego warzywniaka! Skoro sprawunki się udały, nie pozostaje nic innego, jak rozpocząć sezon lekkich smakołyków od sałatki wiosennej.

    Sałatka wiosenna

    Sałatka wiosenna Knorr

    Czas przygotowania: 25 minut

    Ilość osób: 4

    Składniki:

    • 1 cykoria
    • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Naturalnie smaczne Knorr
    • 3 garści mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli)
    • 1 pęczek rzodkiewki
    • pół świeżego ogórka
    • 1 garść kiełków słonecznika
    • 6 jajek przepiórczych
    • 1 pęczek szczypioru od dymki
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki oleju

    Sposób przygotowania:

    1. Zrób sos – opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Paprykowo-ziołowy Knorr wymieszaj z soskiem z cytryny i olejem. Ugotuj jajka na twardo, wystudź je oraz obierz ze skorupki.
    2. Poszarp na drobne kawałki sałaty, a rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry. Ogórka przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż z niego gnazda nasienne, a następnie pokrój warzywo w „księżyce”. Posiekaj połowę szczpioru.
    3. Podziel cykorię na liście. Wymieszaj w misce sałaty, warzywa oraz pokrojony szczypior. Całość przełóż do liści „łódeczek” z cykorii.
    4. Resztę szczypioru sparz przez chwilę we wrzącej wodzie i dekoracyjnie obwiąrz nim łódeczki z cykorii. Wszystko rozłóż na półmisku.
    5. Na koniec polej sałatkę sosem i na wierzchu ułóż połówkę jajka oraz udekoruj porcje kiełkami słonecznika.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.