google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 18.06.2019
    1 USD
    3.8097
    0.0108
    1 EUR
    4.2631
    0.0032
    1 CHF
    3.8099
    0.0086
    1 GBP
    4.7736
    -0.0085
    1 RUB
    0.0592
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem

    Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych propozycji pojawiających się na stołach wielu Polaków. Podawana z dodatkiem makaronu będzie miłym urozmaiceniem klasycznego wydania.

    Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem

    Składniki (4 porcje):

    • 4 podudzia kurczaka
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/6 selera
    • 15 cm białej części pora
    • olej Rapso
    • 2 liście laurowe
    • 4 kulki ziela angielskiego
    • 6 kulek pieprzu czarnego
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 kg ogórków kiszonych
    • makaron Il Conte di Roma
    • śmietana (opcjonalnie)
    • zioła według uznania
    • sól, pieprz
    • mrożony lub świeży lubczyk (opcjonalnie)

    Wykonanie:

    1. Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy i zdejmij szumowiny.
    2. Dodajemy przyprawy (liście, ziele i pieprz). Całość gotujemy ok. 1 godziny.
    3. W tym czasie ogórki kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce.
    4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, ogórki i smażymy całość ok. 5 minut.
    5. Warzywa obieramy  i kroimy według uznania.
    6. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju Rapso, dodajemy warzywa i często mieszając podsmażamy przez ok. 5–7 minut.
    7. Jeśli decydujemy się na wykorzystanie lubczyku, dodaj go na tym etapie do wywaru. Gotujemy przez ok. 2 minuty, a następnie przecedzamy wywar na sitku.
    8. Do powstałego wywaru dodajemy warzywa i ewentualnie uzupełniamy wrzątkiem. Gotujemy 7–10 minut, według uznania.
    9. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz zakwasem ogórkowym.
    10. Zupę podajemy z kawałkami kurczaka oraz z makaronem Il Conte di Roma. Jeżeli zupę serwujemy zaraz po jej przygotowaniu, makaron możemy ugotować w zupie, przed dodaniem ogórków. W innym wypadku lepiej gotować go oddzielnie, aby zbyt mocno nie rozmiękł
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.