jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych propozycji pojawiających się na stołach wielu Polaków. Podawana z dodatkiem makaronu będzie miłym urozmaiceniem klasycznego wydania.  

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych propozycji pojawiających się na stołach wielu Polaków. Podawana z dodatkiem makaronu będzie miłym urozmaiceniem klasycznego wydania.

Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem

Składniki (4 porcje):

  • 4 podudzia kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/6 selera
  • 15 cm białej części pora
  • olej Rapso
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 6 kulek pieprzu czarnego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kg ogórków kiszonych
  • makaron Il Conte di Roma
  • śmietana (opcjonalnie)
  • zioła według uznania
  • sól, pieprz
  • mrożony lub świeży lubczyk (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy i zdejmij szumowiny.
  2. Dodajemy przyprawy (liście, ziele i pieprz). Całość gotujemy ok. 1 godziny.
  3. W tym czasie ogórki kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce.
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, ogórki i smażymy całość ok. 5 minut.
  5. Warzywa obieramy  i kroimy według uznania.
  6. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju Rapso, dodajemy warzywa i często mieszając podsmażamy przez ok. 5–7 minut.
  7. Jeśli decydujemy się na wykorzystanie lubczyku, dodaj go na tym etapie do wywaru. Gotujemy przez ok. 2 minuty, a następnie przecedzamy wywar na sitku.
  8. Do powstałego wywaru dodajemy warzywa i ewentualnie uzupełniamy wrzątkiem. Gotujemy 7–10 minut, według uznania.
  9. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz zakwasem ogórkowym.
  10. Zupę podajemy z kawałkami kurczaka oraz z makaronem Il Conte di Roma. Jeżeli zupę serwujemy zaraz po jej przygotowaniu, makaron możemy ugotować w zupie, przed dodaniem ogórków. W innym wypadku lepiej gotować go oddzielnie, aby zbyt mocno nie rozmiękł