google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.04.2019
    1 USD
    3.8051
    0.0049
    1 EUR
    4.2802
    0.0012
    1 CHF
    3.7557
    -0.0029
    1 GBP
    4.9479
    -0.0004
    1 RUB
    0.0595
    0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Wielkanoc pod kontrolą. Jak przygotować się do świąt?

    Rodzinne spotkania, radosna atmosfera i odpoczynek – w ten sposób wielu z nas wyobraża sobie Wielkanoc idealną. Najważniejsze święto chrześcijańskie to także celebracja budzącej się do życia przyrody. Wypełnione jest wieloma tradycjami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Istotna część różnorodnych zwyczajów związana jest, oczywiście, z jedzeniem! Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez święconki, śniadania wielkanocnego i długich biesiad przy suto zastawionym stole.

    Brzmi apetycznie? Na pewno! Pamiętajmy jednak, że każde posiedzenie przy wspólnym posiłku wymaga solidnych przygotowań ze strony gospodarza przyjęcia. Zwykle korzystamy z przepisów zarezerwowanych na specjalne okazje. W końcu jest co świętować! Automatycznie zakładamy, że zorganizowanie świąt to pracochłonny, wyczerpujący proces, wymagający zabarykadowania się w kuchni na długie godziny. Czy na pewno o to chodzi? W tym roku przy stole bądźmy wypoczęci, uśmiechnięci i, rzecz jasna, najedzeni! Jak to zrobić, radzi marka Knorr.

    Dobry plan to udane święta

    Z jednej strony z entuzjazmem czekamy na zbliżające się święta. Kilka wolnych dni spędzonych w gronie najbliższych i z zapasem apetycznych smakołyków – brzmi jak sielanka! Często okazuje się jednak, że gorączkowe przygotowania potrafią odebrać nam sporo radości. Gruntowne porządki, zakupy w zatłoczonych sklepach, korki na mieście i żmudne przyrządzanie zjawiskowego menu. Zerwijmy z tradycją nerwowych przygotowań do świąt! Opracowanie odpowiedniego planu oszczędzi nam sporo stresu.

    Niech porządkowanie domu przebiega krok po kroku – nie warto zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Część zakupów także można zrobić z wyprzedzeniem. Produkty pokroju mąki, cukru, proszku do pieczenia czy makaronu prędko nie stracą ważności. Wielkanoc, która nie została poprzedzona wielogodzinnym przeciskaniem się między sklepowymi półkami i innymi zdenerwowanymi klientami, będzie znacznie przyjemniejsza. Zawczasu zastanówmy się więc nad odświętnym menu i sporządźmy listę zakupów. Święta to idealna okazja, by pokazać pełnię naszych kulinarnych umiejętności. Pamiętajmy jednocześnie, że efektowne i pyszne dania wcale nie muszą być pracochłonne. Zbyt długi czas spędzony w kuchni z włączonymi wszystkimi palnikami, piekarnikiem i zamrażarką wypełnioną po brzegi może skutecznie odebrać apetyt. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na roladki z kremem chrzanowym w szynce – przekąskę prostą, smaczną i łączącą prawie wszystko, co powinno znaleźć się na Wielkanocnym stole.

    Roladki z kremem chrzanowym w szynce

    Roladki z kremem chrzanowym w szynce Knorr

    Czas przygotowania: 30 minut
    Ilość osób: 4

    Składniki:

    • 16 plastrów szynki konserwowej
    • 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
    • 6 łyżek śmietany kremówki
    • 2 łyżki startego chrzanu
    • 4 jajka
    • 1 szklanka mixu sałat
    • 1 pęczek szczypioru
    • 2 łyżki wody
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • pół cytryny

    Sposób przygotowania:

    1. Ugotowane na twardo jajka ostudź oraz obierz. Następnie rozkrój je wzdłuż na połówki oraz owiń plastrami szynki.
    2. Przygotowanym kremem posmaruj osiem plastrów szynki i owiń nimi połówki jajek.
    3. Ubij śmietanę na sztywno i dodaj do niej: chrzan, posiekany szczypior, pieprz, sok z cytryny i pół opakowania sosu sałatkowego Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    4. Resztę plastrów szynki zawiń w rożki i napełnij je kremem chrzanowym.
    5. Pozostałą część sosu Knorr rozmieszaj z wodą, oliwą z oliwek i posiekaną natką pietruszki.
    6. Rozłóż mix sałat na półmisku, a dookoła poukładaj jajka zawinięte w szynkę oraz rożki z kremem chrzanowym.
    7. Gotowe danie skrop sosem i posyp szczypiorem.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.