jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

3 sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek.

Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek.

Smak tradycji

Znany od pokoleń żurek swój charakterystyczny smak zawdzięcza temu, że jest robiony na zakwasie z razowej mąki żytniej. W zależności od regionu, istnieją różne receptury na jego przyrządzenie. Różnica tkwi w doborze mięsa, na którym gotuje się wywar na zupę. Często zabielany jest mlekiem i podawany w chlebie z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodatkiem mogą być suszone grzyby i ziemniaki. Jego smak wzbogaci dodanie wędzonki - może to być boczek, żeberka, jak i szynka. Jeśli lubimy wyraziste smaki, powinniśmy dodać do niego chrzan i odrobinę kwaśnej śmietany. Najlepiej przygotować go kilka dni wcześniej przed planowanym podaniem, ponieważ zupa zyska pełny smak i aromat.

Żurek w chlebku

3 sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

Składniki:

  • 200 g kiełbasy śląskiej z kurczaka firmy Konspol
  • 300 g wędzonego boczku
  • 0,5 litra gotowego zakwasu na żur
  • 1 litr zimnej wody
  • 4 ziemniaki
  • ½ łyżki pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ½ łyżka majeranku
  • 100 ml śmietany 12%
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 5 bochenków małego chleba
  • gotowy zakwas
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy pokrojony boczek, kiełbaskę śląską z kurczaka firmy Konspol i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz czosnek. Wywar gotujemy przez około 30 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut i dolewamy gotowy zakwas. Następnie dodajemy majeranek i zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku. Z okrągłych chlebków odcinamy czubki, wydrążamy środek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka i podajemy z kawałkami ugotowanego jaja. Zupę posypujemy świeżym majerankiem.

Żurek na szynce

3 sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

Składniki:

  • 0,5 litra gotowego zakwasu na żur
  • 200 ml śmietany 12%
  • 500 g szynki z wędzarni firmy Konspol
  • ½ łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 0,5 kg żeberek
  • pietruszka
  • 2 jajka na twardo
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności gotujemy żeberka przez około 15 minut. Szynkę i kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanej patelni do zarumienia i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Wywar zalewamy zakwasem, dodajemy pietruszkę, czosnek i gotujemy przez około godzinę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietaną. Zostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia się smaków. Przy serwowaniu żurku dodajemy do niego przekrojone na pól jajka na twardo oraz chrzan wedle uznania.

Staropolski żurek z grzybami

3 sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

Składniki:

  • 600 g szynki z liściem laurowym firmy Konspol
  • 50 g suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka śmietanki 12 %
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 2 litry zimnej wody
  • 2 jajka na twardo

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy grzyby oraz pokrojoną w kostkę szynkę i zalewamy zimną wodą. Gotujemy wywar przez 30 minut. Dodajemy sól, pieprz, rozgnieciony czosnek i zakwas. Gotujemy przez 15 minut, na koniec zabielamy zupę śmietanką. Dodajemy majeranek, liść laurowy i gotujemy przez 20 minut. Podajemy z jajkiem lub chrzanem wedle uznania.