google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.04.2019
    1 USD
    3.8051
    0.0049
    1 EUR
    4.2802
    0.0012
    1 CHF
    3.7557
    -0.0029
    1 GBP
    4.9479
    -0.0004
    1 RUB
    0.0595
    0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • 3 sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek.

    Smak tradycji

    Znany od pokoleń żurek swój charakterystyczny smak zawdzięcza temu, że jest robiony na zakwasie z razowej mąki żytniej. W zależności od regionu, istnieją różne receptury na jego przyrządzenie. Różnica tkwi w doborze mięsa, na którym gotuje się wywar na zupę. Często zabielany jest mlekiem i podawany w chlebie z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodatkiem mogą być suszone grzyby i ziemniaki. Jego smak wzbogaci dodanie wędzonki - może to być boczek, żeberka, jak i szynka. Jeśli lubimy wyraziste smaki, powinniśmy dodać do niego chrzan i odrobinę kwaśnej śmietany. Najlepiej przygotować go kilka dni wcześniej przed planowanym podaniem, ponieważ zupa zyska pełny smak i aromat.

    Żurek w chlebku

    3 sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Składniki:

    • 200 g kiełbasy śląskiej z kurczaka firmy Konspol
    • 300 g wędzonego boczku
    • 0,5 litra gotowego zakwasu na żur
    • 1 litr zimnej wody
    • 4 ziemniaki
    • ½ łyżki pieprzu
    • 4 liście laurowe
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • ½ łyżka majeranku
    • 100 ml śmietany 12%
    • 4 ugotowane na twardo jajka
    • 5 bochenków małego chleba
    • gotowy zakwas
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 ząbki czosnku.

    Przygotowanie:

    Do garnka wkładamy pokrojony boczek, kiełbaskę śląską z kurczaka firmy Konspol i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz czosnek. Wywar gotujemy przez około 30 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut i dolewamy gotowy zakwas. Następnie dodajemy majeranek i zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku. Z okrągłych chlebków odcinamy czubki, wydrążamy środek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka i podajemy z kawałkami ugotowanego jaja. Zupę posypujemy świeżym majerankiem.

    Żurek na szynce

    3 sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Składniki:

    • 0,5 litra gotowego zakwasu na żur
    • 200 ml śmietany 12%
    • 500 g szynki z wędzarni firmy Konspol
    • ½ łyżki majeranku
    • sól, pieprz
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 0,5 kg żeberek
    • pietruszka
    • 2 jajka na twardo
    • 3 ząbki czosnku

    Przygotowanie:

    W pierwszej kolejności gotujemy żeberka przez około 15 minut. Szynkę i kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanej patelni do zarumienia i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Wywar zalewamy zakwasem, dodajemy pietruszkę, czosnek i gotujemy przez około godzinę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietaną. Zostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia się smaków. Przy serwowaniu żurku dodajemy do niego przekrojone na pól jajka na twardo oraz chrzan wedle uznania.

    Staropolski żurek z grzybami

    3 sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Składniki:

    • 600 g szynki z liściem laurowym firmy Konspol
    • 50 g suszonych grzybów
    • 4 liście laurowe
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka pieprzu
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka majeranku
    • 1 szklanka śmietanki 12 %
    • 500 ml zakwasu na żur
    • 2 litry zimnej wody
    • 2 jajka na twardo

    Przygotowanie:

    Do garnka wkładamy grzyby oraz pokrojoną w kostkę szynkę i zalewamy zimną wodą. Gotujemy wywar przez 30 minut. Dodajemy sól, pieprz, rozgnieciony czosnek i zakwas. Gotujemy przez 15 minut, na koniec zabielamy zupę śmietanką. Dodajemy majeranek, liść laurowy i gotujemy przez 20 minut. Podajemy z jajkiem lub chrzanem wedle uznania.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.