google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 18.10.2019
    1 USD
    3.8503
    -0.0135
    1 EUR
    4.2844
    -0.0005
    1 CHF
    3.8969
    0.0067
    1 GBP
    4.9671
    0.0215
    1 RUB
    0.0602
    -0.0002
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Bez jajka ani rusz! Najlepsze przepisy na wielkanocne potrawy z jajkiem

    Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką. W czasie przepełnionego radością świątecznego poranka składamy sobie życzenia, dzieląc się… jajkiem! Jest ono bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Bez wątpienia gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Nowe, inspirujące przepisy sprawią, że jajka szybko nam się nie znudzą!

    Są symbolem początku nowego życia. Wiosenne Święta Wielkanocne tym bardziej sprzyjają innowacjom w kuchni. Przyroda budzi się do życia, obudźmy się i my! Dotychczasowe, sprawdzone przepisy zasługują na odświeżenie. Inspiracji można szukać wszędzie – zarówno w lokalnych produktach, jak i recepturach z całego świata. Tym razem nikt nie będzie zastanawiać się nad tym, co było pierwsze – jajko czy kura. W czasie Wielkanocy jaja traktujemy priorytetowo!

    Tradycja z nowościami – jajka faszerowane

    Oto przekąska, której prawie nigdy nie mamy dość. Pojawia się na rozmaitych przyjęciach, lecz najbardziej kojarzona jest ze świątecznym stołem. Na tle białego obrusu i zielonych gałązek bukszpanu prezentuje się zdecydowanie najlepiej! „Warto zapamiętać, że przygotowanie jajek do faszerowania rządzi się swoimi zasadami. Należy gotować je na twardo przez około 6 minut. Tyle w zupełności wystarczy. Żółtko zbyt długo gotowanego jajka nabiera szarawego koloru i zyskuje charakterystyczną, ciemną obwódkę”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Co ciekawe, możemy darować sobie obieranie skorupek. Ostudzone jajko ostrożnie przekrójmy ostrym nożem. Po uważnym wyciągnięciu jajka, przygotujmy z niego upragniony farsz. Umieśćmy go z powrotem w skorupkach – teraz możemy całość krótko podsmażyć. W ten sposób uzyskamy przysmak o niebanalnym smaku i wyglądzie!

    Co najczęściej pojawia się w jajecznych nadzieniach? Pieczarki, szczypiorek, rzodkiewka i rzeżucha. Wypróbowane dodatki sprawiają, że czujemy się w kuchni pewnie. Potrawa, którą przyrządzaliśmy już tyle razy, przecież nie może się nie udać, prawda? Może za to… się znudzić! Niech nasz świąteczny poczęstunek będzie inny niż wszystkie. Wykorzystajmy do nadzienia świeże, kremowe awokado. Kontynuujmy zieloną passę ze szpinakiem i roślinnymi kiełkami. Ryby – wędzony łosoś lub tuńczyk – sprawdzą się świetnie, zwłaszcza w towarzystwie koperku. Owoce morza także pasują do tradycyjnego, wielkanocnego stołu. Lepiej zawczasu zaplanować dokładki! Nie możemy zdecydować się na wybór jednego farszu? Nie ma takiej potrzeby! Dla głodnych wrażeń polecamy przepis na jajka faszerowane – do wyboru, do koloru!

    Jajka faszerowane

    Jajka faszerowane Knorr

    Czas przygotowania: 30 minut
    Ilość osób: 8

    Składniki:

    • 8 jajek
    • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
    • 80 g mixu sałat
    • 200 g twarożku
    • 2 łyżki startego chrzanu
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 6 łyżek kwaśnej śmietany
    • 200 g jogurtu naturalnego
    • pół pęczka szczypioru

    Sposób przygotowania:

    1. Ugotuj jajka na twardo i obierz. Następnie każde jajko przetnij wzdłuż na pół i wyciągnij z niego żółtko.
    2. Wymieszaj ze sobą twaróg, śmietanę, posiekane żółtka oraz dopraw do smaku.
    3. Powstałą serową masę podziel na trzy części. Pierwszą połącz z chrzanem, drugą z koncentratem pomidorowym, a trzecią z posiekaną pietruszką.
    4. Gotowymi farszami napełnij jajka.
    5. Sos sałatkowy Knorr połącz z jogurtem, dodaj posiekany szczypior i wymieszaj.
    6. Na półmisek wyłóż sałatę, ułóż nafaszerowane połówki jaj i całość skrop przygotowanym sosem oraz posyp szczypiorkiem.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.