google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.08.2019
    1 USD
    3.9199
    -0.0082
    1 EUR
    4.3519
    -0.0024
    1 CHF
    4.0071
    -0.0022
    1 GBP
    4.7531
    -0.0182
    1 RUB
    0.0586
    -0.001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik

    Wygoda i ogromne możliwości kulinarne sprawiły, że większość z nas chętnie zamieniła posiedzenia przy ognisku na plenerowe przyjęcia z grillem w roli głównej. Menu przestało ograniczać się do kiełbasek i opiekanego pieczywa. Prostota przygotowania apetycznych potraw dodatkowo motywuje nas do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz. Grillowanie to znakomita okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, wypełnionych aromatycznymi przysmakami. Ogrodowym przyjęciom będziemy oddawać się z przyjemnością aż do jesieni. Upewnijmy się, że nie braknie nam pomysłów na urozmaicony jadłospis.

    Mięsna uczta

    Umiejętnie przyprawione i wrzucone na rozgrzany ruszt sztuki mięsa to niekwestionowane hity słonecznych weekendów. Miłośnicy lżejszych klimatów chętnie wybierają ryby oraz piersi, udka i skrzydełka z kurczaka lub indyka. Ci, którzy nie boją się trochę większej ilości kalorii, rozsmakowują się w karkówce i żeberkach. Jednocześnie nie musimy psuć sobie humoru myślą o tłuszczu – jego spora część wytapia się w czasie grillowania, przy okazji chroniąc mięso przed wyschnięciem.

    Od owoców morza, przez drób, wieprzowinę i wołowinę aż do jagnięciny i dziczyzny. To, co znajdzie się na grillu zależy od naszych upodobań. Bardzo efektownie wyglądają mięsne szaszłyki z dodatkiem kolorowych warzyw.

    Sekretem każdej potrawy z grilla jest marynata. Nie tylko sprawia, że mięso jest pachnące i odpowiednio doprawione, ale także wyjątkowo soczyste. Podstawy dobrej marynaty to olej, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, sok z cytryny lub ocet winny. Kwaśne elementy zmiękczają strukturę mięsa – nie można ich pominąć!

    Planując ogrodowe przyjęcie, w harmonogramie uwzględnijmy wstawienie mięsa do marynaty z odpowiednim wyprzedzeniem. Powinno w niej spędzić przynajmniej kilka godzin, więc dobrze jest pomyśleć o tym na dzień przed grillowaniem. Nie wyjmujmy go z lodówki tuż przed umieszczeniem na ruszcie. Dajmy mu chwilę, by osiągnęło temperaturę pokojową.

    Co zrobić, by zapach grillowanego mięsa kusił jeszcze przed wyłożeniem na talerze? Słodkawy posmak zapewnią miód lub syrop klonowy. Wykorzystajmy w marynacie bazylię, majeranek i rozmaryn. Dla egzotycznych doznań konieczne będzie użycie curry, kurkumy, imbiru i goździków. Wielbiciele azjatyckich smaków koniecznie muszą spróbować orientalnych udek z grilla – murowanego hitu sezonu!

    Orientalne udka z grilla

    Orientalne udka z grilla Knorr

    Czas przygotowania: 40 minut
    Ilość osób: 6

    Składniki:

    • 1 kg udek z kurczaka bez kości i skóry
    • 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
    • 1 świeży ananas
    • 1 łyżka białego sezamu
    • 80 ml sosu sojowego
    • 2 łyżki miodu
    • 4 łyżki oleju sezamowego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 pęczek natki kolendry
    • 2 cm kłącza świeżego imbiru
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 limonki
    • 1 strąk papryczki chili

    Sposób przygotowania:

    1. Czosnek rozetrzyj na miazgę. Następnie obierz imbir i zetrzyj go na tarce. Chili oraz pęczek natki kolendry posiekaj. Wyciśnij sok z limonek. Obierz ze skóry ananasa i pokrój owoc w grubą kostkę.
    2. Mięso z kurczaka oczyść z przerostów tłuszczu oraz żyłek. Pokrój udka na mniejsze kawałki i wymieszaj je z kilkoma łyżkami sosu sojowego, połową limonkowego soku, połową oleju, olejem sezamowym oraz oprósz Przyprawą do kurczaka z grilla Knorr. Wszystko odstaw na 12 godzin do lodówki.
    3. W 100 ml wody rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Następnie w garnku połącz sos sojowy, miód, czosnek, imbir, chili, sok z limonki i olej sezamowy. Poczekaj, aż całość zacznie wrzeć i do gotującego się płynu, wlej pomału zawiesinę skrobi. Ciągle mieszaj, do momentu powstania gęstego sosu. Do sosu dodaj kolendrę.
    4. Nabijaj na szpikulce naprzemiennie ananasa i mięso z udek. Połóż je na tackach aluminiowych i piecz na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem przez 20 minut. Pamiętaj, by odwracać mięso co jakiś czas.
    5. Na koniec podlej mięso z ananasem powstałym sosem tak, by na wierzchu powstała glazura. Danie posyp sezamem i serwuj w towarzystwie białego ryżu.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.