google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 21.05.2019
    1 USD
    3.8625
    0.0082
    1 EUR
    4.3055
    0.006
    1 CHF
    3.8235
    0.0046
    1 GBP
    4.9038
    -0.0079
    1 RUB
    0.0598
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Majówka czas start! Zostań mistrzem grilla

    Długi majowy weekend to znakomity pretekst do wzięcia kilku dni urlopu, by wreszcie odetchnąć i rozkoszować się wiosenną przyrodą. Nie ważne, czy planujemy spędzić go w mieście, czy na łonie natury – ciągnie nas na zewnątrz! Siedzenie w czterech ścianach nie wydaje się już atrakcyjne. Co chwilę pojawiają się nowe pomysły na spędzenie czasu na świeżym powietrzu. Podczas tych wszystkich atrakcji można solidnie zgłodnieć! Na szczęście majówka od przynajmniej kilku lat postrzegana jest jako początek sezonu grillowego. Rozgrzejmy ruszt, bo grillowane smakołyki czekają!

    Odpoczynek przy grillu w pewnym momencie stał się modą, która porwała tłumy. Aktualnie przeobraża się już w najprawdziwszą tradycję! Wystarczy trochę słońca, dobre towarzystwo, prosty ruszt i kilka porcji ulubionych przysmaków, by weekend stał się niezapomniany. Grillować można niemal wszystko – mięsa, ryby, warzywa i owoce morza. Nawet niewielki ruszt daje ogromne możliwości! Nie ograniczajmy się tylko do opiekanych kartofli i kiełbasy.

    Soczyste mięso w plenerze

    Słoneczne dni zachęcają do przenoszenia posiłków poza kuchnię. Imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi są coraz chętniej organizowane na działkach i w ogrodach. Po zimie większość z nas jest spragniona kontaktu z naturą. Będzie on jeszcze przyjemniejszy, gdy zaplanujemy znakomitą ucztę.

    Trendy żywieniowe zmieniają się, ale jedno pozostaje pewne – wielu z nas nie wyobraża sobie grillowania bez kawałka mięsa. Na ruszcie królują kiełbaski i karkówka, coraz częściej pojawiają się również filety i skrzydełka z kurczaka. Wybór jest jednak znacznie większy! Warto próbować nowych przepisów z wołowiną, dziczyzną oraz baraniną. Miejmy nadzieję, że ten sezon grillowy będzie długi – do sprawdzenia jest mnóstwo znakomitych przepisów!

    Zanim mięso wyląduje na grillu, należy je odpowiednio przygotować. Mowa o marynacie! Przyprawy dobierajmy wedle swoich upodobań. Może być łagodnie, może być ostro, może być bardzo ziołowo. Z pewnością będzie smacznie! Przygotowując pachnące mieszanki, nie zapominajmy o podstawie każdej dobrej marynaty – kwaśnym dodatku. Może być to ocet winny, sok z cytryny lub limonki, wino albo jogurt naturalny. Składniki te posiadają znakomite właściwości, dzięki którym mięso staje się kruche, a po przyrządzeniu rozpływa się w ustach. Nie potrzeba żadnych efektów specjalnych! Soczyste, aromatyczne mięso nigdy nie wychodzi z mody. Przewidujemy, że w tym sezonie pierwsze miejsce kulinarnej listy przebojów zajmą steki wołowe w ziołach. Wypróbujcie koniecznie w czasie najbliższego garden party.

    Steki wołowe w ziołach

    Steki wołowe w ziołach Knorr

    Czas przygotowania: 30 minut
    Ilość osób: 4

    Składniki:

    • 800 g steków z polędwicy wołowej
    • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
    • 3 łyżki Sosu Hellmann's Steak
    • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu
    • 1 posiekany ząbek czosnku
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania:

    1. Przygotuj mięso. Oczyść je, osusz papierowym ręcznikiem oraz podziel na cztery steki jednakowej wielkości.
    2. Połącz ze sobą: Przyprawę do grilla Knorr, otartą skórkę z cytryny, czosnek, posiekane zioła, musztardę i oliwę z oliwek. Całość starannie wymieszaj.
    3. Przyrządzoną marynatą posmatuj steki. Dookoła obwiąż je dodatkowo szerokim paskiem wykonanym z folii aluminiowej. Dzięki temu mięso zachowa swój ładny kolor i formę. Odstaw zawinięte steki w chłodne miejsce na około pół godziny.
    4. Następnie smaż steki na rozgrzanym grillu przez około 20 minut, przewracając je co jakiś czas. Pamiętaj, by smarować mięso w trakcie grillowania resztą marynaty. Tak przygotowane danie serwuj z sosem do steków, ziemniakami z rusztu oraz ulubionymi warzywami.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.