google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 20.09.2019
    1 USD
    3.9319
    0.0052
    1 EUR
    4.3438
    0.0013
    1 CHF
    3.9668
    0.0056
    1 GBP
    4.9277
    0.0215
    1 RUB
    0.0616
    0.0004
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Uwielbiasz kanapki? Te przepisy przypadną Ci do gustu

    Z ciemnym lub białym pieczywem, opiekane lub na zimno, z ulubioną pastą, a może ze smakowitą wędliną? Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań przekąskowych. W zależności od tego jak je przygotujemy mogą być również całkiem pożywnym posiłkiem. Jak je podawać, by się nie znudziły? Oto kilka pomysłów, które przypadną do gustu wszystkim kanapkożercom.

    Precz z kanapkową nudą!

    Dla wielu z nas kanapki to dwie kromki chleba zmasłem, żółtym serem lub jajkiem. Niektórzy wzbogacają je również liściem sałaty lub plastrem pomidora. Można inaczej, pyszniej! Przy odrobinie chęci i kreatywności bardzo łatwo odczarować mit nudnej kanapki. Wystarczy poeksperymentować z dodatkami i przykładowo w miejsce ogórka użyć avocado lub kapary a liście sałaty masłowej zastąpić szpinakiem lub rukolą. Kanapki warto doprawić również świeżymi ziołami, aromatycznymi przyprawami albo skropić octem balsamicznym. Wiosna i lato to idealny czas na próbowanie nowych smaków. Sezonowe warzywa w duecie z pysznymi wędlinami sprawią, że kolorowe kanapki znikną w mgnieniu oka z naszych talerzy.

    Przekładana kanapka z pastą z avocado i ogórka

    Składniki:

    • 3 kromki ciemnego pieczywa
    • kilka plasterków polędwicy wędzonej z kurczaka marki Konspol
    • garść liści rukoli
    • pomidor
    • czerwona cebula
    • avocado
    • 2 ogórki kwaszone
    • sok z cytryny
    • sól, pieprz
    • ocet balsamiczny

    Przygotowanie:

    W pierwszej kolejności zblendować avocado, a ogórki kiszone zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Całość wymieszać, a następnie doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną pastą posmarować kromki chleba, a następnie ułożyć na nich rukolę, polędwicę wędzoną z kurczaka marki Konspol, plaster pomidora oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Kanapkę przełożyć kolejną kromką chleba i znów ułożyć na niej powyższe składniki. Na koniec skropić octem balsamicznym i zamknąć trzecią kromką chleba.

    Paprykowo-pomidorowe tosty

    Uwielbiasz kanapki? Te przepisy przypadną Ci do gustu

    Składniki:

    • 2 kromki chleba tostowego
    • kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej marki Konspol
    • kilka plasterków żółtego sera
    • liść sałaty rzymskiej
    • 1 pomidor
    • 1 mała czerwona papryka
    • 1 mała papryczka chili
    • połowa małej cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • sól, pieprz
    • szczypta cukru

    Przygotowanie:

    Najpierw szykujemy pomidorowo-paprykową pastę. Pomidora, paprykę i chili myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Całość mieszamy i gotujemy w garnku z odrobiną wody przez około 15 minut do powstania jednolitej masy. Całość doprawiamy octem, cukrem oraz pieprzem i solą. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Tak przygotowaną pastą smarujemy chleb tostowy, a następnie układamy na nim liść sałaty rzymskiej oraz szynkę wędzoną wieprzową Znakomitą marki Konspol oraz ser żółty. Kanapkę przykrywamy kolejną kromką i wkładamy do opiekacza na trzy minuty.

    Smacznego!

    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.