google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 20.09.2019
    1 USD
    3.9319
    0.0052
    1 EUR
    4.3438
    0.0013
    1 CHF
    3.9668
    0.0056
    1 GBP
    4.9277
    0.0215
    1 RUB
    0.0616
    0.0004
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Kochamy mamy! W dniu ich święta zaskoczmy je potrawami z najodleglejszych zakątków świata

    Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas przeczesuje sklepy, szukając inspiracji na prezent idealny. W tym roku zrezygnujmy ze standardowych pomysłów. Czekoladki można zjeść niezależnie od daty w kalendarzu, a na kolejną porcelanową filiżankę mama zwyczajnie może nie mieć miejsca. Do tego szczególnego dnia podejdźmy z fantazją!  Jesteśmy przekonani, że mamę ucieszy obiad, który własnoręcznie dla niej przygotujecie.

    Prawdopodobnie to mama była osobą, od której większość osób pobierała pierwsze lekcje gotowania. Będzie dumna, gdy zobaczy, jak świetnie odnajdujecie się w kuchni. Zwłaszcza, że z naszymi przepisami poradzi sobie nawet początkujący adept sztuki kucharskiej. Uwielbiamy niespodzianki, więc tym razem nie będziemy opierać się na tradycyjnych daniach. Zabierz mamę w podróż dookoła świata!

    Koreańskie specjały

    Kiedy ostatni raz mieliście okazję, by razem usiąść i spokojnie porozmawiać? W natłoku codziennych obowiązków brakuje czasu na to, by zwyczajnie pobyć razem. Jesteśmy pewni, że dla chcącego nic trudnego – Dzień Matki będzie doskonałym pretekstem, by stworzyć kolejną rodzinną tradycję. Może następnym razem odkryjecie nowe przepisy wspólnie? Jednak tego dnia mama odpoczywa, ty zajmujesz się resztą.

    Czemu akurat kuchnia koreańska? W niej ważne są nie tylko składniki, ale przede wszystkim towarzystwo! Bardzo popularny jest tzw. koreański grill, do którego nie zasiada się w pojedynkę. Wszyscy uczestnicy uczty są skupieni wokół rozgrzanego rusztu. Mają okazję obserwować i brać udział w przygotowaniu swojego dania, a przede wszystkim pobyć razem. Bierzmy przykład z tego zwyczaju nie tylko od święta.

    Upewnij się, czy twoja mama lubi pikantną kuchnię. Koreańskie dania słyną ze swojej ostrości! Gdy okaże się, że jest miłośniczką łagodniejszych smaków, z łatwością zmodyfikujesz przepisy, używając mniej chili oraz innych „palących” składników. Najważniejsza w tej kuchni jest równowaga! Wszystkie smaki – słodkie, ostre, kwaśne, słone i gorzkie powinny przenikać się i tworzyć wyraziste kompozycje. Kieruj się tą zasadą, a przygotujesz danie, które mamę zachwyci. Pamiętasz, jak uczyła cię przepisu na idealne ciasto na pierogi? Z naszą pomocą przygotuj dla niej mięsne pierożki mandu.

    Mięsne pierożki mandu

    Mięsne pierożki mandu Knorr

    Czas przygotowania: 10 minut
    Ilość osób: 4

    Składniki farsz:

    • 100 g tofu
    • 200 g mielonej wieprzowiny
    • 200 g mielonej wołowiny
    • 1 opakowanie Przyprawy Koreański Grill Knorr
    • 100 g kapusty pekińskiej
    • 20 g makaronu ryżowego cienkiego typu vermicelli
    • 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 strąk papryczki chili
    • 1 marchew
    • 50 g kiełków sojowych
    • 3 cm kłącza imbiru
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • 6 łyżek sosu sojowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko

    Składniki ciasto mandu:

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 0,75 łyżeczki soli
    • 1 szklanka ciepłej wody

    Składniki sosu do zanurzenia (opcjonalnie):

    • 80 ml sosu sojowego słodkiego
    • 4 łyżeczki oleju sezamowego
    • 2 łyżeczki octu ryżowego
    • 0,25 łyżeczki koreańskiej czerwonej papryki

    Sposób przygotowania:

    1. Pokrój w niewielką kostkę tofu, a czosnek i chili posiekaj. Na tarce zetrzyj imbir. Cebulę dymkę, marchew i kapustę pokrój w paseczki. Zalej makaron ryżowy wrzątkiem, a gdy zmięknie potnij na drobne kawałki.
    2. Na rozgrzanym oleju, w woku, smaż czosnek, cebulę, chili, kiełki sojowe, kapustę i marchew. Smaż warzywa aż staną się brązowe. Następnie zabierz je z woka. Na tej samej patelni smaż tofu, po czym również przełóż je na bok. Na patelni smaż mięso mielone, a kiedy stanie się suche – dopraw przyprawą Koreańki Grill Knorr. Po tym czasie wrzuć z powrotem warzywa oraz wsyp makaron. Wszystko dopraw imbirem i sosem sojowym. Tak przygotowany farsz odstaw do wystygnięcia na bok.
    3. Połącz makę, ciepłą wodę i sól. Dokładnie wyrabiaj ciasto ręką i zawiń je w folię spożywczą. Odstaw ciasto na pół godziny, po czym rozwałkuj je na stolnicy w cienki pasek o grubości około 2 cm. Następnie pokrój pasek w plastry o grubości 1 cm. Każdy plaster rozwałkuj na placek o wielkości około 4 cm. Ułóż placki na blasze, przekładaj pergaminem i zawiń je w folię.
    4. Roztrzep jajko i wymieszaj je z odrobiną wody. Nastaw do gotowania wodę z solą. Na środek rozwałkowanego ciasta daj dwie łyżeczki farszu. Brzegi ciasta posmaruj palcem zamoczonym w jajku. Następnie złóż ciasto na pół. Czubkami palców zacznij robić plisy, by szczelnie skleić pierożki. Gotowe pierożki gotuj po 6-7 sztuk jednocześnie, przez 3-4 minuty. Ugotowane pierożki możesz serwować w takiej postaci, lub obsmażyć na patelni.
    5. Połącz ze sobą składniki sosu, zagotuj i następnie wystudź.
    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.