jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Czy cukier faktycznie ma tyle kalorii?

Wiele osób wskazuje cukier w diecie jako jeden z największych czynników powodujących tycie.

Wiele osób wskazuje cukier w diecie jako jeden z największych czynników powodujących tycie. Wskazanie na jednego tylko winowajcę nadmiernej masy ciała jest bardzo wygodne, choć nie do końca zgodne z prawdą. Samo wyłączenie cukru z diety nie spowoduje, że osoba cierpiąca na otyłość stanie się nagle szczupła. Na utrzymanie prawidłowej masy ciała wpływ ma znacznie więcej czynników.

Czy cukier faktycznie ma tyle kalorii?

Cukier – kalorie, które tuczą?

Cukier, jak wszystko inne spożywane w nadmiarze, szkodzi. Zwłaszcza niekorzystny dla zdrowia jest cukier dodawany obficie do gotowych słodyczy i napojów. Nie zawsze jednak mamy tu do czynienia z klasycznym białym cukrem, lecz często z aspartamem. Wtedy jest uosobieniem pustych kalorii. Jednak warto mieć na uwadze, że naturalne cukry znajdujące się w produktach nieprzetworzonych są czymś innym niż cukry dodane do pokarmów. To, czy cukier jest tuczący, zależy od źródła i ilości spożywanych kalorii.

Zalecenia względem spożycia cukru

Naturalne cukry w produktach spożywczych, takich jak mleko, owoce i warzywa, różnią się cukrów będących dodatkowym składnikiem pokarmów i potraw. Każdy rodzaj cukru lub syropu dodawanego do żywności, czy to przy stole, czy podczas przygotowywania dań, nazywany jest dodatkiem cukru. Naturalny cukier ma swój udział w minimalnym zalecanym spożyciu węglowodanów w ciągu doby. Natomiast w przypadku cukru dodanego zaleca się ograniczenie jego spożycia do maksymalnie 6 łyżeczek (kobiety) oraz 9 łyżeczek (mężczyźni). Nie ma co jednak popadać w przesadę. O ile jedna łyżeczka cukru białego ma 16 kalorii, miód – powszechnie uważany za zdrowy – ma ich aż 21. Dlatego też osoby będące na diecie redukcyjnej powinny unikać zarówno jednego, jak i drugiego słodzika.

Cukier a przyrost masy ciała

Wiele osób uważa, że po odstawieniu cukru będzie mogła łatwiej schudnąć. Tymczasem eliminacja tego składnika z diety nie rozwiązuje głównego problemu, jakim jest nadpodaż kalorii względem zapotrzebowania organizmu. Wyłącznie doprowadzenie do sytuacji deficytu kalorycznego może skutkować stopniową utratą masy ciała. Natomiast cukier sam w sobie, spożywany z umiarem, nie spowoduje ani przybrania na wadze, ani też utraty zbędnych kilogramów. Zrzucanie winy na cukier jako jedynego winowajcy nadwagi nie jest więc sprawiedliwe. Warto przyjrzeć się dokładniej temu, co spożywamy w ciągu dnia. Zamiłowanie do tłustych, smażonych mięs, białego pieczywa, wysoko przetworzonych gotowych dań oraz alkoholu zwiększającego łaknienie – w tym tkwi przyczyna problemów z nadwagą. Bardzo ważne w utrzymaniu prawidłowej wagi jest unikanie podjadania między posiłkami oraz stosowanie zbilansowanej diety pełnej warzyw i owoców.

Artykuł sponsorowany