04-06-2019, 00:00
Data publikacji: 07-05-2019
Przetwory topione z serów -- Obliczanie zawartości dodanego fosforanu w przeliczeniu na fosfor
Zakres
W niniejszej Specyfikacji Technicznej określono metodę obliczania przybliżonej zawartości fosforu pochodzącego z dodanych soli fosforanowych i środków regulujących pH zawierających fosfor w przetworach topionych z serów. Metoda ma zastosowanie do przetworów topionych z serów otrzymywanych głównie z tych odmian serów, w których stosunek P:N wynosi 0,12 ± 0,02 i które nie zawierają żadnych składników w ilościach znacząco wpływających na stosunek P:N w surowcu serowym.
UWAGA Odmiany serów Cheddar, Cheshire, Edam, Emmental, Gouda, Greyerzer (Gruyère), Hergards, Tilsiter, Samsoe i Svecia mają zazwyczaj stosunek P:N w granicach podanych w Zakresie dokumentu. Kilka odmian serów, np. białych serów pleśniowych, serów typu Munster, większość serów kozich i różnych niedojrzewających i dojrzewających serów kremowych mogą wykazywać niższe stosunki P:N. Niewielkie ilości mleka lub serwatki w proszku i szynki mogą być obecne jako składniki opcjonalne bez znaczącej zmiany stosunku P:N. W innych przypadkach wskazane jest zastosowanie podejścia krytycznego podczas oceny wyników.
Data publikacji: 29-05-2019
Produkty przetwarzania olejów i tłuszczów -- Estry metylowe kwasów tłuszczowych -- Oznaczanie zawartości metanolu
Zakres
W niniejszym dokumencie określono metodę oznaczania zawartości metanolu w estrach metylowych kwasów tłuszczowych (FAME) przeznaczonych na olej napędowy i olej opałowy. Metoda ma zastosowanie dla zakresu stężenia metanolu od 0,01 % (m/m) do 0,5 % (m/m). Metody nie stosuje się dla mieszaniny FAME, która zawiera inne niskowrzące składniki.
UWAGA Dla celów niniejszego dokumentu frazy “% (m/m)” i “% (V/V)” oznaczają odpowiednio ułamek masowy i ułamek objętościowy.
OSTRZEŻENIE – Stosowanie niniejszego dokumentu może wiązać się z użyciem niebezpiecznych materiałów i wyposażenia oraz wykonywaniem niebezpiecznych czynności. Niniejszy dokument nie wyczerpuje wszystkich problemów bezpieczeństwa związanych z jego stosowaniem. Użytkownik niniejszego dokumentu odpowiada za podjęcie odpowiednich działań zapewniających bezpieczeństwo i zdrowie personelu podczas wdrażania normy oraz wypełnienia wymogów prawnych oraz przestrzegania przepisów służących temu celowi.
Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.
Podobne artykuły
Komentarze