jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - maj 2019

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - maj 2019

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

- maj 2019

 

 

PKN-ISO/TS 18083:2019-05 - wersja polska

Data publikacji: 07-05-2019

Przetwory topione z serów -- Obliczanie zawartości dodanego fosforanu w przeliczeniu na fosfor

Zakres

W niniejszej Specyfikacji Technicznej określono metodę obliczania przybliżonej zawartości fosforu pochodzącego z dodanych soli fosforanowych i środków regulujących pH zawierających fosfor w przetworach topionych z serów. Metoda ma zastosowanie do przetworów topionych z serów otrzymywanych głównie z tych odmian serów, w których stosunek P:N wynosi 0,12 ± 0,02 i które nie zawierają żadnych składników w ilościach znacząco wpływających na stosunek P:N w surowcu serowym.

UWAGA Odmiany serów Cheddar, Cheshire, Edam, Emmental, Gouda, Greyerzer (Gruyère), Hergards, Tilsiter, Samsoe i Svecia mają zazwyczaj stosunek P:N w granicach podanych w Zakresie dokumentu. Kilka odmian serów, np. białych serów pleśniowych, serów typu Munster, większość serów kozich i różnych niedojrzewających i dojrzewających serów kremowych mogą wykazywać niższe stosunki P:N. Niewielkie ilości mleka lub serwatki w proszku i szynki mogą być obecne jako składniki opcjonalne bez znaczącej zmiany stosunku P:N. W innych przypadkach wskazane jest zastosowanie podejścia krytycznego podczas oceny wyników.

 

PN-EN 14110:2019-05 - wersja angielska

Data publikacji: 29-05-2019

Produkty przetwarzania olejów i tłuszczów -- Estry metylowe kwasów tłuszczowych -- Oznaczanie zawartości metanolu

Zakres

W niniejszym dokumencie określono metodę oznaczania zawartości metanolu w estrach metylowych kwasów tłuszczowych (FAME) przeznaczonych na olej napędowy i olej opałowy. Metoda ma zastosowanie dla zakresu stężenia metanolu od 0,01 % (m/m) do 0,5 % (m/m). Metody nie stosuje się dla mieszaniny FAME, która zawiera inne niskowrzące składniki.

UWAGA Dla celów niniejszego dokumentu frazy “% (m/m)” i “% (V/V)” oznaczają odpowiednio ułamek masowy i ułamek objętościowy.

OSTRZEŻENIE – Stosowanie niniejszego dokumentu może wiązać się z użyciem niebezpiecznych materiałów i wyposażenia oraz wykonywaniem niebezpiecznych czynności. Niniejszy dokument nie wyczerpuje wszystkich problemów bezpieczeństwa związanych z jego stosowaniem. Użytkownik niniejszego dokumentu odpowiada za podjęcie odpowiednich działań zapewniających bezpieczeństwo i zdrowie personelu podczas wdrażania normy oraz wypełnienia wymogów prawnych oraz przestrzegania przepisów służących temu celowi.

 

 


Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.