google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.06.2019
    1 USD
    3.8104
    0.0007
    1 EUR
    4.2673
    0.0042
    1 CHF
    3.8157
    0.0058
    1 GBP
    4.7888
    0.0152
    1 RUB
    0.0596
    0.0004
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Co głodny facet wrzuca na ruszt? Sposoby na męskie grillowanie

    Cieplejsze i dłuższe dni sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Spacer, jazda na rowerze, czy jogging na łonie natury brzmią kusząco, ale niewiele może równać się z wieczornymi posiedzeniami przy grillu. Soczyste kawałki mięsa są idealnym uzupełnieniem ogrodowych spotkań. Zwłaszcza panowie pożądliwie obserwują ruszt i grillowane nad nim kąski – żeberka, boczek, karkówkę, kaszankę. Sprawdźmy, jak jeszcze można urozmaicić ten gorący jadłospis!

    Charakterystyczny zapach i wygląd grillowanych potraw potrafi wyciągnąć z domowych pieleszy najbardziej zatwardziałego domatora. Wielu mężczyzn, którzy na co dzień raczej unikają kuchni i gotowania, przy grillu potrafi wejść w rolę profesjonalnego kucharza. Grill już rozgrzany? Pora dowiedzieć się, jakie potrawy zrobią największe wrażenie na rodzinie i przyjaciołach według szefa kuchni marki Knorr. Zapraszamy!

    Stek to zawsze dobry pomysł

    Prawdziwie męska uczta nie może obejść się bez solidnego kawałka dobrej jakości mięsa. Wszystkich znużonych smakiem tradycyjnej karkówki, z przyjemnością informujemy, że przygotowanie steku wcale nie wymaga zaawansowanych umiejętności kucharskich. Najważniejsze to pamiętać, że steki umieszczamy na grillu, dopiero gdy będzie on porządnie rozgrzany. Dzięki wysokiej temperaturze białko na powierzchni mięsa ścina się w szybkim tempie, przez co chroni nasz cenny stek przed utratą smakowitych soków. To jedyny moment, w którym powinno nam zależeć na czasie. Lepiej by mięso spędziło na ruszcie kilka minut dłużej, niż spiekło się gwałtownie. Po zdjęciu z ognia dajmy mu czas, by „odpoczęło” – będzie jeszcze bardziej soczyste.

    Warto zapytać gości o stopień wysmażenia, który preferują. Wyróżnia się ich aż 6! Jeśli nie planujesz rozwijania profesjonalnej kucharskiej kariery, wystarczy jeśli będziesz pamiętać o trzech kategoriach: stek może być krwisty, średnio lub dobrze wysmażony. W jakie kawałki najlepiej zaopatrzyć się w zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym? Kubki smakowe każdego smakosza będą zachwycone polędwicą wołową, rostbefem i stekiem T-bone. Pieprz i keczup to nie jedyne przyprawy, których warto używać. Świeżo zmielony pieprz, ostra papryczka i świeże zioła smakowicie podkreślą walory mięsnego specjału. Panowie zazwyczaj przepadają za wyrazistymi smakami. Wszyscy, którzy szukają intensywnych wrażeń na talerzu, powinni spróbować propozycji na grillowane steki w tequili!

    Grillowane steki w tequili

    Grillowane steki w tequili Knorr

    Czas przygotowania: 30 minut
    Ilość osób: 4

    Składniki:

    • 4 steki z rostbefu
    • 1 łyżeczka Przyprawy do grilla Knorr
    • 4 łyżki Sosu Hellmann's Steak
    • sok z 1 pomarańczy
    • 30 ml tequili
    • 1 posiekana papryczka chilli
    • 1 pęczek świeżej kolendry
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 opakowanie mieszanki sałat
    • 6 suszonych pomidorów w oleju
    • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    • 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera

    Sposób przygotowania:

    1. Mięso umyj oraz osusz za pomocą papierowego ręcznika.
    2. Połącz ze sobą: sos do steków, Przyprawę do grilla Knorr, tequilę, miód, oliwę z oliwek, sok pomarańczowy oraz posiekaną kolendrę i papryczkę chili.
    3. W przyrządzonej marynacie obtocz starannie steki, a następnie odstaw je na pół godziny w chłodne miejsce.
    4. Po 30 minutach połóż na gorącym grillu zamarynowane kawałki mięsa i smaż je przez około 10-15 minut. Pamiętaj by, co kilka chwil odwracać steki. Czas smażenia wołowiny dostosuj do swoich preferencji smakowych.
    5. Mieszankę sałat wymieszaj z suszonymi pomidorami i całość polej oliwą z oliwek oraz posyp startym serem. Steki serwuj wraz z sałatką i pieczywem.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.