jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zupa z pieczarek z pulpecikami z mielonego kurczaka i soczewicy oraz tartymi kluseczkami

Klasyczne, krem, czy z dużą ilością dodatków. Pomysłów na zupy nie brakuje. Wystarczy odrobina wyobraźni i odpowiednio skomponowane składniki, a możemy stworzyć nie tylko smaczne, ale pożywne danie, które dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.  

Klasyczne, krem, czy z dużą ilością dodatków. Pomysłów na zupy nie brakuje. Wystarczy odrobina wyobraźni i odpowiednio skomponowane składniki, a możemy stworzyć nie tylko smaczne, ale pożywne danie, które dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

Zupa z pieczarek z pulpecikami z mielonego kurczaka i soczewicy oraz tartymi kluseczkami

Składniki 4-6 porcji):

  • 1 kg pieczarek
  • 1 puszka soczewicy Happy Frucht
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • wywar z warzyw lub z warzyw i mięsa, np. kurczaka (ok. 2,5 litra)
  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 jajko M
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • olej Rapso
  • świeży tymianek lub cząber
  • sól, pieprz

Składniki kluseczki:

  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko M
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie zupy:

  1. Ugotuj bulion (warzywny lub z mięsem).
  2. Pieczarki oczyść lub obierz, pokrój w plasterki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju Rapso.
  5. Przełóż na patelnię cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki oraz szczyptę soli, wymieszaj. Duś, aż pieczarki osiągną lekko brązowy kolor.
  6. Dodaj do wywaru soczewicę oraz grzyby i gotuj kilka minut, następnie dopraw do smaku

Wykonanie pulpecików:

  1. Mięso przełóż do miski i dodaj do niego jajko, paprykę w proszku (ostrą i słodką), ok. 1 łyżeczki soli, starty czosnek oraz otręby.
  2. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby otręby napęczniały.
  3. Po tym czasie uformuj małe pulpeciki i smaż je ze wszystkich stron na oleju Rapso, na średnim ogniu.
  4. Serwuj tak jak na zdjęciu, czyli nadziane na wykałaczkę, lub po prostu włożone do talerza wraz z zupą.

Wykonanie kluseczek:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki podane w przepisie na kluseczki. Uzyskane w ten sposób ciasto musi być bardzo twarde. Jego konsystencję regulujemy dosypując mąki.
  2. Uformuj kulę i zetrzyj ją na tarce z dużymi oczkami.
  3. Kluseczki przesyp na stolnicy mąką i pozostaw do podeschnięcia.
  4. Gotuj we wrzątku 2–3 minuty i podawaj wraz z zupą i ziołami.