google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 20.09.2019
    1 USD
    3.9319
    0.0052
    1 EUR
    4.3438
    0.0013
    1 CHF
    3.9668
    0.0056
    1 GBP
    4.9277
    0.0215
    1 RUB
    0.0616
    0.0004
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Zupa z pieczarek z pulpecikami z mielonego kurczaka i soczewicy oraz tartymi kluseczkami

    Klasyczne, krem, czy z dużą ilością dodatków. Pomysłów na zupy nie brakuje. Wystarczy odrobina wyobraźni i odpowiednio skomponowane składniki, a możemy stworzyć nie tylko smaczne, ale pożywne danie, które dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

    Zupa z pieczarek z pulpecikami z mielonego kurczaka i soczewicy oraz tartymi kluseczkami

    Składniki 4-6 porcji):

    • 1 kg pieczarek
    • 1 puszka soczewicy Happy Frucht
    • 1 średnia cebula
    • 2 łyżki masła
    • wywar z warzyw lub z warzyw i mięsa, np. kurczaka (ok. 2,5 litra)
    • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
    • 1 jajko M
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
    • 3 łyżki otrębów owsianych
    • olej Rapso
    • świeży tymianek lub cząber
    • sól, pieprz

    Składniki kluseczki:

    • ok. 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 jajko M
    • 1 żółtko
    • 1/2 łyżeczki soli

    Wykonanie zupy:

    1. Ugotuj bulion (warzywny lub z mięsem).
    2. Pieczarki oczyść lub obierz, pokrój w plasterki.
    3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
    4. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju Rapso.
    5. Przełóż na patelnię cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki oraz szczyptę soli, wymieszaj. Duś, aż pieczarki osiągną lekko brązowy kolor.
    6. Dodaj do wywaru soczewicę oraz grzyby i gotuj kilka minut, następnie dopraw do smaku

    Wykonanie pulpecików:

    1. Mięso przełóż do miski i dodaj do niego jajko, paprykę w proszku (ostrą i słodką), ok. 1 łyżeczki soli, starty czosnek oraz otręby.
    2. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby otręby napęczniały.
    3. Po tym czasie uformuj małe pulpeciki i smaż je ze wszystkich stron na oleju Rapso, na średnim ogniu.
    4. Serwuj tak jak na zdjęciu, czyli nadziane na wykałaczkę, lub po prostu włożone do talerza wraz z zupą.

    Wykonanie kluseczek:

    1. Wymieszaj wszystkie składniki podane w przepisie na kluseczki. Uzyskane w ten sposób ciasto musi być bardzo twarde. Jego konsystencję regulujemy dosypując mąki.
    2. Uformuj kulę i zetrzyj ją na tarce z dużymi oczkami.
    3. Kluseczki przesyp na stolnicy mąką i pozostaw do podeschnięcia.
    4. Gotuj we wrzątku 2–3 minuty i podawaj wraz z zupą i ziołami.
    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.