12-06-2019, 00:00
Choć klasykiem w polskiej kuchni jest pieprz sól, a w innym przypadku oregano i bazylia, to warto przełamać kulinarną rutynę i sięgnąć po mniej znane przyprawy. Maca, lucuma, a może jagody maqui? Jeśli nazwy tych produktów brzmią dla Ciebie obco, to znak, że powinieneś przyjrzeć im się bliżej. Zabieramy Cię w kulinarną podróż śladami egzotycznych przypraw!
Mniej znane przyprawy
Warto do swojej kuchni wprowadzić odrobinę egzotyki i wykorzystać oryginalne przyprawy jak np. macę, lucumę czy jagody maqui od Purella Superfoods. Każda z nich jest inna, każda wyjątkowa i każda wykazuje dobroczynne działanie na nasz organizm. Co o nich wiemy?
Przyprawy dla zdrowia
Przyzwyczajeni do pieprzu i soli, rzadziej sięgamy po mniej znane przyprawy. Zupełnie niesłusznie. Dzięki wykorzystywaniu superfoodów takich jak maca, lucuma czy jagody maqui możemy w prosty i smaczny sposób podnieść nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne naszych posiłków.
– Superfoody jak np. lucuma, jagody maqui czy maca to produkty spożywcze, które koncentrują w sobie duże dawki poszczególnych witamin, minerałów czy antyoksydantów. Wszystkie te składniki wchłaniają się do organizmu lepiej z naturalnego pożywienia niż z suplementów diety, dlatego też polecane są jako uzupełnienie zdrowej diety. Wystarczy łyżeczkę pełną wartości odżywczych dodać codziennie do swoich dań - tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny i ekspert marki Purella Superfoods.
Po produkty superfoods powinien sięgać każdy z nas. Regularnie spożywane wpływają na pracę całego organizmu, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, a także pozytywnie wpływają na pracę wszystkich układów naszego organizmu, dlatego warto wprowadzić je do swojej kuchni.
Podobne artykuły
Komentarze